English

Příběhu nafukovacích tanků z Děčína kazí pověst vazby v Rusku

Seznam Zprávy

Příběhu firmy, která dodává nafukovací tanky zřejmě i na Ukrajinu, kazí pověst vazby v Rusku. Její spolumajitel dříve mluvil o ryze české společnosti, dva podílníci jsou ale Rusové. A dříve k novinářům vstřícná firma mlží.

More from Seznam Zprávy

Apr 26

Ukrajina už má vytoužené rakety. Rusové musí reagovat

Seznam Zprávy

ANALÝZA. Ukrajina už vypálila americké rakety dlouhého doletu ATACMS. Zbraň, o niž Kyjev dlouhodobě a hlasitě žádá, je novou hrozbou pro Rusko, které teď musí balancovat mezi vyšším rizikem utrpěných škod a složitou reorganizací.

Feb 5

„Ruský Google“ ovládnou Rusové. Kreml to chválí

www.seznamzpravy.cz

Nizozemská společnost Yandex, jejíž hlavní aktivity probíhají v Rusku pod značkou Jandeks, prodá svůj byznys do ruských rukou. Na transakci se kromě jiných podnikatelů podílí i ropná firma Lukoil.

Aug 18

Fotky: Rusové tlačí, Ukrajina evakuuje osvobozené město

www.seznamzpravy.cz

Ukrajinské úřady evakuují 37 obcí v Charkovské oblasti, kde Kyjev očekává nárůst ruských operací. Z prohlášení ruského ministerstva obrany vyplývá, že invazní síly podél fronty u města Kupjansk zlepšily své postavení.

Jun 23

Jak poznat, že Rusové něco chystají. Na Ukrajinu letí méně raket

www.seznamzpravy.cz

Podle zástupce šéfa ukrajinské vojenské rozvědky navýšilo Rusko výrobu střel Kalibr a X-101. Také zlepšilo používání raketových zbraní a bezpilotních letounů.

Apr 30

Po sevastopolském požáru Rusové pochybují o vlastní obraně, tvrdí Ukrajina

Seznam Zprávy

Po včerejším požáru, který zachvátil ropný sklad v Ruskem okupovaném Sevastopolu, se ve městě začaly šířit zvěsti o selhání protivzdušné obrany.

Feb 16

Rusové údajně hromadí letectvo na hranicích s Ukrajinou

www.seznamzpravy.cz

Podle západních zpravodajských služeb je ruské letectvo v „docela dobré kondici“ a pro Ukrajinu může představovat značnou hrozbu. Ukrajina navíc válčí s nedostatkem munice do systémů protivzdušné obrany. Západ s tím hodlá pomoci.

Dec 29

Rusové zasypali Ukrajinu raketami ze vzduchu i z moře

Seznam Zprávy

Ukrajina zasáhla nová vlna ruských raketových útoků.

Dec 16

Na Ukrajinu letělo 98 raket, Rusové pálili z moře a patrně i z Běloruska

Seznam Zprávy

Rusové v pátek znovu masivně zaútočili na energetickou infrastrukturu Ukrajiny, podle Kyjeva vypálili celkem 98 řízených střel. Charkov, druhé největší město země, zůstal zcela bez proudu.

Nov 15

Největší útok od začátku války. Rusové vypálili na Ukrajinu stovku raket

Seznam Zprávy

Kyjev a další ukrajinská města zasáhly rakety. Výbuchy jsou hlášeny z vícero regionů. Ukrajinští představitelé v tom vidí ruskou reakci na projev prezidenta Zelenského na summitu lídrů nejsilnějších ekonomik G20.

Oct 23

Rusové Ukrajinu dál zasypávají raketami, zároveň ale budují i obranné pozice

Seznam Zprávy

Rusové během neděle podnikli třicet vzdušných útoků na Ukrajinu. Agentura AP zároveň uvádí, že ruské úřady budují na okupovaných územích a v příhraničních regionech obranné pozice.

Oct 8

Most zničili Rusové, naznačuje Kyjev. V Rusku volají po tvrdé pomstě

www.seznamzpravy.cz

Zatlačte Ukrajinu zpátky do 18. století, vyzývá na Telegramu zpravodaj oblíbeného Putinova listu. Po pomstě volají i ruští poslanci. V Kyjevě mezitím naznačují, že za zničení Krymského mostu může boj o moc v Moskvě.

Jun 16

„Vše se úplně zvrtlo.“ Rusové asi zajali dva Američany bojující za Ukrajinu

www.seznamzpravy.cz

Alexander Drueke a Andy Huynh jsou podle jejich blízkých i úřadů nezvěstní na ukrajinském území již několik dnů. Britský deník The Telegraph píše, že jsou pravděpodobně v ruském zajetí.

May 22

Ruští podnikatelé v Česku nechtějí být Rusové. Mění si občanství

www.seznamzpravy.cz

9 582 firem v Česku má vlastníky s ruským občanstvím. Od začátku války si však desítky z nich občanství změnily. Teď jsou z nich Češi, Ukrajinci či Rumuni.

Apr 22

Komentář: Rusko musí padnout, aby Rusové byli svobodní

www.seznamzpravy.cz

Nejen Ukrajinci, ale i Poláci, Češi a s nimi všichni Evropané nebudou moci klidně spát, dokud se bude kdesi na východě po bunkrech schovávat malý muž s velkou nenávistí ke svobodě a prosperitě jiných.

Apr 3

Fotky z koncertu pro Ukrajinu: Rusové přinesli vlajky bez rudého pruhu

Seznam Zprávy

Na pražské Letné se v neděli odpoledne odehrál koncert Společně pro Ukrajinu. Policie odhaduje, že dorazilo přes pět tisíc lidí, akce proběhla bez incidentu.

Mar 5

Rusové v Česku stojí za Ukrajinou: Putin není náš prezident, říkají

Seznam Zprávy

Na demonstrace proti ruskému válečnému šílenství nechodí jen Češi, ale také Ukrajinci, kteří tu žijí, a čeští Rusové. Ti hlásí, že Vladimir Putin není jejich prezident. Seznam Zprávy přináší čtyři příběhy z pátečního protestu.

Mar 4

Video: IKEA v Rusku zavírá, Rusové ji vzali v poslední dny útokem

www.seznamzpravy.cz

Švédská nábytkářská firma oznámila ve čtvrtek, že pozastavuje své aktivity v Rusku a Bělorusku. Ikonická společnost se přidala k řadě západních podniků, které v oblasti zavírají své pobočky v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu.

Mar 3

Rusové hledají informace mimo Rusko, BBC hlásí trojnásobek zájmu

www.seznamzpravy.cz

Sledovanost ruskojazyčného zpravodajského webu se oproti celoročnímu týdennímu průměru více než ztrojnásobila. Za poslední týden zaznamenala rekordní dosah 10,7 milionu lidí (oproti 3,1 milionu), uvedla BBC v tiskové zprávě.

Mar 1

Bitcoin od ruské invaze posiluje, přispívají k tomu Rusové i Ukrajinci

www.seznamzpravy.cz

Cena bitcoinu od začátku ruské invaze vzrostla asi o 13 procent. Přispívají k tomu Rusové i Ukrajinci, kteří své peníze vkládají do anonymních a decentralizovaných kryptoměn.

Oct 16

V Rusku umírá na covid tisíc lidí za den. Rusové ale Sputniku příliš nevěří

Seznam Zprávy

Rusko zaznamenalo poprvé od začátku pandemie více než tisíc úmrtí v souvislosti s covidem-19 za 24 hodin. Zemi stále trápí nízká proočkovanost, vakcínu proti covidu-19 zdravotníci aplikovali pouze necelé třetině populace.