English

Rusko staví kybernetický gulag

Seznam Zprávy

Po začátku ruské invaze na Ukrajinu posílil Kreml represe vůči odpůrcům režimu. Aby byly zásahy co nejefektivnější, vyvíjí nové technologie sloužící ke sledování občanů. U podobných nástrojů hrozí, že proniknou i do zahraničí.

More from Seznam Zprávy

Feb 20

Tři krutá výročí pro Ukrajinu. „Rusko cítí, že je Kyjev oslaben,“ říká novinářka

Seznam Zprávy

Ukrajina se blíží k milníku dvou let od počátku plného vojenského útoku Ruska na svého souseda. V jaké fázi konflikt po dvou letech bojů je? V podcastu 5:59 to rozebíráme s ukrajinskou novinářkou Olgou Tokariuk.

Jan 25

Ještě horší, než se Kreml obával. Rusko vymírá mnohem rychleji

www.seznamzpravy.cz

ANALÝZA. Nové prognózy ukazují, že krize je ještě mnohem hlubší, než Putinův režim čekal. A to i kvůli jím vyvolané válce na Ukrajině. Stárnutí populace a klesající počet obyvatel dlouhodobě podkopávají Rusku výhledy do budoucna.

Dec 6

Video: Rusko poslalo na Ukrajinu desítky dronů. Kyjev ukázal, jak se brání

www.seznamzpravy.cz

Moskva podle ukrajinských vzdušných sil použila k útokům asi 48 bezpilotních letounů Šáhid íránské výroby. Drtivou většinu se podle Ukrajinců podařilo zneškodnit.

Aug 6

Kreml to konečně přiznal: Volby v Rusku nejsou demokratické

www.seznamzpravy.cz

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov jasně řekl, o jaká ukrajinská území má Kreml zájem. Jde o všechny regiony, které teď zcela nebo částečně kontroluje.

Jun 22

Kreml volá počítačové experty zpátky do Ruska

Seznam Zprávy

Po zahájení invaze na Ukrajinu opustily Rusko desítky tisíc IT odborníků. Oficiální ruská místa ale tvrdí, že mnozí emigranti se příliš dobře neuchytili.

May 16

Fotky masivního útoku na Kyjev. Cenné zásahy hlásí Rusko i Ukrajina

www.seznamzpravy.cz

Rusko v noci podniklo rozsáhlý vzdušný útok na Kyjev. Ukrajina hlásí sestřelení všech 18 ruských raket, včetně šesti nadzvukových střel Kinžal. Rusko zase tvrdí, že zasáhlo systém Patriot. Tvrzení ale nelze nezávisle ověřit.

Mar 1

Kyjev za dronovou smrští v Rusku vidí vnitřního nepřítele

www.seznamzpravy.cz

Poradce prezidenta Zelenského odmítl, že by Ukrajina útočila drony na ruském území. O ukrajinském původu některých dronů nalezených v úterý mluví ruské úřady. Ve středu Moskva ohlásila odražení masivního útoku na Krymu.

Feb 23

V Rusku píší o chystané provokaci Kyjeva v Moldavsku. To se ohradilo

Seznam Zprávy

Kreml tvrdí, že Ukrajina chce zinscenovat „invazi“ s cílem napadnout Podněstří. Moldavsko, kterému v průběhu týdne vyjádřil podporu i Joe Biden, však taková tvrzení odmítá.

Feb 5

„Náš cíl je unášet lidi z Kremlu.“ Ukrajinci popisují diverzní akce v Rusku

www.seznamzpravy.cz

„Ukazujeme Rusům, že můžeme vstoupit na jejich území.“ Členové ukrajinského praporu Bratstvo deníku The Guardian přiblížili, jak probíhají jejich operace na ruském území. Pomocnou ruku jim prý někdy podají i ruští obyvatelé.

Dec 22

Ukrajina: Rusko v konfliktu přišlo o více než 100 tisíc vojáků

www.seznamzpravy.cz

Ztráty v řadách ruských vojáků již podle Ukrajinců překročily hranici 100 tisíc. Stejně jako při dřívějších odhadech však na uváděná čísla nelze plně spoléhat.

Nov 15

Kreml: Rusko pokračuje v plnění vojenských cílů na Ukrajině

www.seznamzpravy.cz

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov a ministr zahraničí Sergej Lavrov reagovali na projev Volodymyra Zelenského na summitu G20. Ukrajinský prezident řekl, že válka musí skončit, ale Rusku se nedá důvěřovat.

Oct 13

Kreml zřejmě na Ukrajinu přivezl Íránce. Obsluhují útočné drony, tvrdí Kyjev

www.seznamzpravy.cz

Na okupovaných ukrajinských územích se pravděpodobně nachází íránští vojáci, tvrdí americký Institut pro studium války. Rusové je tam přivezli, aby je naučili zacházet s drony Šahíd-136. Podle Ukrajiny se přímo podílí na útocích.

Sep 29

Rusko v pátek anektuje okupovaná území, oznámil Kreml

Seznam Zprávy

Kreml po skončení referend slíbil, že brzy podnikne kroky k připojení okupovaných regionů na Ukrajině k Rusku. Teď potvrdil, že v pátek prezident Vladimir Putin podepíše příslušné dekrety.

Apr 8

Ukrajina míří k Evropě, Rusko k úpadku, řekla Von der Leyenová v Kyjevě

www.seznamzpravy.cz

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová na návštěvě v Kyjevě podpořila Ukrajinu v její snaze stát se členem Evropské unie. Rusku naproti tomu věští úpadek.

Mar 29

„Dosud nejvýznamnější pokrok.“ Ukrajina navrhla Rusku bezpečnostní záruky

www.seznamzpravy.cz

Ukrajinská delegace na vyjednáváních v Istanbulu navrhla ruské straně systém bezpečnostních záruk. Pokud by fungoval, Kyjev přijme neutrální status Ukrajiny. Nejprve však podle něj musí na celé Ukrajině zavládnout mír.

Mar 4

Co píší v Rusku: Zveřejnili „plány Kyjeva“ útoku na Donbas

Seznam Zprávy

Nehledejte hlubokou analýzu ruských stanic, zpravodajských webů, novin či agentur. Nabízíme jen drobný vhled do toho, na jaké zprávy narazí ruský čtenář, když otevře domácí zdroje. Ukázku, jak pracuje ruská propaganda.

Mar 1

Přehledně: Jak Rusko postupuje na Kyjev a proč nebude bezletová zóna

www.seznamzpravy.cz

Útoky ruských vojáků pokračovaly i v noci z pondělí na úterý. V Ochtyrce podle Ukrajiny ruské dělostřelectvo zabilo 70 ukrajinských vojáků. Směrem k metropoli Kyjev se přibližuje dlouhý vojenský konvoj s ruskými vojáky.

Feb 26

Ukrajina přehledně v datech: Proč je pro Rusko tak důležitá

Seznam Zprávy

Spor o to, zda se má Ukrajina přiblížit Rusku, nebo EU, trvá skoro třicet let. Po dramatickém Euromajdanu v roce 2013 tento týden Rusko na Ukrajinu vojensky zaútočilo. Seznam Zprávy připravily ucelený přehled v mapách a grafech.

Apr 21

Česko dalo Rusku ultimátum. „Nemá to perspektivu,“ reagoval Kreml

Seznam Zprávy

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek vyzval Rusko, aby umožnilo návrat českých diplomatů do Moskvy. Kreml v první reakci požadavek odmítl. Postoj může přehodnotit do čtvrtečního poledne.

Jan 26

Kreml: Rusko a USA prodloužily odzbrojovací dohodu

Seznam Zprávy

Rusko a Spojené státy se v úterý dohodly na prodloužení smlouvy o kontrole jaderných zbraní Nový START a obě strany si vyměnily příslušné diplomatické nóty.