English

Rusové se na Ukrajině mohutně zakopávají, odhalily satelitní snímky

Seznam Zprávy

Opevněné plážové letovisko. Dálnice lemovaná protitankovými příkopy. Satelitní analýza BBC Verify odhalila některé z obranných prvků, které Rusko vybudovalo v rámci příprav na velký ukrajinský protiútok.

More from Seznam Zprávy

Feb 5

„Ruský Google“ ovládnou Rusové. Kreml to chválí

www.seznamzpravy.cz

Nizozemská společnost Yandex, jejíž hlavní aktivity probíhají v Rusku pod značkou Jandeks, prodá svůj byznys do ruských rukou. Na transakci se kromě jiných podnikatelů podílí i ropná firma Lukoil.

May 23

Rusové se na Ukrajině mohutně zakopávají, odhalily satelitní snímky

Seznam Zprávy

Opevněné plážové letovisko. Dálnice lemovaná protitankovými příkopy. Satelitní analýza BBC Verify odhalila některé z obranných prvků, které Rusko vybudovalo v rámci příprav na velký ukrajinský protiútok.

Apr 18

Rusové ukázali video Putina na okupované Ukrajině

www.seznamzpravy.cz

Vládce Kremlu Vladimir Putin podle ruských médií nečekaně navštívil vojenská velitelství v okupovaných částech Ukrajiny. Část novinářů se domnívá, že tam Putin byl dřív, než tvrdí oficiální verze Kremlu.

Mar 28

Rusové pálili na dodávku s pomocí. Poláci počítají své mrtvé na Ukrajině

www.seznamzpravy.cz

Během několika posledních dní zemřeli na Ukrajině v důsledku ruských útoků čtyři polští dobrovolníci.

Dec 11

Video: Rusové odpovídají, co země získala, či ztratila válkou na Ukrajině

Seznam Zprávy

Někteří oslovení považují agresi za vítěznou, protože Rusko podle nich vždy vyhrává. Jiní však dali najevo nespokojenost s aktuální situací. Další zase měli strach mluvit otevřeně.

Oct 24

Sleduje zločiny na Ukrajině. Rusové šli podle seznamů nepřátel, tvrdí expert

Seznam Zprávy

Ostřelování škol, školek, obytných domů a dalších civilních objektů. Mučení zajatců, seznamy „nepřátel státu“ a jejich cílená likvidace. To jsou válečné zločiny, které pomáhá monitorovat organizace Team 4 Ukraine.

Oct 19

Lipavský: Rusové by měli názor proti agresi na Ukrajině vyjádřit hlavně doma

Seznam Zprávy

Vztahy mezi Českem a Ruskem jsou už delší dobu na bodu mrazu. Zatím posledním incidentem bylo odstranění plotu u Českého domu v Moskvě. Jak bude Česko reagovat? A co si ministr zahraničí Jan Lipavský slibuje od Magnitského zákona?

Oct 18

Rusové Ukrajině zničili 30 % elektráren. Zelenskyj vyloučil jednání s Putinem

www.seznamzpravy.cz

Ukrajinské úřady hlásí nové exploze v několika regionech země. Ve městě není světlo ani voda, hlásí například Žytomyr.

Oct 8

Most zničili Rusové, naznačuje Kyjev. V Rusku volají po tvrdé pomstě

www.seznamzpravy.cz

Zatlačte Ukrajinu zpátky do 18. století, vyzývá na Telegramu zpravodaj oblíbeného Putinova listu. Po pomstě volají i ruští poslanci. V Kyjevě mezitím naznačují, že za zničení Krymského mostu může boj o moc v Moskvě.

Oct 8

Surovec, co byl dvakrát ve vězení. Rusové mají na Ukrajině nového velitele

www.seznamzpravy.cz

Moskva již po několikáté mění velitele ruských jednotek na Ukrajině. Poprvé to ale oznámila oficiálně. Okupanty povede generál Sergej Surovikin, který nechvalně proslul už v Sýrii nebo při pokusu o převrat v SSSR v roce 1991.

May 22

Ruští podnikatelé v Česku nechtějí být Rusové. Mění si občanství

www.seznamzpravy.cz

9 582 firem v Česku má vlastníky s ruským občanstvím. Od začátku války si však desítky z nich občanství změnily. Teď jsou z nich Češi, Ukrajinci či Rumuni.

May 15

Na pietu do Terezína přišli s vlajkou SSSR. Kvůli Ukrajině nejsou Rusové vítáni

Seznam Zprávy

Na terezínský Národní hřbitov, kde se dnes koná tradiční tryzna k uctěni obětí nacistické perzekuce, přišla skupina lidí s českou vlajkou a vlajkou Sovětského svazu.

May 4

Rusové na Ukrajině znásilňují i chlapce a muže

www.seznamzpravy.cz

Znásilněné Ukrajinky a Ukrajinci by se neměli bát o napadení promluvit, ujišťují ukrajinské úřady. Ti, kteří se k tomu odhodlají, ale představují jen „špičku ledovce“, tvrdí zástupkyně OSN.

Apr 22

Komentář: Rusko musí padnout, aby Rusové byli svobodní

www.seznamzpravy.cz

Nejen Ukrajinci, ale i Poláci, Češi a s nimi všichni Evropané nebudou moci klidně spát, dokud se bude kdesi na východě po bunkrech schovávat malý muž s velkou nenávistí ke svobodě a prosperitě jiných.

Mar 30

Proč tolik důstojníků? Kdo jsou Rusové, kteří zahynuli na Ukrajině

Seznam Zprávy

Na Ukrajině od začátku války zemřely tisíce ruských vojáků. Výsadkáři, důstojníci, příslušníci speciálních elitních jednotek, ale podle pozůstalých také branci nebo ti, se kterými smlouvu podepsali těsně před začátkem invaze.

Mar 4

Video: IKEA v Rusku zavírá, Rusové ji vzali v poslední dny útokem

www.seznamzpravy.cz

Švédská nábytkářská firma oznámila ve čtvrtek, že pozastavuje své aktivity v Rusku a Bělorusku. Ikonická společnost se přidala k řadě západních podniků, které v oblasti zavírají své pobočky v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu.

Mar 3

Rusové hledají informace mimo Rusko, BBC hlásí trojnásobek zájmu

www.seznamzpravy.cz

Sledovanost ruskojazyčného zpravodajského webu se oproti celoročnímu týdennímu průměru více než ztrojnásobila. Za poslední týden zaznamenala rekordní dosah 10,7 milionu lidí (oproti 3,1 milionu), uvedla BBC v tiskové zprávě.

Mar 1

Bitcoin od ruské invaze posiluje, přispívají k tomu Rusové i Ukrajinci

www.seznamzpravy.cz

Cena bitcoinu od začátku ruské invaze vzrostla asi o 13 procent. Přispívají k tomu Rusové i Ukrajinci, kteří své peníze vkládají do anonymních a decentralizovaných kryptoměn.

Nov 26

Rusové chystají na Ukrajině puč, tvrdí prezident Zelenskyj

Seznam Zprávy

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátečním televizním projevu prohlásil, že má informace o chystaném státním převratu na Ukrajině s ruskou účastí. Kreml jakoukoliv účast na údajném puči popřel.

Oct 16

V Rusku umírá na covid tisíc lidí za den. Rusové ale Sputniku příliš nevěří

Seznam Zprávy

Rusko zaznamenalo poprvé od začátku pandemie více než tisíc úmrtí v souvislosti s covidem-19 za 24 hodin. Zemi stále trápí nízká proočkovanost, vakcínu proti covidu-19 zdravotníci aplikovali pouze necelé třetině populace.