English

Spekulace o Lukašenkovi sílí. Zmizel z veřejnosti a měl odjet do nemocnice

Seznam Zprávy

V Bělorusku pokračují spekulace a také četné fámy o zdravotním stavu diktátora Alexandra Lukašenka. V sobotu večer je posílila zpráva o prezidentské koloně směřující do nemocnice na okraji Minsku.

More from Seznam Zprávy

Jul 17

Do Běloruska bez razítka. Minsk dočasně ruší víza pro občany evropských zemí

www.seznamzpravy.cz

Běloruský vůdce Alexandr Lukašenko podpořil návrh na zavedení bezvízového režimu pro občany 35 evropských států, napsala státní tisková agentura. Zrušení víz bude platit od pátečního rána do konce letošního roku.

Apr 29

Bělorusko zakázalo veškeré aktivity běloruského servisu Deutsche Welle

www.seznamzpravy.cz

„Rozhodnutí podtrhuje zásadní skutečnost - běloruský režim se bojí nezávislých médií a dělá vše pro to, aby Bělorusům znemožnil přístup ke svobodným informacím,“ řekl o situaci v Bělorusku ředitel Deutsche Welle Peter Limbourg.

Mar 13

Írán a Bělorusko prohlubují spolupráci

www.seznamzpravy.cz

Běloruský prezident Lukašenko uvedl, že se těší na rozvíjení ekonomické spolupráce s Teheránem. Sankce Západu vůči Íránu a Bělorusku označil za příležitost rozvíjet spolupráci.

Oct 17

Rusko vyslalo do Běloruska až 9000 vojáků, tvrdí Minsk

www.seznamzpravy.cz

Do Běloruska ruská armáda přesunuje také přibližně 170 tanků, 200 bojových obrněných vozidel a dělostřelectvo.

May 29

Norové přejmenovali Bělorusko

www.seznamzpravy.cz

Bělorusko se přejmenuje, alespoň tedy v norštině. Politici v Oslu tím chtějí symbolicky podpořit odpůrce běloruského režimu, kteří čelí ve své vlasti rozsáhlým represím.

Mar 23

Čtyři týdny Alexandra Ovečkina a dalších. Putinova armáda mezi sportovci

www.seznamzpravy.cz

Jsou vyloučeni z mezinárodních soutěží, většinou dál podporují Vladimira Putina. Co udělal měsíc války proti Ukrajině se známými ruskými sportovci?

Feb 28

Video: V Bělorusku protestovali proti invazi. Policie zadržela stovky lidí

www.seznamzpravy.cz

Demonstrace proti invazi na Ukrajinu se odehrály nejméně ve 12 běloruských městech. Podle lidskoprávního centra Vjasna bylo jen během neděle zadrženo přes 500 účastníků protestů.

Jun 8

Obrazem: Ať žije Bělorusko! Stovky lidí v Praze podpořily Cichanouskou

Seznam Zprávy

Stovky lidí přišly na koncert na pražské Kampě Hrajeme za svobodné Bělorusko - Koncert pro Svjatlanu. Při něm promluvila vůdkyně běloruské opozice Svjatlana Cichanouská. Zahrál David Koller, James Harries nebo Ahmed má hlad.

Mar 27

Nová vlna protestů v Bělorusku, policie zatkla 170 lidí včetně novinářů

Seznam Zprávy

Běloruské bezpečnostní složky dnes zadržely téměř dvě stovky lidí včetně několika novinářů nezávislých médií. Ti protestovali proti režimu autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka. Informovala o tom agentura Reuters.

Oct 26

Vypršelo ultimátum pro Lukašenka. V Bělorusku začíná generální stávka

Seznam Zprávy

Zaměstnanci některých velkých firem v Bělorusku dnes na výzvu opozice odmítli zahájit práci, stávkující zatýká policie. Informují o tom nezávislé běloruské servery

Oct 24

Stovky žen demonstrovaly v Minsku proti Lukašenkovi

Seznam Zprávy

Navzdory často brutálním zásahům běloruské policie v Minsku i nadále pokračují protesty proti diktátorovi Alexandru Lukašenkovi. V sobotu ho k demisi vyzývaly stovky běloruských žen.

Oct 17

V Minsku se protestovalo proti Lukašenkovi. Policie zatkla desítky lidí

Seznam Zprávy

Při nových demonstracích žen a studentů v Bělorusku proti prezidentu Alexandru Lukašenkovi dnes opět zatýkala policie. Zadrženo bylo přibližně 30 lidí, uvedla s odvoláním na běloruskou lidskoprávní organizaci Vjasna agentura DPA.

Oct 1

EU by měla potrestat Lukašenka za násilí v Bělorusku, míní Babiš

Seznam Zprávy

Andrej Babiš se na začátku běloruských protestů postavil za demonstranty proti diktátorovi Lukašenkovi. Později se však odmítl sejít s opoziční vůdkyní Svjatlanou Cichanouskou. Nyní se vrátil ke kritice běloruského režimu.

Sep 8

Glosa: Bělorusky už svobodu vyhrály, teď ještě Bělorusko

www.seznamzpravy.cz

Bělorusko vstoupilo do třicátého prvního dne od demonstrací, které se v zemi rozhořely po zmanipulovaných prezidentských volbách.

Sep 6

Bělorusko znovu na nohou. V Minsku protestují desetitisíce lidí

Seznam Zprávy

Běloruské hlavní město Minsk zaplavily desetitisíce lidí protestujících proti prezidentu Lukašenkovi. Hovoří se o téměř čtyř desítkách zatčených. V dalších městech dostal slovo také policejní zásah a slzný plyn.

Sep 1

Lukašenkovi muži zatýkali studenty i novináře. Běloruské protesty neutichají

Seznam Zprávy

„Rušné léto je za námi,“ vzkazoval marně běloruský autoritář Alexander Lukašenko protestujícím. Výzvu opoziční vůdkyně k bojkotu nového školního roku vyslyšely stovky studentů. V Minsku proti nim opět zasahovala policie.

Aug 28

Unijní sankce proti Bělorusku jsou na stole, Lukašenka se zatím netýkají

Seznam Zprávy

Ministři zahraničních věcí zemí Evropské unie se na dvoudenním neformálním zasedání v Berlíně shodli na podobě sankčního seznamu, kterým potrestají osoby odpovědné za volební podvody a následné represe v Bělorusku.

Aug 18

Takhle vypadal první večer protestů v Bělorusku. Mrazivé video z ulic Minsku

Seznam Zprávy

Autentické záběry z prvního večera násilných střetů během demonstrace v hlavním městě Běloruska proti stávajícímu režimu pod vládou Lukašenka.

Aug 16

Největší protest v historii Běloruska: Do ulic vyšlo 200 tisíc lidí

Seznam Zprávy

Sedmou noc v řadě pokračovaly v Bělorusku protesty proti zfalšování výsledků voleb. Volby ve skutečnosti podle opůrců prezidenta Alexandra Lukašenka vyhrála opoziční kandidátka Svjatlana Cichanouská. Dění v zemi sledujeme online.

Aug 8

Glosa: Tři ženy proti Lukašenkovi. Má Bělorusko ve volbách naději?

Seznam Zprávy

Známá novinářka rozebírá krátce před volbami, jakými změnami prochází země, která je už přes čtvrt století v sevření jediného diktátora.