English

Čína tři dny „obkličovala“ Tchaj-wan. Nacvičovala i útoky na důležité cíle

Seznam Zprávy

Vojenské manévry, které měly podle Pekingu za cíl nacvičit „úplné obklíčení“ Tchaj-wanu, skončily . Ostrov hlásí, že se k němu přiblížilo 11 čínských lodí a 70 letadel, Čína se netají „simulací útoků na důležité cíle“.

More from Seznam Zprávy

May 25

Čína oznámila, že dokončila dvoudenní vojenské cvičení kolem Tchaj-wanu

www.seznamzpravy.cz

V pátek střední linii Tchajwanského průlivu, která slouží jako neoficiální hranice mezi oběma stranami, podle sdělení tchajwanského ministerstva obrany překročilo 46 čínských vojenských letounů.

May 23

Obrazem: Tchaj-wan v pohotovosti. Peking kolem ostrova pořádá manévry

www.seznamzpravy.cz

Čínská armáda ve čtvrtek v okolí Tchaj-wanu zahájila cvičení, do něhož zapojila různé druhy vojsk. Stalo se tak jen pár dnů poté, co se úřadu ujal nový tchajwanský prezident Laj Čching-te. Toho Peking označuje za separatistu.

May 23

Čínská armáda zahájila manévry u Tchaj-wanu. Tamní prezident je odsoudil

www.seznamzpravy.cz

Na cvičení v Tchajwanském průlivu i kolem Tchaj-wanem kontrolovaných ostrovů u čínského pobřeží se podílejí pozemní síly, letectvo, námořnictvo a raketové síly. Tchajwanské ministerstvo obrany manévry odsoudilo.

Dec 23

Blízko Tchaj-wanu přelétala čínská vojenská letadla, ostrov čekají volby

www.seznamzpravy.cz

Tchaj-wan hlásí, že v okolí ostrova se pohybují čínská vojenská letadla a válečné lodě. Peking pokračuje ve vojenských aktivitách tři týdny před tchajwanskými volbami.

Sep 26

Tchaj-wan vypouští „mořskou příšeru“ na obranu před Čínou

Seznam Zprávy

Čína v poslední době stupňuje vojenské aktivity v blízkosti Tchaj-wanu. Ostrov se na možný čínský útok, který by podle něj mohl přijít už v roce 2027, chystá rozšiřováním své podmořské flotily. Otestuje první vlastní ponorku.

Sep 18

Okolo ostrova proletěla za 24 hodin stovka čínských letadel, hlásí Tchaj-wan

Seznam Zprávy

Tchaj-wan oznámil, že v okolí ostrova od nedělního do pondělního rána zaznamenal přes sto čínských letadel a několik námořních plavidel. Varuje před eskalací napětí v regionu.

Aug 19

Umanutá Čína. Tchaj-wan opět hlásí vojenské manévry ve svém okolí

www.seznamzpravy.cz

Čínská armáda v sobotu zahájila vojenské manévry v okolí Tchaj-wanu v reakci na návštěvu tchajwanského viceprezidenta Williama Laie v USA. Tchaj-pej krok Pekingu odsoudila a vyjádřila odhodlání bránit svobodu a demokracii.

Apr 9

Čína při vojenském cvičení simuluje útoky na Tchaj-wan

Seznam Zprávy

Tchajwanské ministerstvo obrany uvedlo, že od nedělního poledne v okolí Tchaj-wanu zaznamenalo 58 čínských letadel a devět lodí. Čína tímto vojenským cvičením chce pohrozit ostrovnímu státu za návštěvu prezidentky Cchaj USA.

Dec 26

Peking poslal k Tchaj-wanu rekordních 71 letounů

www.seznamzpravy.cz

Do tchajwanské identifikační zóny protivzdušné obrany (ADIZ) proniklo za posledních 24 hodin 71 čínských vojenských letounů a dronů. Jde o dosud nejrozsáhlejší hlášené proniknutí čínských strojů do zóny.

Oct 16

Čínský prezident před davem komunistů pohrozil Tchaj-wanu silou

www.seznamzpravy.cz

V Pekingu po pěti letech začíná další sjezd Komunistické strany Číny, prezident Si Ťin-pching ho zahájil proslovem, v němž představil své plány na další roky. Hrozil Tchaj-wanu, slíbil podporu porodnosti a chválil ochranu přírody.

Sep 19

V případě čínské invaze by Tchaj-wan bránili američtí vojáci, prohlásil Biden

Seznam Zprávy

Tchaj-wan by v případě napadení Čínou bránili američtí vojáci. V rozhovoru pro americkou stanici CBS to v neděli uvedl prezident Joe Biden. Pokud by došlo k bezprecedentnímu útoku ze strany Číny, USA by neváhaly vyslat své síly.

Aug 15

Čínu naštvali další američtí hosté na Tchaj-wanu. Zahájila nové manévry

www.seznamzpravy.cz

Návštěva členů amerického Kongresu na Tchaj-wanu narušuje suverenitu a územní celistvost Číny, uvedlo v pondělí čínské ministerstvo obrany. Peking pohrozil tvrdou reakcí na vměšování do vnitřních záležitostí Číny.

Aug 14

Na Tchaj-wan dorazila delegace amerického Kongresu. Zareaguje Čína?

www.seznamzpravy.cz

Na Tchaj-wan dorazila pětičlenná delegace amerického Kongresu. K události dochází jen necelé dva týdny poté, co Čínu svou návštěvou ostrova rozlítila, Nancy Pelosiová.

Aug 6

Čína nacvičovala, jak by zaútočila na Tchaj-wan

www.seznamzpravy.cz

Dosud největší demonstrace vojenské síly Číny následuje po návštěvě šéfky americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové na Tchaj-wanu.

Aug 4

Není to jen cvičení. Čína se připravuje na skutečnou invazi na Tchaj-wan, říkají experti

www.seznamzpravy.cz

Čínské námořní cvičení u Tchaj-wanu probíhá i v oblastech, kam se dřív pekingské síly neodvážily. Analytici nepředpokládají, že by současné napětí vyústilo ve válku, Čína ale manévry testuje, jak by útok zvládla.

Aug 4

Čína zahájila velké vojenské cvičení u Tchaj-wanu. Pálí ostrými

Seznam Zprávy

Čína pro námořní cvičení vymezila šest oblastí, jež se rozprostírají okolo celého Tchaj-wanu, některé z nich částečně zasahují i do dvanáctimílového pásma tchajwanských pobřežních vod.

Jul 28

Provokace mezi Čínou a USA se stupňují. Americké lodě směřují k Tchaj-wanu

Seznam Zprávy

Napětí kolem možné cesty předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové na Tchaj-wan vyústilo ze slovního zastrašování k reálným činům. Do sporných vod Jihočínského moře zamířila „superletadlová“ loď USS Ronald Reagan.

Nov 23

Čínské sítě volají po válce s Tchaj-wanem

Seznam Zprávy

Pokud Čína ve snaze přisvojit si Tchaj-wan využije vojenskou sílu, zřejmě nebude mít co do činění jen s USA. Na scénu vstupuje i Japonsko. A čím dál hlasitější jsou zejména na sociálních sítích čínští nacionalisté.

Oct 28

Prezidentka Tchaj-wanu potvrdila, že na ostrově jsou nasazeni američtí vojáci

Seznam Zprávy

Na Tchaj-wanu působí nevelký počet amerických vojáků, kteří cvičí společně se svými tchajwanskými kolegy. Na stanici CNN tuto informaci potvrdila Cchaj Jing-wen - prezidentka ostrova, který za součást svého území považuje Čína.

Sep 4

Čína: Vystrčilova cesta na Tchaj-wan byla otevřenou provokací

Seznam Zprávy

V dopise to napsala čínská ambasáda v ČR v reakci na Vystrčilovo setkání s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen.