English

Ukrajina za pár týdnů nebude mít čím bránit nebe, stojí v uniklých dokumentech

Seznam Zprávy

Uniklé americké dokumenty se zdaleka netýkají jen Ukrajiny. Jsou v nich i zprávy týkající se Blízkého východu, Velké Británie, Číny, Jižní Koreje či Maďarska. Kyjev kvůli úniku podle zdroje CNN musel změnit válečné plány.

More from Seznam Zprávy

Jul 16

CNN: USA získaly v uplynulých týdnech informace o íránském plánu zabít Trumpa

www.seznamzpravy.cz

Írán avizoval pomstu za smrt velitele íránských revolučních gard, kterého v roce 2020 Spojené státy zabily při dronovém útoku v Bagdádu. Zda má nedělní atentát na Trumpa s íránským plánem něco společného, není potvrzeno.

Apr 26

Ukrajina dočasně kvůli ruským dronům stáhla z boje americké tanky Abrams

www.seznamzpravy.cz

USA loni v lednu odsouhlasily odeslání 31 tanků Abrams M1A1 na Ukrajinu, ta je nyní stahuje. Stroje za stovky milionů nejsou odolné vůči dronům.

Mar 9

Americké a spojenecké síly odrazily rozsáhlý útok jemenských povstalců

www.seznamzpravy.cz

Americká armáda tvrdí, že její a spojenecké ozbrojené síly sestřelily v sobotu ráno 15 dronů, kterými na ně v Rudém moři útočili jemenští povstalci Húthíové.

Dec 12

Ukrajinu napadli hackeři, rozsáhlý útok způsobil výpadky sítí

Seznam Zprávy

Hackerský útok na Ukrajinu ohrozil mobilní a internetové spojení v zemi. Operátoři ovšem ujišťují, že data uživatelů nebyla ohrožena.

Nov 20

Ornitologická stanice v Přerově se po rozsáhlé přestavbě otevře příští týden

www.seznamzpravy.cz

Ornitologická stanice (ORNIS) Muzea Komenského v Přerově, jediné specializované muzejní pracoviště v Česku, se příští týden po téměř třech letech otevře veřejnosti.

Jul 11

Ukrajina jako Izrael. Velmoci mají plán pro Zelenského

Seznam Zprávy

Hlavní mocnosti Severoatlantické aliance chtějí nabídnout Ukrajině bezpečnostní záruky podobné těm, které má od USA židovský stát, tedy masivní vojenskou pomoc.

May 11

Ukrajina dostane vytouženou zbraň. Ale musela slíbit, že nevystřelí do Ruska

Seznam Zprávy

Velká Británie potvrdila, že Ukrajině dodá zbraň, po které Kyjev volá od začátku války. Podle Britů se ale musel zavázat, že se střelami, které mají dolet asi 250 kilometrů, nezaútočí na ruské území.

Apr 20

Úniky informací z Pentagonu: Předpovědi nevyšly, Ukrajina zpravodajce překvapila

Seznam Zprávy

Utajované zpravodajské materiály USA už dva týdny plní přední stránky médií. Únik nastiňuje detaily z ruské války proti Ukrajině, ale i špehovací snahy Washingtonu. „Rusko nebo Čína s tím budou pracovat,“ říká analytik Petr Tůma.

Apr 15

Američan, který stojí za únikem dokumentů Pentagonu, byl obviněn

www.seznamzpravy.cz

Jack Teixeira čelí obvinění z úniku důvěrných zpravodajských a obranných dokumentů. Obvinění si vyslechl v pátek před federálním soudem v Bostonu.

Apr 13

Úniky z Pentagonu, cesta jednoho „upraveného“ dokumentu z USA na Donbas

www.seznamzpravy.cz

Uniklé dokumenty nejen o válce na Ukrajině se na internetu objevily ve dvou verzích. Jedna vznikla pomocí fotomontáže zjevně pro ruské publikum. Kdo za úniky asi stojí, už se ví, my se věnujeme cestě jednoho konkrétního dokumentu.

Apr 11

Únik tajných dokumentů otestuje klíčové spojenectví USA

www.seznamzpravy.cz

Únik tajných amerických dokumentů připravil těžkou zkoušku pro vztahy Washingtonu s některými spojenci. Na veřejnost se dostala třeba důvěrná konverzace jihokorejských představitelů o dodávkách zbraní.

Nov 17

CNN: V USA se tenčí zásoby zbrojních systémů potřebných pro Ukrajinu

www.seznamzpravy.cz

Spojeným státům docházejí vysoce moderní zbraňové systémy a munice, které by mohly dodávat Ukrajině. S odvoláním na americké představitele obeznámené se situací o tom ve čtvrtek informovala zpravodajská stanice CNN.

Mar 8

Británie volá po „Marshallově plánu pro Ukrajinu“

www.seznamzpravy.cz

Boris Johnson oznámil na jednání s premiéry zemí Visegrádské skupiny, že je třeba sestavit „Marshallův plán pro Ukrajinu“, který pomůže zemi znovu vybudovat poté, co jí napadlo Rusko.

Feb 2

Šéf CNN rezignoval. Kvůli milostnému vztahu s členkou vedení stanice

Seznam Zprávy

Šéf zpravodajské stanice CNN Jeff Zucker dnes oznámil rezignaci s okamžitou platností. Důvodem je jeho vztah s kolegyní a členkou vedení stanice. Zucker ji ve svém rezignačním oznámení nejmenoval.

Oct 25

Rozsáhlý únik informací. Mezi obžalovanými jsou i policisté

Seznam Zprávy

Žalobci dnes podali obžalobu na 28 lidí v souvislosti s rozsáhlým únikem informací z policejních spisů. Mezi obžalovanými je osm tehdejších policistů, jeden bývalý příslušník Celní správy a jeden z GIBS.

Dec 2

CNN získala dokumenty o začátku covidu-19. Čína má co vysvětlovat

Seznam Zprávy

Americká televize CNN zveřejnila velkou analýzu uniklých dokumentů zdravotnických úřadů provincie Chu-pej. Ze 117 stránek záznamů tamního Centra pro kontrolu a prevenci nemocí čiší chaos i tendence bagatelizovat pandemii.

Sep 20

Únik dokumentů odhaluje praní peněz skrze největší banky světa

Seznam Zprávy

Únik dokumentů o podezřelých finančních transakcích ve výši dvou bilionů dolarů (asi 45 bilionů Kč) odhalil, jak některé z největších bank na světě umožnily zločincům prát špinavé peníze.

Jun 1

Lufthansa se kvůli státní pomoci musela vzdát toho nejcennějšího

Seznam Zprávy

Evropská komise souhlasila s vládní pomocí pro Lufthansu za podmínky, že se aerolinky vzdají některých slotů na letištích ve Frankfurtu a v Mnichově. Právo přiletět a odletět v daný čas mají získat noví hráči.

May 29

Policejní stanice v plamenech, reportér CNN zatčen. USA zachvátily protesty

Seznam Zprávy

Už třetí den probíhají nejen napříč Minnesotou protesty, které odstartovala smrt George Floyda rukou policie. Čtvrteční noc přinesla velké nepokoje ve městě Minneapolis, kde se smutný incident odehrál.

Apr 9

CNN: Americká špionáž věděla o novém koronaviru od listopadu

www.seznamzpravy.cz

Americké zpravodajské služby vystopovaly šíření nákazy novým koronavirem v Číně už loni v listopadu. Oznámila to ve čtvrtek zpravodajská televize CNN. Zvyšuje se tlak na Donalda Trumpa kvůli jeho reakci na pandemii.