English

Papež pomůže s návratem tisíců unesených ukrajinských dětí z Ruska domů

Seznam Zprávy

Vatikán se bude angažovat v plánu k navrácení deportovaných ukrajinských dětí. Do Ruska jich bylo od začátku války zřejmě násilně přesunuto přes 16 tisíc.

More from Seznam Zprávy

May 16

Srílanská delegace pojede do Ruska. Chce jednat o návratu zverbovaných mužů

www.seznamzpravy.cz

Podle neoficiálních zdrojů odjelo do Ruska přibližně 600–800 lidí ze Srí Lanky, kteří pak skončili na frontě. Srílanské ministerstvo obrany ve čtvrtek oznámilo, že do Ruska vyšle delegaci, která má jednat o jejich návratu.

May 6

Video: Ukrajinci hlásí další úspěšný útok na ruskou loď kotvící na Krymu

www.seznamzpravy.cz

Tvrdí, že akci provedla speciální jednotka vojenské rozvědky. Rusko se ke zprávě zatím nevyjádřilo.

Apr 21

Ukrajina tvrdí, že na Krymu poškodila stoletou ruskou záchrannou loď

www.seznamzpravy.cz

Ukrajinská armáda poškodila ruské záchranné plavidlo. Jednalo seo jednou z nejstarších lodí ruského námořnictva. Rusové ji ale využívali v rámci záchranné operace, když ukrajinské síly potopily vlajkovou loď ruské flotily.

Apr 3

Papež František zjednodušil pohřební ceremoniál, své tělo nechce vystavit

www.seznamzpravy.cz

Papež nechce nechat po smrti vystavit své tělo před věřícími. Tak například nechal upravit pohřební ceremoniál papež František.

Feb 1

Video: Ukrajinci se chlubí, že u Krymu zničili ruskou raketovou loď

www.seznamzpravy.cz

Podle vojenské rozvědky GUR k potopení došlo v jezeře Donuzlav na západní straně Krymského poloostrova. Rusko se ke zprávě zatím nevyjádřilo.

Sep 15

Záběry z Krymu ukazují, jak moc Ukrajinci poškodili cennou ruskou loď

www.seznamzpravy.cz

Záběry ze sevastopolského doku ukazují, že nástavba lodi Minsk se částečně zřítila. Oprava plavidla se zdá být nepravděpodobná.

Jul 22

Papež pomůže s návratem tisíců unesených ukrajinských dětí z Ruska domů

Seznam Zprávy

Vatikán se bude angažovat v plánu k navrácení deportovaných ukrajinských dětí. Do Ruska jich bylo od začátku války zřejmě násilně přesunuto přes 16 tisíc.

Jun 3

Ukrajinské děti do Ruska unášejí i pro peníze

Seznam Zprávy

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu bylo z napadené země uneseno asi 16 tisíc dětí, tvrdí Kyjev. Podle deníku The Guardian motivovaly řadu lidí k únosu ukrajinských dětí peníze nabízené ruskými úřady.

Mar 29

Papeže Františka převezli do nemocnice, Vatikán ruší jeho program

www.seznamzpravy.cz

Papeže Františka ve středu převezli do nemocnice. Podle Vatikánu tam zůstane několik dní kvůli infekci dýchacích cest.

Oct 8

Ruská správa chce odvézt děti z Chersonu na Krym a do Ruska

www.seznamzpravy.cz

Až 30 tisíc dětí z okupované Chersonské oblasti, kde pokračuje úspěšná ukrajinská protiofenzíva, by se mělo přesunout na anektovaný Krym nebo do jižního Ruska.

Aug 11

Rusko v Evropě vraždí, ruští turisté si tu užívají. Češi chtějí kolektivní trest

Seznam Zprávy

Nemohou už chodit do McDonald's, kupovat si oblečení západních značek nebo létat přímo do zemí EU. Rusové však stále mohou trávit dovolenou v Evropě – pokud je neodradí složité cestování s přestupy. Předsednická Praha chce změnu.

Aug 9

Ruskou leteckou základnou na Krymu otřásly výbuchy

www.seznamzpravy.cz

Z ruské letecké základny na okupovaném Krymu se ozvalo několik hlasitých explozí. Z areálu se valí hustý černý kouř. Podle regionální vlády se informace o tom, co se vlastně stalo, upřesňuje.

Apr 17

Papež v poselství tvrdě zkritizoval Rusko za rozpoutání války

Seznam Zprávy

Papež František přednesl tradiční poselství Urbi et orbi (Městu a světu). Pontifik ve své řeči připomněl přes dva roky trvající pandemii covidu-19 i utrpení na Ukrajině.

Dec 3

Papež je na Kypru. Do Vatikánu se chce vrátit s padesátkou migrantů

Seznam Zprávy

Papež František promluvil na rozděleném ostrově o jednotě. Z jihu ostrova, který se potýká s nárůstem počtu uprchlíků, chce převézt skupinu do Itálie a pomoci jí v začátcích.

Sep 1

Rusko, Krym, Nord Stream 2, NATO. Biden se Zelenským mají co řešit

Seznam Zprávy

Do Bílého domu ve středu zavítá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Se svým americkým protějškem Joem Bidenem mají řešit sporný plynovod Nord Stream 2, geopolitickou situaci i korupci.

Jun 7

Rusko rozzuřily ukrajinské dresy pro EURO. Krym podle nich patří Ukrajině

Seznam Zprávy

Ukrajinský fotbalový svaz zveřejnil podobu dresů, které bude národní tým nosit v průběhu fotbalového mistrovství Evropy (EURO). Dresy zdobí obrys země, včetně Krymu i oblastí ovládaných separatisty. Podle Ruska jde o provokaci.

May 25

Elektrifikuje i Vatikán. Papež František dostane udržitelný papamobil

www.seznamzpravy.cz

Startupová společnost Fisker poskytne papeži Františkovi jeho první plně elektrický vůz. Namísto kůže využije nový papamobil pro své potahy udržitelné materiály vyrobené z recyklovaného plastového odpadu.

Apr 23

Úleva i ostražitost. Rusko stahuje vojáky z Krymu a od ukrajinských hranic

Seznam Zprávy

Ostře sledované dění nejen u ukrajinských hranic s Ruskem se zřejmě chýlí k závěru; ruský ministr obrany totiž ve čtvrtek nařídil vojákům návrat na základny. Ukrajina nejnovější informace vítá, stále se však má na pozoru.

May 3

V Rusku roste obří chrám, v mozaice tu najdete Putina i anexi Krymu

www.seznamzpravy.cz

U příležitosti 75. výročí konce 2. světové války plánuje Rusko otevřít třetí největší ortodoxní chrám na světě. Církevní stavba stojí pár desítek kilometrů od Moskvy v parku Patriot, který patří ruské armádě.