English

„Mám ochranu zdrojů chráněnou Ústavou.“ Ministr Blažek tají, kdo mu dal spis

Seznam Zprávy

VIDEO. Pavel Blažek policii a pak i reportérům zatajil, že mu policejní spisy přinesl jeho spolustraník. Viník, který narušil vyšetřování stamilionové korupční kauzy, zůstal bez trestu. „Postupoval jsem naprosto správně,“ tvrdí.

More from Seznam Zprávy

Jun 16

Ministr Blažek: „Podezřelý žhář nebyl žádný profesionální agent“

www.seznamzpravy.cz

Muž podezřelý ze žhářského útoku v autobusových garážích pražského dopravního podniku nebyl žádný profesionální agent, ale amatér jednající sám.

Dec 21

Náměstek ministra Blažka utekl před novináři oknem ze záchoda

Seznam Zprávy

Antonín Stanislav měl zastupitelům ve své obci Rtyně vysvětlit zjištění, která kolem jeho osoby přinesly Seznam Zprávy. Nakonec z toho náměstek ministra spravedlnosti vycouval. A před dotazy reportérů se ukryl na WC, odkud zmizel.

Oct 28

Podle policie lhali kvůli exposlanci ODS. Ministr Blažek se jich zastal

Seznam Zprávy

Nejvyšší soud řeší stížnost pro porušení zákona, již podal ministr spravedlnosti Pavel Blažek z ODS ve prospěch dvou advokátů. Ti čelí obvinění, že nemluvili při výslechu pravdu, aby pomohli exposlanci ODS Marku Šnajdrovi.

Aug 29

Brněnská kauza: „Časovaná bomba pro ODS a obrovský problém pro Blažka“

Seznam Zprávy

Z policejního vyšetřování vyplývá, že do brněnské bytové kauzy je zapletená i primátorka Markéta Vaňková (ODS). „Brno je pro ODS časovaná bomba. Nikdo neví, s čím dalším ještě policie přijde,“ říká reportér SZ Lukáš Valášek.

Aug 23

TMBK: Takhle dopadne Pavel Blažek, pokud se nepolepší

www.seznamzpravy.cz

Petr Fiala konečně přišel s adekvátním dlouhodobým trestem pro ministra Blažka za přečkání bouře po boku Nejedlého. Takhle tvrdé represe v ODS nejsou zvykem. Další koláž TMBK pro Seznam Zprávy.

Aug 22

Vláda se bez Blažka obejde, obešel by se bez něj ale Fiala v ODS?

Seznam Zprávy

Setkání ministra spravedlnosti s lobbistou Martinem Nejedlým přineslo nové napětí v pětikoalici. „Jiný ministr by se za takové množství potíží už balil,“ říká k vládnímu působení Pavla Blažka reportérka SZ Lucie Stuchlíková.

Jun 20

Pirátské „odvolávání“ Blažka neprospívá koalici, míní ODS a lidovci

www.seznamzpravy.cz

Premiér Petr Fiala (ODS) si počká na vysvětlení od pirátského šéfa Ivana Bartoše. Řekl ale, že se neobjevilo nic, co by Blažkovu pozici oslabovalo. Naopak z oslabování kvality koaliční spolupráce obvinil Piráty.

Jun 19

Piráti chtějí konec Blažka, jako ministr podle nich ohrožuje spravedlnost

Seznam Zprávy

Členové Pirátské strany mohli o ministru spravedlnosti hlasovat v internetovém fóru. Pro jeho odchod z funkce bylo 369 z 514 hlasujících. Laciná negace, reagoval Blažek.

Jun 18

Piráti hlasují o Blažkovi. „Je to o mně beze mě, vadí ministrovi

Seznam Zprávy

Piráti na svém fóru hlasují o postoji k vládnímu setrvání ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS), který čelí mediálním kauzám. Seznam Zprávy oslovily zástupce krajských sdružení a ptaly se, jak odhadují výsledek hlasování.

May 8

Nové milosti. Prezident Pavel si ale klade podmínky

Seznam Zprávy

Postup zavedený Milošem Zemanem by po 10 letech mohl skončit. Dosud se na agendě při udělování milostí spolupodílí Ministerstvo spravedlnosti, nově by žádosti mohla posuzovat pouze Kancelář prezidenta republiky.

Mar 23

Blažek požádal Pavla o zvážení podmínek pro milosti, které nastavil Zeman

www.seznamzpravy.cz

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) požádal v dopise nového prezidenta Petra Pavla o zvážení, zda zachová, změní, či úplně zruší podmínky pro rozhodování o milostech, které před deseti lety nastavil Miloš Zeman.

Feb 27

Komentář: Proč ministr Blažek ztrácí nervy

www.seznamzpravy.cz

Pavel Blažek náhle převzal argumentaci nejzarytějších kritiků českých žalobců, mezi něž nikdy nepatřil. Naopak při v debatách o změnách zákona o státním zastupitelství vycházel obvykle vstříc jejich požadavkům.

Jan 20

TMBK: Miloš Zeman odesílá milost Janě Nečasové

www.seznamzpravy.cz

Jeho milost Miloš Zeman s velkorysými skutky v závěru svého mandátu nešetří. Další satirická koláž populárního grafika pro SZ.

Jan 12

Hrozí Metrostavu smrt? „Naprostá pitomost,“ říká ministr Blažek o milosti

Seznam Zprávy

V kauze „milosti pro Metrostav“ jej obešli. Podnikoví odboráři poslali svou žádost o odpuštění trestu rovnou na Hrad, aniž by ji konzultovali s Ministerstvem spravedlnosti. „Se mnou nikdo nemluvil,“ říká ministr Pavel Blažek.

Nov 18

Ministr Blažek: Prezident omilostní „polské šamany“

www.seznamzpravy.cz

Prezident Miloš Zeman omilostní polské manžele, kteří byli odsouzeni za obchod s psychotropním nápojem ayahuasca. „Pan prezident mi sdělil, že mému návrhu na omilostnění obou vyhoví,“ napsal na twitteru ministr Pavel Blažek (ODS).

Jun 11

Unii se shodla na trestání „eurozločinů“, řekl ministr Blažek

Seznam Zprávy

Podle ministra spravedlnosti Pavla Blažka došlo na jednání s jeho evropskými protějšky ke vzácné shodě na stanovení takzvaných eurozločinů. Mezi ně nyní bude patřit i porušování protiruských sankcí.

May 30

Ministr Blažek chce odškodnit klienty H-Systemu

www.seznamzpravy.cz

Posloužit by k tomu mohl prodej rekreačního areálu u slapské přehrady. Kvůli mezeře v zákoně ale z ministerstva zní, že by technicky nešlo o odškodnění, ale o „přenechání výtěžku z prodeje areálu Rabyně státem poškozeným“.

Mar 31

Přátelé Miloše Zemana neodsoudili. Jeho milost ale komentovat nechtějí

Seznam Zprávy

Přátelé Miloše Zemana svého prezidenta stále hájí. Jeho poslední kontroverzní milost neodsuzují. Většinou se k ní ani nechtějí vyjadřovat. „Jsem Zemanovec,“ řekl třeba Jan Veleba a zavěsil telefon.

Oct 22

Manévry v ODS: Na spravedlnost Blažek, Benda by mohl jít do čela klubu

Seznam Zprávy

V povolebním vyjednávání byl jako možný ministr spravedlnosti nejčastěji zmiňován matador Marek Benda. Seznam Zprávy ale zjistily, že ODS nakonec zvažuje jiného kandidáta - exministra Petra Blažka.

Sep 14

Prezident Miloš Zeman udělil milost nemocnému muži

Seznam Zprávy

Udělením milosti zastavil prezident Miloš Zeman trestní stíhání těžce chronicky nemocného, který byl obviněn z krácení daně. Zrušil mu také podmíněný trest.