English

Rusko je ve válečné psychóze, popisuje novinář z Moskvy

Seznam Zprávy

Zatímco loni touto dobou se svět obával ruských oslav Dne vítězství a toho, co Kreml dál osnuje, letos se tradičních vojenských oslav neobává takřka nikdo. Jaká je nálada přímo v Rusku? A v jaké pozici je Vladimir Putin?

More from Seznam Zprávy

Jun 20

Rusko uvažuje o změně jaderné doktríny, řekl Putin

www.seznamzpravy.cz

Rusko podle Putina v reakci na debaty v NATO uvažuje o změně jaderné doktríny. Členské státy NATO diskutují o možném rozmístění více jaderných zbraní i zvýšení stavu jejich pohotovosti.

May 12

TMBK: Den matek na ruský způsob. Účastní se i Putin

www.seznamzpravy.cz

Významný den se slaví i ve východní despocii. Prezident vymyslel unikátní způsob připomínky. Koláž TMBK pro Seznam Zprávy.

Apr 26

V Rusku zadrželi další osobu zapletenou do teroristického útoku v Moskvě

www.seznamzpravy.cz

Bezpečnostní síly zadržely občana Tádžikistánu Džumochona Kurbonova. Má být zapleten do březnového teroristického útoku v Moskvě, při kterém útočníci zabili více než 140 lidí.

Mar 13

Rusko je připraveno na jadernou válku, tvrdí Putin

www.seznamzpravy.cz

Podle Putina je Rusko připraveno jaderné zbraně použít pokud by byla ohrožena jeho existence. Zároveň ale řekl, že ne všechno nyní k jaderné válce spěje.

Feb 9

„Je nemožné, aby Rusko na Ukrajině prohrálo,“ řekl v rozhovoru Putin

www.seznamzpravy.cz

V rozhovoru s kontroverzním americkým moderátorem Tuckerem Carlsonem prezident Putin uvedl, že strategická porážka Ruska ve válce na Ukrajině je nemožná. Mluvil také o tom, že Moskva nemá zájem napadnout Polsko ani Pobaltí.

Aug 25

Putin jako vládce antického Říma. Bez ochutnavače v Rusku ani rána

www.seznamzpravy.cz

Vladimir Putin se už mnohokrát pomstil svým kritikům. Nechal zavraždit i Jevgenije Prigožina? Nebo je smrt šéfa žoldnéřské armády jen brilantně připravenou dezinformační kampaní? Boj o moc, vraždy a dezinformace. Současný Kreml.

Jan 17

Putin pochválil ruskou ekonomiku a nařídil zvednout platy

www.seznamzpravy.cz

Hrubý domácí produkt (HDP) Ruska se loni podle předběžných údajů snížil pouze o 2,5 procenta, ačkoliv mnozí ruské ekonomice předpovídali pád o 20 procent. Na poradě o stavu hospodářství to řekl ruský prezident Vladimir Putin.

Dec 31

Putin v projevu: Pravda je na straně Ruska, Západ podporoval neonacisty

Seznam Zprávy

AKTUALIZUJEME. Putin v novoročním projevu řekl, že letošek byl plný událostí klíčových pro budoucnost Ruska i světa. Pravda je podle něj na straně Ruska. Jeho vojska dnes mezitím útočí na civilní cíle v Kyjevě a po celé Ukrajině.

Nov 15

Putin otevřel ruskou armádu cizincům. Přitom už za Rusko padli

www.seznamzpravy.cz

Ruský prezident podepsal průlomový dekret, který umožňuje cizincům sloužit v ruské armádě. Existují přitom důkazy, že za Rusko bojovali už dřív. Aktuálně po Kremlu žádá Zambie, aby vysvětlil, jak mohl ve válce padnout její občan.

Oct 15

Děsím se toho, co v Rusku nastane, až Putin zmizí, varuje expertka

Seznam Zprávy

Západní státy mají respekt k životu a mezinárodní stabilitě. Od současného Ruska nelze tuto hodnotu očekávat, varuje izraelská odbornice na mezinárodní bezpečnost. Ani Putinův konec podle ní krizi nevyřeší. Alespoň ne okamžitě.

Aug 25

Putin nařídil zvětšit ruskou armádu

www.seznamzpravy.cz

Rusko má dlouhodobě problémy s nedostatkem personálu na ukrajinské frontě, přesto se pravděpodobně z politických důvodů zdráhá vyhlásit mobilizaci. Putin tak rozhodl o zvětšení armády poprvé od roku 2017.

Apr 13

Rusko vyhostilo zástupce českého velvyslance v Moskvě

www.seznamzpravy.cz

Rusko dnes vyhostilo zástupce českého velvyslance v Moskvě. České ministerstvo zahraničí označilo krok Moskvy za neadekvátní.

Mar 3

Komentář: Putin válčí za minulost, protože jeho Rusko nemá budoucnost

www.seznamzpravy.cz

Záběry kremelského prezidenta obklopeného archaickými stolními telefony – samozřejmě hned několika, jde přece o mocného vůdce! – vydají za stovky analýz.

Mar 1

Rusko hrozí zabavením majetků. Diplomacie plánuje zavřít Český dům v Moskvě

www.seznamzpravy.cz

Rusko vyhrožuje Západu zabavováním majetku cizincům. Česká republika má kromě nemovitostí v Moskvě také kancelářské prostory v Petrohradu.

Feb 2

Putin: USA chtějí vtáhnout Rusko do války

Seznam Zprávy

Američané se podle ruského prezidenta Vladimira Putina snaží Moskvu vyprovokovat. Putin je ale ochotný dál jednat. Podle agentury Bloomberg nabídly USA Rusku možnost inspekcí na základnách NATO v Rumunsku a Polsku.

Apr 25

„V Moskvě mohou být spokojeni.“ Opozice hodnotí projev prezidenta

Seznam Zprávy

Prezident Miloš Zeman v projevu ke kauze Vrbětice řekl, že existují dvě rovnocenné vyšetřovací verze. Výbuch podle něj mohla místo ruských agentů způsobit neodborná manipulace.

Apr 22

Český velvyslanec Pivoňka zatím v Moskvě zůstává, Rusko ale zareaguje

Seznam Zprávy

Nejen světoví politici, ale i zahraniční média a novináři reagují na diplomatickou krizi mezi Českem a Ruskem. Čtvrteční oznámení vyhoštění zhruba sedmi desítek zaměstnanců ruské ambasády v Praze vyvolalo reakce po celém světě.

Apr 18

„Putin je vrah,“ křičeli lidé před ruskou ambasádou v Praze

Seznam Zprávy

Desítky lidí demonstrují před budovou ruské ambasády v Praze. Demonstranti tak reagovali na důvodné podezření, že do výbuchu v muničním areálu ve Vrběticích v roce 2014 jsou zapleteni ruští agenti.

Jul 2

Putin Forever. Rusko dává prezidentovi bianko šek na dalších 16 let

Seznam Zprávy

Vladimir Putin v čele Ruska až do roku 2036. O tom, ale také o dalších ústavních změnách se rozhodlo v celostátním referendu. O co všechno v hlasování šlo a jakou roli Putin v dnešním Rusku má?

Jun 24

Navzdory koronaviru. Rusko v Moskvě předvedlo svůj vojenský arzenál

Seznam Zprávy

Původně se měla konat 9. května, kvůli pandemii koronaviru je ale nakonec až dnes. V Rusku začíná vojenská přehlídka na počest 75. výročí vítězství nad nacismem. Akce předchází důležitému referendu pro prezidenta Putina.