English

„Lukašenko není idiot.“ Kyjev přiznal tajné jednání

Seznam Zprávy

Tajně jsme jednali s běloruským vůdcem, přiznal vlivný šéf ukrajinské vojenské kontrarozvědky. Prostředníkem byl kontroverzní poslanec, který Alexandra Lukašenka podporuje. Informace poodhaluje vztahy mezi Kyjevem a Minskem.

More from Seznam Zprávy

Jul 17

Do Běloruska bez razítka. Minsk dočasně ruší víza pro občany evropských zemí

www.seznamzpravy.cz

Běloruský vůdce Alexandr Lukašenko podpořil návrh na zavedení bezvízového režimu pro občany 35 evropských států, napsala státní tisková agentura. Zrušení víz bude platit od pátečního rána do konce letošního roku.

May 25

Lukašenko: Rusko začalo s přesunem taktických jaderných zbraní do Běloruska

www.seznamzpravy.cz

Taktické jaderné zbraně s menší výbušnou silou jsou určené pro využití na bojišti a nejsou tak ničivé jako strategické jaderné zbraně.

May 20

Video: Co se stane v Bělorusku, když Lukašenko zemře

www.seznamzpravy.cz

Jedním z důvodů podobných spekulací se stala fotka, která byla zveřejněna po šesti dnech, co se běloruský diktátor neobjevil na veřejnosti.

Mar 31

Lukašenko: Můžeme v Bělorusku rozmístit ještě silnější jaderné zbraně

www.seznamzpravy.cz

Lukašenko tvrdí, že souhlasil s rozmístěním ruských taktických jaderných zbraní na běloruském území jen kvůli obraně země. Zároveň řekl, že s Putinem můžou rozhodnout také o rozmístění strategických jaderných zbraní v Bělorusku.

Feb 26

Polsko se dál izoluje od Běloruska. Lukašenko se vzteká

Seznam Zprávy

Podrážděnou reakci běloruského diktátora vzbudilo uzavírání polských hranic pro nákladní dopravu. Vztahy zemí se dál zhoršují.

Oct 23

Lukašenko v Putinově hrsti. Vrhne se Bělorusko do cizí války?

Seznam Zprávy

Alexandr Lukašenko přešlapuje před rozhodnutím, zda se vedle Ruska více zapojit do války na Ukrajině. Podle běloruské novinářky Hanny Ljubakové už je „válečným zločincem“. „Poskytnutí země k invazi je aktem spoluagrese,“ říká.

Oct 18

Putin shromažďuje vojáky v Bělorusku. Ve hře může být i nový útok na Kyjev

www.seznamzpravy.cz

Bělorusko s Ruskem uzavřelo vojenský pakt. Ruští vojáci se stovkami kusů bojové techniky už zamířili do Běloruska. Podle deníku The Times je možné, že se vydají směrem na Kyjev a pokusí se ho znovu dobýt.

Oct 17

Rusko vyslalo do Běloruska až 9000 vojáků, tvrdí Minsk

www.seznamzpravy.cz

Do Běloruska ruská armáda přesunuje také přibližně 170 tanků, 200 bojových obrněných vozidel a dělostřelectvo.

Jul 2

„Provokují nás.“ Lukašenko obvinil Ukrajinu ze střelby na Bělorusko

www.seznamzpravy.cz

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko řekl, že Ukrajina před několika dny vyslala střely na běloruské území. Tvrzení nepodložil žádnými důkazy. Ukrajinská armáda se zatím k obvinění nevyjádřila.

May 4

Náhlé manévry v Bělorusku. Jsme připravení na útok, zní z Kyjeva

www.seznamzpravy.cz

Bělorusko překvapilo zahájením rozsáhlého vojenského cvičení, má prověřit bojeschopnost armády. Evropa se prý nemusí obávat.

Oct 26

Vypršelo ultimátum pro Lukašenka. V Bělorusku začíná generální stávka

Seznam Zprávy

Zaměstnanci některých velkých firem v Bělorusku dnes na výzvu opozice odmítli zahájit práci, stávkující zatýká policie. Informují o tom nezávislé běloruské servery

Oct 1

EU by měla potrestat Lukašenka za násilí v Bělorusku, míní Babiš

Seznam Zprávy

Andrej Babiš se na začátku běloruských protestů postavil za demonstranty proti diktátorovi Lukašenkovi. Později se však odmítl sejít s opoziční vůdkyní Svjatlanou Cichanouskou. Nyní se vrátil ke kritice běloruského režimu.

Sep 8

Glosa: Bělorusky už svobodu vyhrály, teď ještě Bělorusko

www.seznamzpravy.cz

Bělorusko vstoupilo do třicátého prvního dne od demonstrací, které se v zemi rozhořely po zmanipulovaných prezidentských volbách.

Sep 6

Bělorusko znovu na nohou. V Minsku protestují desetitisíce lidí

Seznam Zprávy

Běloruské hlavní město Minsk zaplavily desetitisíce lidí protestujících proti prezidentu Lukašenkovi. Hovoří se o téměř čtyř desítkách zatčených. V dalších městech dostal slovo také policejní zásah a slzný plyn.

Aug 28

Unijní sankce proti Bělorusku jsou na stole, Lukašenka se zatím netýkají

Seznam Zprávy

Ministři zahraničních věcí zemí Evropské unie se na dvoudenním neformálním zasedání v Berlíně shodli na podobě sankčního seznamu, kterým potrestají osoby odpovědné za volební podvody a následné represe v Bělorusku.

Aug 19

„Lukašenko začal válku.“ Policejní brutalita v Bělorusku očima svědků

Seznam Zprávy

Policie uvedla, že Aljaksandr Tarajkouský byl zabit výbušninou, kterou se chystal hodit na policii. Videozáznam ale svědčí o něčem jiném.

Aug 18

Takhle vypadal první večer protestů v Bělorusku. Mrazivé video z ulic Minsku

Seznam Zprávy

Autentické záběry z prvního večera násilných střetů během demonstrace v hlavním městě Běloruska proti stávajícímu režimu pod vládou Lukašenka.

Aug 15

Lukašenko si volal s Putinem, řešili budoucnost Běloruska

Seznam Zprávy

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko nadále tvrdí, že masové protesty proti jeho totalitní vládě je „řízen ze zahraničí“.

Aug 10

Komentář: Lukašenko vyhrál „volby“. Putin vyhrál Bělorusko

Seznam Zprávy

Lukašenko si manipulacemi a násilím přičaroval volební vítězství. Teď už dusivému objetí ruského medvěda neunikne.

Jun 3

V Bělorusku se zatýká, Lukašenko se bojí „revoluce podpisů“

Seznam Zprávy

Bělorusové vyjadřují nespokojenost s režimem tvrdé ruky. Tisíce lidí podpořily podpisem protikandidáty prezidenta Alexandra Lukašenka, ten hrozí represemi.