English

Pavel uctí romské oběti. Navštíví Lety, jimž se jeho předchůdci vyhýbali

Seznam Zprávy

Prezident Petr Pavel se v neděli zúčastní tradičního pietního aktu k uctění obětí holocaustu Romů a Sintů na místě bývalého koncentračního tábora v Letech u Písku.

More from Seznam Zprávy

Apr 12

Památník v Letech připomínající holokaust Romů a Sintů se otevře 12. května

www.seznamzpravy.cz

Původně brněnské Muzeum romské kultury plánovalo otevřít památník v Letech u Písku letos v únoru. Nakonec bude jeho provoz zahájen 12. května, v den, kdy se zde už tradičně koná pietní akt.

Mar 8

Petr Pavel a jeho první rok na Hradě: Tipnete si, jaká jsou jeho čísla?

www.seznamzpravy.cz

„Když se ohlédnu zpátky, tak za chybu považuji zřejmě to, co občas vyčítám i vládě. Komunikaci toho, co děláme a jak to děláme,“ vyhodnotil prezident své dosavadní působení. Dokážete přiřadit některá data k tomu, co opravdu dělal?

Mar 8

Petr Pavel je rok na Hradě. Sám přiznal, co dělá špatně

Seznam Zprávy

ANALÝZA. Prezident si v uplynulých dvanácti měsících našel několik témat, která tlačí a na která dává důraz. Nelze si nevšimnout, že nápadně stejné motivy v politice prosazuje jedna z parlamentních sil - vládní hnutí STAN.

Jan 5

Památník v Letech se místo února otevře později, nejzazší termín je duben

www.seznamzpravy.cz

Památník holokaustu Romů a Sintů v Letech na Písecku se veřejnosti otevře později, místo v únoru to bude nejpozději v dubnu. Stavební práce ovlivnilo například objevení skalního podloží nebo zvýšená hladina spodní vody.

Nov 13

Romský památník v Letech otevře v únoru, sazenice pro les dodal Schwarzenberg

www.seznamzpravy.cz

Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách v areálu bývalého vepřína v Letech na Písecku otevře 3. února 2024. Památník bude v místě, kde byl za druhé světové války romský pracovní tábor.

Aug 28

Památník Bible kralické se po takřka třech letech otevře 16. září

www.seznamzpravy.cz

V Kralicích nad Oslavou na Třebíčsku se 16. září po takřka třech letech otevře opravený Památník Bible kralické. Opravy stály více než sedm milionů korun.

Jul 6

Obrazem: Prezident Pavel přivítal Zelenského na Pražském hradě

Seznam Zprávy

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po návštěvě Bulharska zamířil do České republiky. Na Pražském hradě ho přivítal prezident Petr Pavel. Státníci spolu jednali o aktuální situaci na frontě i summitu NATO.

May 14

Pavel osobně uctil památku Romů v Letech. Jako první prezident od dob Havla

www.seznamzpravy.cz

Odkup vepřína, na jehož místě stál v době druhé světové války koncentrační tábor pro Romy, byl podle prezidenta Petra Pavla dlouhý a nedůstojný. Tuto část historie bychom měli popsat a přiznat na ní svůj díl viny, řekl novinářům.

Mar 27

Prezident Pavel se přestěhoval na Hrad

www.seznamzpravy.cz

Prezident Petr Pavel se dnes přestěhoval z Hrzánského paláce na Pražský hrad. Potvrdil to tiskový tým prezidenta. Podle mluvčí Markéty Řehákové by odpoledne měl mít Pavel na Hradě první schůzky.

Feb 3

TMBK: Jak Petr Pavel vyčistí Hrad od Mynáře s Nejedlým

www.seznamzpravy.cz

Novinka v boji proti silně zakořeněným kancléřům bez prověrky a dalším škodlivým elementům se konečně dostává na pulty obchodů. Další koláž populárního grafika pro SZ.

Jan 29

Obrazem: Petr Pavel a jedenáct mužů, kteří byli na Hradě před ním

Seznam Zprávy

Podívejte se na všechny československé a české prezidenty před generálem.

Jan 28

Komentář: Zapomeňme na „generála“, prezident se jmenuje Petr Pavel

Seznam Zprávy

„Zvolení Petra Pavla není vítězstvím dobra nad zlem ani metaforou vývoje české společnosti. Je osobním vítězstvím vzdělaného, pracovitého a kultivovaného muže nad bezcharakterním a chaotickým populistou.“

Jan 28

Česko má nového prezidenta. Jak bude vládnout Petr Pavel

Seznam Zprávy

Novým prezidentem České republiky je Petr Pavel. V druhém kole voleb získal XXX procent.

Jan 28

Nový prezident Petr Pavel: Život bod po bodu

www.seznamzpravy.cz

Armádní generál v záloze Petr Pavel byl zvolen novým prezidentem České republiky. Projděte si klíčové momenty jeho dosavadní kariéry.

Jan 28

Babiš utrpěl historickou porážku, prezidentem bude Petr Pavel

Seznam Zprávy

Původní predikce výsledků druhého kola přímé volby prezidenta: Petr Pavel zvítězí s 58 procenty hlasů, Andrej Babiš dostane 42 procent.

Sep 6

Obrazem: Petr Pavel rozjel ofenzivu na Hrad

www.seznamzpravy.cz

Generálovu kandidaturu podpořilo mnoho známých osobností. Podívejte se na fotky z oficiálního zahájení kampaně.

Aug 2

Romský holokaust a konec vepřína v Letech. Pachuť spoluviny zůstává

Seznam Zprávy

„Moje žena se jmenovala Albína a měli jsme tři děti: Andělku, Věrušku a syna Mirečka. Tomu byly tři dny, když nás povolali do transportu,“ vzpomíná Iren Herák na začátek cesty do Osvětimi. 2. srpna je Den romského holokaustu.

Jan 2

Mašínův statek se po mnoha letech promění v památník odboje

Seznam Zprávy

Roky to byla ruina, která jen velmi těžko připomínala, že tady někdy bydlela rodina Mašínů. Letos by se právě tento starobylý statek v Lošanech na Kolínsku měl proměnit na památník.

Jun 13

Na místě prasečáku v Letech vyroste nový památník. Je to splátka dluhu, říká Šídlo

Seznam Zprávy

Jindřich Šídlo se v podcastu Stopáž ohlíží za ostudnou historií památníku v Letech u Písku, kterému tento týden svitlo na lepší časy.

May 27

Vítězný návrh podoby památníku v Letech uvidí veřejnost v červnu

www.seznamzpravy.cz

O podobě památníku romského holokaustu v Letech na Písecku je rozhodnuto. Zástupci Muzea romské kultury v Brně, které chce památník postavit, veřejnosti představí vítězný návrh v úterý 9. června v Nosticově paláci v Praze.