English

Zájem o Věru a co dál? Češi chtějí od citlivé podpory Tchaj-wanu víc

Seznam Zprávy

Diplomatické vazby mezi Českem a Tchaj-wanem nadále posilují. V pátek v Praze jednal tchajwanský náměstek ministra zahraničí. Češi na ostrově usilují o silnější zastoupení - jak na politické, tak obchodní úrovni.

More from Seznam Zprávy

Sep 26

Tchaj-wan vypouští „mořskou příšeru“ na obranu před Čínou

Seznam Zprávy

Čína v poslední době stupňuje vojenské aktivity v blízkosti Tchaj-wanu. Ostrov se na možný čínský útok, který by podle něj mohl přijít už v roce 2027, chystá rozšiřováním své podmořské flotily. Otestuje první vlastní ponorku.

May 9

Tchaj-wan zapojuje ženy do obrany před čínskou hrozbou

www.seznamzpravy.cz

Tchaj-wan zahájil program, který má do obrany ostrova více zapojit ženy. Země v poslední době čelí rostoucímu tlaku ze strany Číny, která ji považuje za součást svého území. K ostrovu pravidelně posílá své lodě i letadla.

Apr 9

Čína při vojenském cvičení simuluje útoky na Tchaj-wan

Seznam Zprávy

Tchajwanské ministerstvo obrany uvedlo, že od nedělního poledne v okolí Tchaj-wanu zaznamenalo 58 čínských letadel a devět lodí. Čína tímto vojenským cvičením chce pohrozit ostrovnímu státu za návštěvu prezidentky Cchaj USA.

Apr 8

Čína chřestí u Tchaj-wanu zbraněmi, vadí jí cesta prezidentky do USA

www.seznamzpravy.cz

Čínská armáda v sobotu zahájila třídenní vojenské cvičení v okolí Tchaj-wanu, který si nárokuje. Takzvanou středovou linii v Tchajwanské úžině, která odděluje Tchaj-wan od Číny mělo překročit 42 čínských letounů a osm lodí.

Feb 17

USA v obviňování Číny brzdí. Její balony ovšem trápí i Japonsko a Tchaj-wan

Seznam Zprávy

S dronem lze manévrovat, takže je zřejmé, že jakékoli narušení územního vzdušného prostoru je úmyslné. To samé však neplatí o balonech. Vlády řeší, jak se k tomu postavit.

Feb 1

Pekarová Adamová ladí cestu na Tchaj-wan. Chybný krok, varuje Čína

www.seznamzpravy.cz

Předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) plánuje v březnu navštívit Tchaj-wan. O cestě ve středu hovořila s tamním ministrem zahraničních věcí. Plánuje ji od loňského července.

Jan 19

„Chlácholení Číny mír nepřinese.“ Do čela Tchaj-wanu míří jestřáb

www.seznamzpravy.cz

Tchajwanská vládnoucí strana má nového lídra, a tedy pravděpodobného nástupce současné prezidentky. William Lai sám sebe označuje za pracovníka za nezávislost ostrova a ostře se proti Číně vymezil již ve svém prvním proslovu.

Jan 9

Takto by vypadala válka o Tchaj-wan. Porážka Číny a tisíce mrtvých Američanů

Seznam Zprávy

Na obou stranách Tchajwanské úžiny panuje neklid. Analytici se už ani neptají, zda bude válka, ale kdy, a jak bude vypadat. Odpověď na druhou otázku poskytl americký think tank, který provedl důkladnou simulaci války o Tchaj-wan.

Dec 27

Tchaj-wan přiměl sílící tlak Číny prodloužit povinnou vojenskou službu

www.seznamzpravy.cz

Tchaj-wan prodlouží povinnou vojenskou službu ze čtyř měsíců na jeden rok. K tomuto kroku, který oznámila prezidentka Cchaj Jing-wen, se ostrovní stát odhodlal v době, kdy ​čelí vojenskému, diplomatickému a obchodnímu tlaku Číny.

Sep 18

Armádu na Tchaj-wanu špehují drony. Pravděpodobně z Číny

www.seznamzpravy.cz

Na čínských sociálních sítích se objevují záběry tchajwanských základen i vojáků zachycené civilními drony. Podle odborníků by mohly být řízené Pekingem.

Aug 7

Tchaj-wan po vojenských cvičeních Číny obnovil lety přes svůj vzdušný prostor

www.seznamzpravy.cz

Čínské vojenské cvičení podle oznámení Pekingu potrvá do 15. srpna.

Aug 6

Čína nacvičovala, jak by zaútočila na Tchaj-wan

www.seznamzpravy.cz

Dosud největší demonstrace vojenské síly Číny následuje po návštěvě šéfky americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové na Tchaj-wanu.

Nov 23

Čínské sítě volají po válce s Tchaj-wanem

Seznam Zprávy

Pokud Čína ve snaze přisvojit si Tchaj-wan využije vojenskou sílu, zřejmě nebude mít co do činění jen s USA. Na scénu vstupuje i Japonsko. A čím dál hlasitější jsou zejména na sociálních sítích čínští nacionalisté.

Oct 10

Vzkaz z Tchaj-wanu do Číny: Budeme hájit demokracii, řekla prezidentka

Seznam Zprávy

Prezidentka Tchaj-wanu se v nedělním projevu zavázala, že bude hájit demokracii a svrchovanost ostrova. Reagovala tím na čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Ten v sobotu slíbil, že se zasadí o „znovusjednocení“ s Tchaj-wanem.

Oct 6

Tchaj-wan Číně nepatří. Deset bodů k současné krizi „jedné Číny“

Seznam Zprávy

Zdá se, že vztah Číny a Tchaj-wanu našel nové dno. Co se v oblasti děje, kdy proběhne čínská invaze, jak situaci vnímá jedna či druhá strana a proč ostrov čínským komunistům nepatří? Přinášíme odpovědi na nejčastější otázky.

Oct 2

Tlak Číny roste. Nad Tchaj-wanem přelétly skoro čtyři desítky stíhačů

Seznam Zprávy

Tchaj-wan hlásí dosud největší narušení své vzdušné obranné zóny ze strany čínského letectva. Ve dvou vlnách do ní v pátek, na výročí založení komunistické Čínské lidové republiky, proniklo dohromady 38 letounů.

Sep 4

Čína: Vystrčilova cesta na Tchaj-wan byla otevřenou provokací

Seznam Zprávy

V dopise to napsala čínská ambasáda v ČR v reakci na Vystrčilovo setkání s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen.

Aug 31

Když není panda z Číny, dostaneme luskouna z Tchaj-wanu

Seznam Zprávy

Česká cesta na Tchaj-wan má dohru i v takzvané zvířecí diplomacii. Pražský primátor Zdeněk Hřib tam jednal o poskytnutí dvou luskounů do pražské zoo.

Jun 4

„S novými raketami zničíme půlku flotily.“ Tchaj-wan se připravuje na invazi Číny

Seznam Zprávy

Peking podle čínského premiéra udělá vše pro to, aby zabránil Tchaj-wanu získat nezávislost na pevninské Číně. Tchaj-wan v reakci nakoupil protilodní rakety. Chce se tak podle webu Forbes připravit na případnou námořní invazi.

May 20

Pro Miloše Vystrčila už není jiné cesty než vyrazit na Tchaj-wan

Seznam Zprávy

Soustředěný velmocenský útok ze dvou stran, který nemá v takové intenzitě obdoby v žádné evropské zemi, je tragickým důsledkem prezidentského působení Miloše Zemana.