English

Krym se bojí. Usilovně buduje opevnění

Seznam Zprávy

Ruskem jmenovaný šéf Krymu Sergej Aksjonov prohlásil, že vytvoření linie opevnění na poloostrově je zárukou jeho bezpečnosti. Zprávy o stavbě zákopů na Krymu potvrdili i představitelé Ukrajiny.

More from Seznam Zprávy

Oct 26

Nebývalý tlak ruských hackerů, píše nová zpráva kontrarozvědky

Seznam Zprávy

Výroční zpráva BIS se zabývá hlavně hrozbami ze strany Ruska a Číny, ale také upozorňuje na manažery některých státem vlastněných firem.

Aug 3

Ruská dívka osiřela při výbuchu na Krymském mostě. Náhradou získá auto a byt

www.seznamzpravy.cz

Při červencové explozi na Krymském mostě přišla čtrnáctiletá dívka z ruské Bělgorodské oblasti o oba rodiče. Jako kompenzaci jí vláda údajně koupila byt i auto a slíbila vyplatit miliony.

Jul 19

Video ukazuje obří požár na Krymu, hoří muniční sklad ruské armády

www.seznamzpravy.cz

Hoří v hlubokém týlu ruské armády a výbuchy munice trvají podle ruskojazyčného webu BBC již několik hodin.

Jul 17

TMBK: Ruský most na Krym je vážně poškozen. Znovu

www.seznamzpravy.cz

Most spojující Rusko a ukrajinský poloostrov Krym byl v noci na pondělí už poněkolikáté poničen. A protože se Ukrajina k incidentu nevyjadřuje, můžeme nad viníkem jen spekulovat. Další koláž populárního grafika pro SZ.

Apr 14

Brittney Grinerová píše knihu o pobytu v ruské věznici

Seznam Zprávy

Tahle kniha asi Rusy moc nepotěší. Ale nepotěší možná ani některé Američany. Hvězdná americká basketbalistka začala psát příběh o svém desetiměsíčním uvěznění v Rusku.

Mar 18

Ležérně oblečený Putin přijel na anektovaný Krym

Seznam Zprávy

Podle agentury Interfax se tak stalo při příležitosti devátého výročí připojení poloostrova k Rusku.

Mar 8

Vlajky a čebureky. Krymští Tataři ve Varšavě dráždí ruskou ambasádu

Seznam Zprávy

Rodina Ernesta Sulejmanova z Krymu uprchla už před devíti lety, když poloostrov obsadili Rusové. Útočiště nakonec našla ve Varšavě, kde teď otevřela krymskotatarský podnik přímo naproti budovám ruského velvyslanectví.

Feb 16

Na Krymu v blízkosti ruské základny se ozývají silné exploze

www.seznamzpravy.cz

Na sociálních sítích na Ukrajině a v Rusku se ve čtvrtek šířily zprávy o výbuších na okupovaném poloostrově Krym.

Oct 12

Ruská tajná služba tvrdí, že zadržela podezřelé z útoku na Krymský most

www.seznamzpravy.cz

Ruská tajná služba FSB oznámila, že zadržela osm podezřelých z útoku na Kerčský most. Za organizátora útoku podle ruské agentury TASS označila šéfa ukrajinské vojenské rozvědky Kyryla Budanova. Kyjev do odmítá.

Oct 8

Útok na Krymský most: Rána pro ruskou hrdost, problém pro infrastrukturu

Seznam Zprávy

Most z Ruska na okupovaný Krym měl po jeho otevření v roce 2018 představovat symbolické propojení obou území. Moskva si od něj slibovala mimo jiné lepší zásobování a zvýšení ekonomického výkonu.

Aug 25

Drony jsou všude. Na Krymu i ve snech ruských plánovačů

www.seznamzpravy.cz

Dnešní TechMIX bude znovu válečný. Výročí půl roku nejkrvavějšího konfliktu v Evropě od konce 2. světové války totiž nelze jen tak přejít. Bohužel to asi nebude naposledy…

Aug 9

Ruskou leteckou základnou na Krymu otřásly výbuchy

www.seznamzpravy.cz

Z ruské letecké základny na okupovaném Krymu se ozvalo několik hlasitých explozí. Z areálu se valí hustý černý kouř. Podle regionální vlády se informace o tom, co se vlastně stalo, upřesňuje.

Jul 31

Nový předmět o Putinovi i Krymu. K ruským školákům promluví Kadyrov

Seznam Zprávy

Ruské školáky čekají od září nové lekce o „hodnotách ruské společnosti“. Nový předmět se má zaměřit na „hodnoty ruské společnosti zakotvených v národní bezpečnostní strategii“.

Jul 31

Na velitelství ruské flotily na Krymu zaútočil dron

www.seznamzpravy.cz

Na velitelství ruské Černomořské flotily v Sevastopolu na Ruskem okupovaném Krymu v neděli zaútočil dron, zraněno bylo pět lidí. Podle agentury AFP to oznámily ruské úřady.

Jul 1

Ruská ekonomika se hroutí, píše americký týdeník

www.seznamzpravy.cz

Fungují západní sankce? Podle dat ruského statistického úřadu ano a výroba v mnoha odvětvích klesá, reálné důchody se snižují. Americký týdeník Newsweek dokonce mluví o hroucení ruské ekonomiky.

Apr 12

Česká vláda píše návod, jak vyšachovat ruské firmy

Seznam Zprávy

Společnosti, které patří „běžným“ Rusům, nebudou patrně při veřejných tendrech tak tvrdě postihovány jako společnosti majoritně ovládané osobami z evropského sankčního seznamu.

Mar 30

Video: Výbuchy v ruském muničním skladu u hranic s Ukrajinou

www.seznamzpravy.cz

V blízkosti města Bělgorod, které se nachází nedaleko hranic s Ukrajinou byla v úterý pozdě večer slyšet série výbuchů. Agentura TASS s odkazem na místní úřady uvádí, že šlo o vojenský objekt zničený ukrajinskou střelou.

Jan 21

Je zarážející, proč Babiš poslal své nemocné dítě na Krym, píše žalobce

Seznam Zprávy

Státní zástupce odložil případ pobytu Babiše juniora na Krymu. Zároveň však oficiálně uvedl, že některé okolnosti případu jsou „poměrně zarážející“.

Oct 8

Video: Požár v ruském muničním skladu. Bylo tu na 75 tisíc tun munice

Seznam Zprávy

V ruské Rjazaňské oblasti asi 300 kilometrů jihovýchodně od Moskvy vypukl ve středu požár v muničním skladu, informovala o tom agentura TASS. Tamní úřady evidují nejméně deset zraněných lidí.

Aug 17

Polsko chystá invazi do Běloruska, píše ruská propaganda

Seznam Zprávy

Státní převrat a dokonce vojenská invaze do Běloruska. To všechno má podle ruských propagandistických webů plánovat Varšava, Sám diktátor Alexander Lukašenko označil už před týdnem za organizátora protestů i Čechy.