English

Tak dlouho jsme se hádali o sudetské Němce, až nás přestali zajímat

denikn.cz

Komentář Ondřeje Štindla: Setkání českého prezidenta a předsedy Sudetoněmeckého krajanského sdružení by dříve bylo nemyslitelné, když se ale o víkendu sešli Petr Pavel a Bernd Posselt, prudké reakce to nevzbudilo. Jako kdyby ten desetiletí…

More from denikn.cz

Oct 17

Česká fotbalová reprezentace do 21 let remizovala v Budějovicích s Dánskem 0:0. Češi...

Deník N

Česká fotbalová reprezentace do 21 let remizovala v Budějovicích s Dánskem 0:0. Češi hráli většinu zápasu v deseti po vyloučení Matěje Juráska. Lvíčata mají v kvalifikaci o evropský šampionát po třech zápasech pouze dva body. (Livesport)

Aug 6

Česká ambasáda nemá zprávu o zranění či úmrtí Čechů ve Slovinsku,...

Deník N / Svět

Česká ambasáda nemá zprávu o zranění či úmrtí Čechů ve Slovinsku, někteří ale uvázli v ubytovacích zařízeních, řekl velvyslanec Chmiel České televizi. Zemi trápí přívalové deště a záplavy, na řece Mura se protrhla hráz. Ve Slovinsku se…

Jul 13

Smrt otce české literatury Kundery: „Chybí nám velkorysost k lidem, kteří Česko významem přesahují,“ říká spisovatel Jan Němec

Deník N

„Spisovatel, ať chcete, nebo nechcete, je vždycky do jisté míry veřejnou osobností. Jeho knihy jsou veřejná věc. Ale on ne. On jako člověk… Ne.“ Milan Kundera, který v úterý ve věku 94 let zemřel ve svém pařížském bytě, byl velmi…

May 28

Šéf sudetských Němců Posselt se na sjezdu omluvil za podíl...

Deník N

Šéf sudetských Němců Posselt se na sjezdu omluvil za podíl sudetských Němců na nacismu. Označil to za odpověď na poděkování českého prezidenta Pavla. (ČTK)

May 9

Květnového sjezdu sudetských Němců se v Řezně zúčastní zástupce české vlády,...

Deník N

Květnového sjezdu sudetských Němců se v Řezně zúčastní zástupce české vlády, řekl premiér Petr Fiala (ODS). Je to podle něj symbol, že Češi a Němci hledí do budoucnosti.

Apr 28

Seriál Česká inteligence 20. století: Filozof a psycholog Jiří Němec se až...

Deník N

Seriál Česká inteligence 20. století: Filozof a psycholog Jiří Němec se až do své nucené emigrace v roce 1983 vždy choval, jako by kolem ani nebyla totalita. Propojoval svobodné světy – underground s intelektuály, křesťany s…

Jun 9

Kde jsou kořeny českého nacionalismu? Proč vesnice plodí náckovství? A v čem...

Deník N

Kde jsou kořeny českého nacionalismu? Proč vesnice plodí náckovství? A v čem je proměna katolického kněze Demla v sokola příznačná i pro dnešek? Hostem Filipa Titlbacha ve Studiu N je literární historik Martin C. Putna.

Jun 8

Kde jsou kořeny českého nacionalismu? Proč vesnice plodí náckovství? A v čem...

Deník N

Kde jsou kořeny českého nacionalismu? Proč vesnice plodí náckovství? A v čem je proměna katolického kněze Demla v sokola příznačná i pro dnešek? Hostem Filipa Titlbacha ve Studiu N je literární historik Martin C. Putna.

Jun 8

Studio N: O českém nacionalismu s Martinem C. Putnou

Deník N / Česko

Kde jsou kořeny českého nacionalismu? Proč vesnice plodí náckovství? A v čem je proměna katolického kněze Demla v sokola příznačná i pro dnešek? Hostem Studia N je literární historik Martin C. Putna.

Mar 29

Dobrovolníci jsou v Česku už více než měsíc páteří české...

Deník N

Dobrovolníci jsou v Česku už více než měsíc páteří české pomoci ukrajinským uprchlíkům. Kdy se o ně začne starat stát? A co by nejvíc potřebovali? Filip Titlbach si ve Studiu N povídá s redaktorkou Adélou Karáskovou Skoupou.

Dec 31

Letošní silvestr je nejteplejším v Česku za skoro 90 let. V Děčíně a Českých...

denikn.cz

Letošní silvestr je nejteplejším v Česku za skoro 90 let. V Děčíně a Českých Budějovicích bylo 15,3 stupně, nejvíce v zemi od roku 1935. (ČTK)

Jul 16

Českou ambasádu v Německu zatím nekontaktovali žádní Češi, kteří by se...

denikn.cz

Českou ambasádu v Německu zatím nekontaktovali žádní Češi, kteří by se kvůli záplavám na západě země dostali do potíží. ČTK to řekl velvyslanec.

Jun 6

Na 44 procent Čechů podle průzkumu Kantar CZ pro Českou televizi...

denikn.cz

Na 44 procent Čechů podle průzkumu Kantar CZ pro Českou televizi hodnotí svou ekonomickou situaci jako lepší než před dvěma lety. V porovnání s průzkumem z června 2019 je to nárůst o šest procentních bodů. Podle dvou pětin lidí se jejich…

Jan 29

Rozvolněná česká opatření z léta si Němci pamatují. Stejně jako zavřené...

denikn.cz

Rozvolněná česká opatření z léta si Němci pamatují. Stejně jako zavřené české hranice na jaře. Prstem na sebe ale neukazujeme, říká v rozhovoru s Deníkem N velvyslanec v Berlíně Tomáš Kafka.

Jan 13

Bernd Posselt, předseda Sudetoněmeckého krajanského sdružení, vyzval německou spolkovou vládu,...

denikn.cz

Bernd Posselt, předseda Sudetoněmeckého krajanského sdružení, vyzval německou spolkovou vládu, aby pomohla českým pacientům s covidem-19 a poskytla jim lůžka JIP v nemocnicích. „Situace je obzvlášť dramatická v příhraničních oblastech,“…

Jul 5

Ve věku mezi patnácti a osmnácti lety jsou v České...

denikn.cz

Ve věku mezi patnácti a osmnácti lety jsou v České republice téměř tři tisíce mladistvých, na které je uvalena exekuce. Pouze v Plzeňském kraji jich je evidováno téměř 700. Nejčastěji za dluh za jízdu na černo v MHD. (CNN Prima)

Apr 1

Italové se semkli, je tu méně obav než v Česku. Nejvíc se bojím vzedmutí nacionalismu, říká Čech z podhůří Dolomit

Deník N / Svět

Vít Kučík bydlí v okrese Vicenza na severovýchodě Itálie na úpatí Dolomit. Tamní těžkou krizi způsobenou pandemií koronaviru SARS-CoV-2 tak prožívá na vlastní kůži. Vystudoval v Praze IT a je mluvčím Českých elfů, hnutí, které bojuje proti…

Mar 26

Česko v neděli vypraví speciální let pro evakuaci českých občanů z Kanady....

denikn.cz

Česko v neděli vypraví speciální let pro evakuaci českých občanů z Kanady. Velvyslanec v Kanadě upozornil, že další mimořádné lety z této země nebudou. (ČTK)

Mar 21

Češi se snaží předzásobit léky. Podle České lékařské komory je...

denikn.cz

Češi se snaží předzásobit léky. Podle České lékařské komory je ale takové chování naprosto zbytečné. „Z nákupu velkého množství balíčků bude jen to, že se většina později vyhodí,“ říká Michal Sojka. (iRozhlas)

Mar 2

Jeden z prvních Čechů nakažených koronavirem je profesor z České...

denikn.cz

Jeden z prvních Čechů nakažených koronavirem je profesor z České zemědělské univerzity. „Nejohroženější jsou zaměstnanci studijních oddělení. Ta jsme zavřeli. Nechceme ale šířit paniku,“ říká rektor školy Petr Sklenička.