English

Rusové se naučili čelit moderním zbraním, které získala Ukrajina ze Západu

Seznam Zprávy

Taktika ruských invazních vojsk na Ukrajině se od začátku války výrazně vyvinula. Mimo jiné se výrazně zlepšila jejich obrana proti střelám GMLRS ze systémů jako HIMARS, tvrdí britská zpráva.

More from Seznam Zprávy

Apr 26

Ukrajina už má vytoužené rakety. Rusové musí reagovat

Seznam Zprávy

ANALÝZA. Ukrajina už vypálila americké rakety dlouhého doletu ATACMS. Zbraň, o niž Kyjev dlouhodobě a hlasitě žádá, je novou hrozbou pro Rusko, které teď musí balancovat mezi vyšším rizikem utrpěných škod a složitou reorganizací.

Feb 23

Čech podniká na Ukrajině a varuje: Když Ukrajina padne, půjdou Rusové dál

Seznam Zprávy

Tomáš Fiala působí na Ukrajině již tři dekády, od roku 2000 jako šéf investiční společnosti Dragon Capital. V rozhovoru mluví o tom, jak se země, jeho firma i on sám vyrovnávají s válkou, která trvá už dva roky.

Aug 18

Fotky: Rusové tlačí, Ukrajina evakuuje osvobozené město

www.seznamzpravy.cz

Ukrajinské úřady evakuují 37 obcí v Charkovské oblasti, kde Kyjev očekává nárůst ruských operací. Z prohlášení ruského ministerstva obrany vyplývá, že invazní síly podél fronty u města Kupjansk zlepšily své postavení.

Apr 28

Pavel s Čaputovou museli v Kyjevě do krytu. Rusové útočili

Seznam Zprávy

Petr Pavel nepochybuje o tom, že ruské útoky na civilní cíle jsou záměrné. Řekl to na návštěvě Borodjanky, města, které se stalo jedním ze symbolů ruských krutostí. Na Ukrajinu se vydal spolu se slovenskou prezidentkou Čaputovou.

Apr 6

Rusové ovládli skoro celý Bachmut, připustil Kyjev

www.seznamzpravy.cz

Podle ukrajinského generálního štábu ruští vojáci ovládli většinu města, avšak tvrdé boje pokračují, a to zejména na západě.

Feb 25

Proč Rusové nezničili žádný HIMARS?

www.seznamzpravy.cz

Zřejmě nejdůležitější jednotlivou zbraní prvního roku války na Ukrajině se ukazují být západní raketomety. I přesto, že na bojiště dorazily až v polovině roku.

Feb 16

Rusové údajně hromadí letectvo na hranicích s Ukrajinou

www.seznamzpravy.cz

Podle západních zpravodajských služeb je ruské letectvo v „docela dobré kondici“ a pro Ukrajinu může představovat značnou hrozbu. Ukrajina navíc válčí s nedostatkem munice do systémů protivzdušné obrany. Západ s tím hodlá pomoci.

Feb 13

Další vabank s jadernou elektrárnou. Rusové vypouštějí důležitou přehradu

Seznam Zprávy

Ruští okupanti už měsíce vypouštějí ukrajinskou Kachovskou přehradu na Dněpru. Ohrožují tím bezpečnost jaderné elektrárny a také zemědělskou produkci na jihu Ukrajiny.

Dec 31

„Novoroční bombardování“. Rusové zabíjejí raketami v Kyjevě

Seznam Zprávy

AKTUALIZUJEME. Kyjevem otřásla řada výbuchů. Ve všech oblastech Ukrajiny byl kvůli hrozbě vzdušných útoků vyhlášen poplach. Jsou hlášeny první oběti i zranění. Rusko se novoročním bombardováním snaží podkopat morálku Ukrajinců.

Dec 29

Rusové zasypali Ukrajinu raketami ze vzduchu i z moře

Seznam Zprávy

Ukrajina zasáhla nová vlna ruských raketových útoků.

Oct 11

Rusové unesli klíčového muže ze Záporožské jaderné elektrárny

Seznam Zprávy

Rusové v pondělí unesli zástupce šéfa ukrajinské Záporožské jaderné elektrárny Valerije Martyňuka, uvedla na telegramu společnost Enerhoatom. Elektrárnu okupuje již několik měsíců ruská armáda.

Oct 8

Most zničili Rusové, naznačuje Kyjev. V Rusku volají po tvrdé pomstě

www.seznamzpravy.cz

Zatlačte Ukrajinu zpátky do 18. století, vyzývá na Telegramu zpravodaj oblíbeného Putinova listu. Po pomstě volají i ruští poslanci. V Kyjevě mezitím naznačují, že za zničení Krymského mostu může boj o moc v Moskvě.

Jul 18

Ukrajinský HIMARS zasáhl další ruský cíl. Jakou taktiku Kyjev používá?

www.seznamzpravy.cz

Ukrajina už mluví o více než 30 úderech proti ruským zásobovacím centrům, při kterých nasadila HIMARS. Čerstvě hlásí zničení skladu u Nové Kachovky. Rusko označilo raketové zbraně dalekého dosahu za prioritní cíl.

Jun 24

Video: Americké raketomety HIMARS už operují na Ukrajině

www.seznamzpravy.cz

Podle předchozích zpráv měla Ukrajina k raketometům HIMARS dostat rakety o doletu až 80 kilometrů.

May 4

Rusové na Ukrajině znásilňují i chlapce a muže

www.seznamzpravy.cz

Znásilněné Ukrajinky a Ukrajinci by se neměli bát o napadení promluvit, ujišťují ukrajinské úřady. Ti, kteří se k tomu odhodlají, ale představují jen „špičku ledovce“, tvrdí zástupkyně OSN.

Apr 15

Rusové podle Kyjeva střílí na evakuační autobusy, na místě jsou mrtví

Seznam Zprávy

Rusko útočí na Ukrajinu, situaci sledujeme v online reportáži.

Mar 31

Rusové slíbili Kyjevu úlevu. Fotky toho, co po sobě zanechali

www.seznamzpravy.cz

I přes pozitivní náznaky z mírového jednání a příslib, že Rusko omezí vojenské aktivity v okolí Kyjeva, boje úplně neustaly. Přinášíme snímky toho, co ruská agrese v Kyjevě a okolí za posledních 5 týdnů napáchala.

Mar 30

Proč tolik důstojníků? Kdo jsou Rusové, kteří zahynuli na Ukrajině

Seznam Zprávy

Na Ukrajině od začátku války zemřely tisíce ruských vojáků. Výsadkáři, důstojníci, příslušníci speciálních elitních jednotek, ale podle pozůstalých také branci nebo ti, se kterými smlouvu podepsali těsně před začátkem invaze.

Mar 15

„Jadernou“ Škodu vlastní Rusové. ČEZ už jedná o jejím převzetí

Seznam Zprávy

Chlouba ruského kapitálu v Česku se možná vrátí do českých rukou. Ruský holding OMZ jedná o prodeji plzeňské Škody JS s energetickou skupinou ČEZ.

Feb 25

Obrazem: Rusové se probíjejí do Kyjeva i dalších měst

www.seznamzpravy.cz

Podívejte se na fotky z válkou zasažené Ukrajiny.