English

Vláda se posunula v rozhodování, jak změní DPH

Seznam Zprávy

Koaliční vyjednavači začali řešit, zda a jak upravit výši daní. Posun nastal v případě DPH, kde by se systém mohl posunout ze tří do dvou sazeb.

More from Seznam Zprávy

Jun 12

Hokejový svaz obehrál DPH. Lístky na mistrovství zprvu prodával bez daně

www.seznamzpravy.cz

Rekordní návštěvnost hokejového mistrovství světa přinesla vysoké tržby. Hokejový svaz prodával vstupenky bez DPH díky nově založené firmě CZ.HOCKEY. Podle daňových poradců bylo toto využití zákona legální, píše deník MF Dnes.

Nov 10

Dvě fronty, dvě verze balíčků. Potravinová banka rozlišuje Čechy a Ukrajince

www.seznamzpravy.cz

Dvě fronty, ukrajinská a česká, denně čekají před potravinovou bankou na brněnském Cejlu. Místní si stěžují, že Ukrajinci dostávají lepší balíčky, podle vedení banky je to ale naopak.

Nov 8

Přehledně: Daně, poplatky, odvody. Konsolidační balíček definitivně prošel

Seznam Zprávy

Vládní konsolidační balíček, který by měl státnímu rozpočtu v příštím roce uspořit 97,7 miliardy korun, podepíše prezident. Petr Pavel to oznámil ve videu.

Sep 4

O čem z balíčku vláda nemluví: změny pro nemocnice i firmy

Seznam Zprávy

Pozměňovací návrh ke konsolidačnímu balíčku obsahuje přílepky, o kterých vládní koalice nechce mluvit. Právo ministra rušit státní nemocnice, nové povinnosti firmám a snížení úhrad, které platí policie operátorům za odposlechy.

Aug 24

Koalice se shodla na změnách v úsporném balíčku. Benefity zůstanou výhodné

www.seznamzpravy.cz

Zástupci koalice se krátce po půlnoci shodli na úpravách konsolidačního balíčku. Ve Sněmovně budou prosazovat částečné zvýhodnění zaměstnaneckých benefitů či víc peněz do rozpočtu z hazardu.

Aug 20

Koalice ustupuje obcím. Otáčí u kritizované daně

www.seznamzpravy.cz

Konsolidační balíček počítá se změnou u daně z nemovitosti. Vládní poslanci ale v neděli připustili, že k ní nejspíše vůbec neodejde.

Jul 12

Stanjura hájí úsporný balíček. Rozbourat mu ho chtějí už i koaliční poslanci

www.seznamzpravy.cz

Vládní poslanci dali dohromady seznam změn, které dodatečně chtějí v konsolidačním balíčku. Ministr financí tak bude návrh hájit i proti koaličním poslancům.

Jun 20

Babiš zaklekl. Ať to prověří ministr financí, zní z koalice

Seznam Zprávy

Andrej Babiš nechce odpovídat, jaký tlak vyvinul jako ministr financí na případ společnosti, která překážela jeho přerovské chemičce Precheza. Po zjištěních Seznam Zpráv však o hledání odpovědí projevili zájem i členové vlády.

Jun 13

Dialog, který jako by nebyl. Vláda jednala s odbory o úsporném balíčku

www.seznamzpravy.cz

Odboráři jednali se zástupci koaličních stran o konsolidačním balíčku. Odbory si stěžovaly, že s nimi o navrhovaných opatřeních, která dopadají hlavně na zaměstnance, vláda nejednala předem. Jednání však žádný posun nepřinesla.

Jun 6

Dotace, benefity a daně. Svazy vládě vysvětlí, co je na úsporném balíčku špatně

Seznam Zprávy

Zrušení zvýhodnění zaměstnaneckých benefitů, škrty v dotacích nebo rušení daňových výjimek pro firmy v rámci konsolidačního balíčku. To vše bude předmětem úterního jednání vybraných svazů a zástupců vlády.

May 18

Plán koalice, jak protlačit úsporný balíček: opozici hrozí zkrácením prázdnin

Seznam Zprávy

Koaliční plán počítá s tím, že konsolidační balíček by měl prvním čtením projít do dvou měsíců. Opozice dopředu avizuje, že udělá vše, aby hlavní změny neprošly.

May 11

Vládní balíček: Za co si připlatíme, kdo nově spadne do daně pro bohaté

Seznam Zprávy

Projděte si online přenos, ve kterém jsme komentovali jednotlivé položky úsporného balíčku, který představil tým premiéra Petra Fialy. Součástí oznámených změn je i obrys důchodové reformy.

May 3

Vláda se posunula v rozhodování, jak změní DPH

Seznam Zprávy

Koaliční vyjednavači začali řešit, zda a jak upravit výši daní. Posun nastal v případě DPH, kde by se systém mohl posunout ze tří do dvou sazeb.

Mar 27

Komentář: DPH je minové pole. Chytré daně se dělají jinde

www.seznamzpravy.cz

Snaha vytáhnout ze všech spotřebitelských kapes plošně 40 miliard, aniž by někoho zajímalo, kolik v některých kapsách už dnes zbývá, to není zrovna ukázka sociálního cítění.

Oct 5

Tři roky 60 % čistého zisku. Ministerstvo financí navrhlo podobu nové daně

www.seznamzpravy.cz

Daň z mimořádných zisků bank, kterou navrhne ministerstvo financí, má činit 60 procent z jejich čistého zisku po dobu tří let. Ministerstvo očekává, že takto vybere 25 miliard korun každý rok.

Jul 6

Slovenská vláda je v krizi, strana SaS vypovídá koaliční smlouvu

www.seznamzpravy.cz

Pokud do konce srpna nebude dohodnuto nové uspořádání poměrů v koalici, čtyři ministři podají demisi, řekl ve středu novinářům předseda slovenské vládní strany Svoboda a Solidarita Richard Sulík.

Dec 3

S energiemi pomůžeme, ale DPH nesnížíme, říká nastupující ministr financí

Seznam Zprávy

Nová vláda nesníží DPH na energie, s účty za energie pomůže jen potřebným. Penze chce zvyšovat jen v rámci zákonem dané valorizace. „Na debatu o valorizačním vzorci jsme ale připraveni,“ říká nastupující ministr financí Stanjura.

Sep 13

Složí vládu snáz ANO, nebo dvě koalice? Sestavte si nový povolební model

Seznam Zprávy

Volební průzkumy jsou jenom hra, hodně se liší, nevycházejí přesně a nemá cenu jim věřit. To jsou nejčastější připomínky široké veřejnosti. Jenomže všechno je jinak a rozhodně má cenu brát je vážně. Stačí jim trochu rozumět.

Aug 23

Vláda promine DPH u respirátorů do konce října

Seznam Zprávy

Respirátory budou i nadále osvobozeny od daně z přidané hodnoty, rozhodla vláda.

May 25

Chce být ministrem financí. Vím, které daně by mohly nakrmit státní kasu, říká

Seznam Zprávy

Toho, kdo se po volbách stane ministrem financí, čekají složité časy. Přijde k vyjedené státní pokladně, stamiliardovým schodkům rozpočtu a dlouhodobě neudržitelným financím. Jaký recept mají na ozdravení Piráti a Starostové?