English

V Koreji mluví o pomoci Kyjevu jako o katastrofě. „Běžné řeči,“ míní novinářka

Seznam Zprávy

Je reálné, že se Soul přidá ke spojencům Kyjeva a pošle zbraně? Ještě nedávno by jihokorejská novinářka Jeongmin Kim bez váhání řekla, že ne. Nyní se podle ní přístup tamní vlády možná mění, veřejnost ale Ukrajina moc nezajímá.

More from Seznam Zprávy

Apr 21

Ukrajina tvrdí, že na Krymu poškodila stoletou ruskou záchrannou loď

www.seznamzpravy.cz

Ukrajinská armáda poškodila ruské záchranné plavidlo. Jednalo seo jednou z nejstarších lodí ruského námořnictva. Rusové ji ale využívali v rámci záchranné operace, když ukrajinské síly potopily vlajkovou loď ruské flotily.

Mar 13

Ukrajina zaútočila na ruské regiony desítkami dronů, tvrdí Rusko

www.seznamzpravy.cz

Podle ruských činitelů drony zasáhly několik regionů včetně Voroženské či Leningradské oblasti. Zneškodněné drony při pádu nachápaly škody na infrastruktuře a obytných budovách.

Dec 6

Ukrajina tvrdí, že tajná služba zabila v Rusku bývalého poslance Kyvu

www.seznamzpravy.cz

Ruští vyšetřovatelé ve středečním prohlášení uvedli, že tělo bývalého ukrajinského poslance Iljy Kyvy bylo objeveno v parku na moskevském předměstí Odincovo. Mluvčí ukrajinské vojenské rozvědky Andrij Jusov jeho smrt potvrdil.

Dec 6

Video: Rusko poslalo na Ukrajinu desítky dronů. Kyjev ukázal, jak se brání

www.seznamzpravy.cz

Moskva podle ukrajinských vzdušných sil použila k útokům asi 48 bezpilotních letounů Šáhid íránské výroby. Drtivou většinu se podle Ukrajinců podařilo zneškodnit.

Oct 2

Komentář: Hloupé české chyby. Velvyslance v Rusku potřebujeme

www.seznamzpravy.cz

Měli bychom vztahy s Ruskem držet ve svých rukou, nevzdávat se nástrojů a možností. A také si zbytečně nekomplikovat život.

Aug 30

Ukrajina si otevřela cestu na Krym, tvrdí Kyjev

www.seznamzpravy.cz

Ministr zahraničí Ukrajiny ve středu uvedl, že bojové úspěchy země zajistily vojákům přístup na okupovaný poloostrov Krym. Ukrajinské síly tímto rozdělily ruské území na dvě části. To by mohlo Moskvě zkomplikovat zásobování.

Jun 9

České sankce proti Rusku se zadrhly

Seznam Zprávy

Ministerstvu zahraničních věcí se zatím nepodařilo obsadit oddělení, které se má věnovat sankční politice. Agendu „dočasně“ řeší úředníci z jiných pracovišť. A na českém sankčním seznamu zůstává od jeho spuštění jediná položka.

May 16

Fotky masivního útoku na Kyjev. Cenné zásahy hlásí Rusko i Ukrajina

www.seznamzpravy.cz

Rusko v noci podniklo rozsáhlý vzdušný útok na Kyjev. Ukrajina hlásí sestřelení všech 18 ruských raket, včetně šesti nadzvukových střel Kinžal. Rusko zase tvrdí, že zasáhlo systém Patriot. Tvrzení ale nelze nezávisle ověřit.

Oct 18

Ruským útokům navzdory. Cesta české vlády do Kyjeva zatím platí

Seznam Zprávy

Čeští ministři chtějí i přes obnovení ruských útoků na Kyjev jednat se svými protějšky v ukrajinském hlavním městě. Rozhodující slovo však bude mít ukrajinská strana, která ručí za jejich bezpečnost.

Oct 15

V ruské oblasti hraničící s Ukrajinou hořel sklad s ropou. Rusko viní Ukrajince

www.seznamzpravy.cz

Ruská strana označila za příčinu požáru ostřelování a viní ukrajinskou armádu. Požár byl údajně již uhašen.

Oct 8

Otevře Kyjev novou frontu? Po Krymu to pro Rusko může být zvlášť zničující

Seznam Zprávy

Symbol ruské anexe Krymu zachvátily plameny. Útok na Krymský most, který silně zasáhl hrdost Rusů, může Moskva znatelně pocítit i přímo na frontě. Ve vzduchu také visí možná odplata, tvrdí bezpečnostní analytici.

Oct 8

Ruská správa chce odvézt děti z Chersonu na Krym a do Ruska

www.seznamzpravy.cz

Až 30 tisíc dětí z okupované Chersonské oblasti, kde pokračuje úspěšná ukrajinská protiofenzíva, by se mělo přesunout na anektovaný Krym nebo do jižního Ruska.

Oct 3

Ministerstvo zahraničí vyzvalo české občany, aby opustili Rusko

www.seznamzpravy.cz

Ministerstvo zahraničí vyzvalo české občany, aby opustili Rusko kvůli hrozbě zhoršení bezpečnosti v zemi v souvislosti s invazí na Ukrajinu. Česká diplomacie zároveň varovala před cestami na ruské území.

May 23

Video: Kyjev nasadil do bojů české raketomety RM-70. Jsou účinnější než ty ruské

www.seznamzpravy.cz

České raketomety RM-70 jsou stále častěji nasazovány do bojů proti ruským invazním silám, které napadly Ukrajinu.

Apr 8

Ukrajina míří k Evropě, Rusko k úpadku, řekla Von der Leyenová v Kyjevě

www.seznamzpravy.cz

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová na návštěvě v Kyjevě podpořila Ukrajinu v její snaze stát se členem Evropské unie. Rusku naproti tomu věští úpadek.

Mar 10

Co píší v Rusku: Z pultů mizí české pivo

www.seznamzpravy.cz

Nehledejte hlubokou analýzu ruských stanic, zpravodajských webů, novin či agentur. Nabízíme jen drobný vhled do toho, na jaké zprávy narazí ruský čtenář, když otevře domácí zdroje. Ukázku, jak pracuje ruská propaganda.

Mar 2

Do Ruska přestává téct české pivo

www.seznamzpravy.cz

Nesouhlas se zabíjením na Ukrajině vyjádřil lídr Plzeňský Prazdroj, dvojka trhu Pivovary Staropramen, Budějovický Budvar nebo Bernard. České pivovary se tak v reakci na válku odstřihávají od dodávek do Ruska.

Apr 22

Rusko-česká roztržka lidi v Rusku nezajímá. Ani v byznysu, říká podnikatel

Seznam Zprávy

„Pokud by došlo k další eskalaci, může to mít vliv na akceptaci českého zboží ruskými orgány při dovozu – změnou výše cla nebo různými žertíky se zadržováním kamiónů,“ říká o byznysu s Ruskem Jan Petrák, která tam působí už 7 let.

Oct 9

Hledaný finančník s českými kořeny může mít vazby na ruskou FSB

www.seznamzpravy.cz

Vypátrala to skupina Bellingcat, když začala zkoumat pád finanční skupiny Wirecard. Právě v té byl finančník manažerem. Společnost padla, když se ukázalo, že jí chybí téměř 50 miliard korun, které vykazovala ve svém účetnictví.

Apr 30

Zprávy o plánu zabít české politiky jsou nemyslitelné, reaguje Rusko

Seznam Zprávy

Zprávu o plánu zabít české politiky, která se objevila v týdeníku Respekt, označil dnes ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov za „nemyslitelnou“.