English

Putin je vyděšený děda. Přemýšlí, jak z toho vyklouznout, říká expert

Seznam Zprávy

Ukrajinská ofenziva velmi pravděpodobně začala a podle amerických zdrojů postupuje nad očekávání dobře. Rusové ji ale dost možná zkomplikovali odpálením Kachovské přehrady, jejíž voda zaplavila rozsáhlá území. Co od nich čekat?

More from Seznam Zprávy

Feb 5

„Ruský Google“ ovládnou Rusové. Kreml to chválí

www.seznamzpravy.cz

Nizozemská společnost Yandex, jejíž hlavní aktivity probíhají v Rusku pod značkou Jandeks, prodá svůj byznys do ruských rukou. Na transakci se kromě jiných podnikatelů podílí i ropná firma Lukoil.

Aug 21

„Putin je zabiják.“ Fotky ze světového protestu, zapojili se i Rusové

www.seznamzpravy.cz

Tým vězněného ruského politika Alexeje Navalného svolal celosvětový protest proti prezidentu Vladimiru Putinovi a jeho invazi na Ukrajinu. Demonstrovalo se hlavně v západních metropolích, v Rusku za odpor vůči válce hrozí tresty.

Feb 22

Moře, noční život, pohoda. Rusové našli nový úkryt před mobilizací

www.seznamzpravy.cz

Rusové se sem tradičně jezdívali schovat před zimou, nyní zde navíc kupují ve velkém nemovitosti. Mnozí z nich pak v Thajsku zůstávají, aby se vyhnuli další mobilizaci.

Nov 14

„Už dva měsíce žiju v lese.“ Rusové se stále skrývají před mobilizací

www.seznamzpravy.cz

Ruští muži v bojeschopném věku se stále ukrývají před mobilizací: třeba v lese nebo hudebním studiu. Ačkoli ministr obrany Sergej Šojgu před pár týdny prohlásil, že mobilizace skončila, Rusové ani média takovému tvrzení nevěří.

Oct 25

Fotky z Chersonské oblasti: I tady po sobě Rusové nechávají jen spoušť

www.seznamzpravy.cz

Ukrajinci osvobodili už desítky obcí v Chersonské oblasti. Nyní se schyluje k boji o samotný Cherson. Podle expertů z amerického Institutu pro studium války se Rusové z města nejspíš nestahují, jak tvrdí, ale chystají se na bitvu.

Sep 25

Česko by mělo přijímat Rusy prchající před mobilizací, řekl prezident

www.seznamzpravy.cz

Česká republika by měla přijímat Rusy prchající před mobilizací. V pořadu Partie Terezie Tománkové v televizi CNN Prima News to dnes řekl prezident Miloš Zeman.

Sep 22

Lipavský: Rusové prchající před mobilizací nemají nárok na humanitární víza

www.seznamzpravy.cz

Rusové, kteří ze země utíkají kvůli tomu, že se chtějí vyhnout mobilizaci, nesplňují v České republice podmínky pro udělení humanitárního víza. Řekl to ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Jul 23

Rusové útočí u Mykolajivské oblasti na jihu Ukrajiny

www.seznamzpravy.cz

Ruské síly podnikly útoky poblíž hranice oddělující Mykolajivskou a Chersonskou oblast, kterou se jim již podařilo téměř celou ovládnout. V bojích s ruskými silami umírá asi 30 vojáků denně, řekl mezitím prezident Zelenskyj.

Jul 3

Dobyli jsme Lysyčansk a celou Luhanskou oblast, oznámili Rusové

Seznam Zprávy

Ruské síly získaly pod svou kontrolu město Lysyčansk v Luhanské oblasti. Ukrajinský generální štáb potvrdil stažení svých obranných vojsk. Dobytím města získaly ruské jednotky kontrolu nad zbývající částí Luhanské oblasti.

May 30

Satelitní snímky dokládají, jak Rusové utahují smyčku v Luhanské oblasti

www.seznamzpravy.cz

Snímky zveřejněné 27. května dokládají ruskou ofenzivu ve východoukrajinských městech Lyman a Popasna a v jejich těsné blízkosti.

May 23

Fotky: „Tohle je už naše.“ Rusové vzali novináře do Chersonské oblasti

Seznam Zprávy

Hlavní součástí ruského plánu invaze na Ukrajinu bylo s vysokou pravděpodobností podřídit většinu ukrajinských oblastí dlouhodobé proruské správě. Zatím se to podařilo jen v Chersonské oblasti.

May 22

Ruští podnikatelé v Česku nechtějí být Rusové. Mění si občanství

www.seznamzpravy.cz

9 582 firem v Česku má vlastníky s ruským občanstvím. Od začátku války si však desítky z nich občanství změnily. Teď jsou z nich Češi, Ukrajinci či Rumuni.

Mar 5

Rusové v Česku stojí za Ukrajinou: Putin není náš prezident, říkají

Seznam Zprávy

Na demonstrace proti ruskému válečnému šílenství nechodí jen Češi, ale také Ukrajinci, kteří tu žijí, a čeští Rusové. Ti hlásí, že Vladimir Putin není jejich prezident. Seznam Zprávy přináší čtyři příběhy z pátečního protestu.

Mar 1

Bitcoin od ruské invaze posiluje, přispívají k tomu Rusové i Ukrajinci

www.seznamzpravy.cz

Cena bitcoinu od začátku ruské invaze vzrostla asi o 13 procent. Přispívají k tomu Rusové i Ukrajinci, kteří své peníze vkládají do anonymních a decentralizovaných kryptoměn.

Jan 7

Když jsou u vás Rusové, někdy je těžké je přimět k odchodu, řekl Blinken

Seznam Zprávy

Situaci v Kazachstánu sledujeme v online reportáži.

Dec 15

Putin přitápí, USA nechtějí zaspat: Rusové rozumějí jen čisté síle

Seznam Zprávy

Američtí zákonodárci navrhují v případě invaze na Ukrajinu odříznutí Ruska od přístupu na finanční trhy a chtějí také zvýšení dodávek zbraní Kyjevu. Rozdíl v názoru na případnou ruskou agresi mezi republikány a demokraty není.

Nov 26

Rusové chystají na Ukrajině puč, tvrdí prezident Zelenskyj

Seznam Zprávy

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátečním televizním projevu prohlásil, že má informace o chystaném státním převratu na Ukrajině s ruskou účastí. Kreml jakoukoliv účast na údajném puči popřel.

May 22

Rusové zbrojí na Arktidě. Putin hrozí, že „nepřátelům vyrazí zuby“

Seznam Zprávy

Rusko vzbuzuje zbrojením na Arktidě obavy Spojených států. Před setkáním Arktické rady představilo zmodernizovanou vojenskou základu a Putin varoval, že vyrazí zuby všem, kdo se pokusí Rusku sebrat území, na které má nárok.

Jan 24

Komentář: Rusové se postavili Kremlu, Putin ale ovládá jejich strach

Seznam Zprávy

Mají, nebo nemají Rusové odvahu vzdorovat režimu Vladimira Putina? Dvě události napověděly, že občanská společnost navzdory represím přežívá. Ale jak dlouho?

Jul 3

Komentář: Putin navždy! Rusové se točí v kremelské smyčce

Seznam Zprávy

Jestli se s Putinovým vítězstvím v referendu smířil i lídr opozice Alexej Navalnyj, smíří se nakonec i ostatní Rusové. Mocenská budoucnost ruského prezidenta je pojištěna.