English

Fotky ukazují, jak Rusko likviduje bránu pro vývoz ukrajinského obilí

Seznam Zprávy

Infrastruktura podél Dunaje teď představuje pro Ukrajinu klíčovou trasu pro export obilí. Rusko se na ni v poslední době ve velkém zaměřilo. V noci na úterý ruské rakety znovu zasáhly přístav Izmajil. Podívejte se, co způsobily.

More from Seznam Zprávy

Jun 22

Rusko v noci opět ostřelovalo energetickou infrastrukturu na Ukrajině

www.seznamzpravy.cz

Ukrajinská protiletecká obrana sestřelila 12 ze 16 raket a všech 13 dronů, jimiž ruská armáda v noci útočila na ukrajinské území. Cílem agresorů z Ruska byla energetická infrastruktura bránící se země.

Feb 20

Tři krutá výročí pro Ukrajinu. „Rusko cítí, že je Kyjev oslaben,“ říká novinářka

Seznam Zprávy

Ukrajina se blíží k milníku dvou let od počátku plného vojenského útoku Ruska na svého souseda. V jaké fázi konflikt po dvou letech bojů je? V podcastu 5:59 to rozebíráme s ukrajinskou novinářkou Olgou Tokariuk.

Dec 7

Rusko zesílilo útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu, varuje OSN

www.seznamzpravy.cz

Intenzivnější ruské útoky na ukrajinská energetická zařízení podle OSN zhoršují humanitární krizi na východě a jihu země. Mnozí civilisté se ocitají v mrazech bez topení, elektřiny i vody.

Dec 6

Video: Rusko poslalo na Ukrajinu desítky dronů. Kyjev ukázal, jak se brání

www.seznamzpravy.cz

Moskva podle ukrajinských vzdušných sil použila k útokům asi 48 bezpilotních letounů Šáhid íránské výroby. Drtivou většinu se podle Ukrajinců podařilo zneškodnit.

Jul 29

Rusko má novou taktiku, jak připravit Ukrajinu o obilí

www.seznamzpravy.cz

Po odstoupení od černomořské dohody má Rusko novou taktiku, jak zabránit vývozu obilí z Ukrajiny. Systematicky zaměřuje ostřelování na alternativní cestu přes řeku Dunaj, píše britská BBC.

Jul 19

Rusko útočí na ukrajinské obilí. V hledáčku jsou i dopravní lodě

www.seznamzpravy.cz

Ukrajina ve středu obvinila Rusko z poškození infrastruktury pro vývoz obilí při nočních útocích. Ty byly zaměřené na dva černomořské přístavy. Kreml poté uvedl, že jakoukoliv lodní přepravu na Ukrajinu považuje za vojenský cíl.

Jun 20

Rusko v noci podniklo masivní útok na Kyjev i Lvov

www.seznamzpravy.cz

Protiletecký poplach platí i v řadě dalších regionů Ukrajiny. Jestli si útoky vyžádaly zraněné, zatím není známo.

May 16

Fotky masivního útoku na Kyjev. Cenné zásahy hlásí Rusko i Ukrajina

www.seznamzpravy.cz

Rusko v noci podniklo rozsáhlý vzdušný útok na Kyjev. Ukrajina hlásí sestřelení všech 18 ruských raket, včetně šesti nadzvukových střel Kinžal. Rusko zase tvrdí, že zasáhlo systém Patriot. Tvrzení ale nelze nezávisle ověřit.

May 16

Rusko provedlo výjimečně intenzivní útok na Kyjev

www.seznamzpravy.cz

Zraněni byli tři lidé. Letecký poplach platil i ve většině dalších částí Ukrajiny. Kyjev tvrdí, že sestřelil všechny rakety, včetně Putinovy chlouby - hypersonických střel Kinžal.

Mar 1

Kyjev za dronovou smrští v Rusku vidí vnitřního nepřítele

www.seznamzpravy.cz

Poradce prezidenta Zelenského odmítl, že by Ukrajina útočila drony na ruském území. O ukrajinském původu některých dronů nalezených v úterý mluví ruské úřady. Ve středu Moskva ohlásila odražení masivního útoku na Krymu.

Feb 23

V Rusku píší o chystané provokaci Kyjeva v Moldavsku. To se ohradilo

Seznam Zprávy

Kreml tvrdí, že Ukrajina chce zinscenovat „invazi“ s cílem napadnout Podněstří. Moldavsko, kterému v průběhu týdne vyjádřil podporu i Joe Biden, však taková tvrzení odmítá.

Nov 23

Bombardování Kyjeva, odsouzení Ruska a Česko v kosmu

www.seznamzpravy.cz

Hlavní zpravodajská relace Televize Seznam

Nov 2

Rusko se vrací k obilné dohodě. Kyjev prý slíbil klid v přístavech

Seznam Zprávy

Ruská státem řízená agentura TASS uvedla, že se Ukrajina písemně zaručila, že bude humanitární koridor využívat výhradně pro vývoz zemědělských produktů a nikoliv pro vojenské akce proti Moskvě.

Oct 30

Rusko využívá dohodu o vývozu obilí z Ukrajiny jako zbraň

www.seznamzpravy.cz

Ruské pozastavení účasti na dohodě o vývozu obilí představuje riziko zhoršení potravinové krize, tvrdí Západ. Turecko a OSN, které se na jejím zprostředkování podílely, nyní vyjednávají s oběma stranami o obnovení.

Oct 24

Rusko už zas blokuje vývoz obilí, volá Kyjev. Letní dohodu Moskva kritizuje

www.seznamzpravy.cz

Ukrajina kritizuje Rusko z porušování dohody o vývozu ukrajinského obilí z léta tohoto roku. O jejím prodloužení se bude brzy jednat. Do budoucích rozhovorů může promluvit i problém íránských dronů.

Jul 22

Nejen obilí. Rusko na Ukrajině rabuje i další klíčovou komoditu

Seznam Zprávy

Kromě praček, notebooků a dalších elektrospotřebičů i tuny a tuny ukrajinského obilí. Rusko podle Ukrajinců drancuje na okupovaném území i ocel, kterou rozprodává po celém světě.

Apr 8

Ukrajina míří k Evropě, Rusko k úpadku, řekla Von der Leyenová v Kyjevě

www.seznamzpravy.cz

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová na návštěvě v Kyjevě podpořila Ukrajinu v její snaze stát se členem Evropské unie. Rusku naproti tomu věští úpadek.

Mar 4

Co píší v Rusku: Zveřejnili „plány Kyjeva“ útoku na Donbas

Seznam Zprávy

Nehledejte hlubokou analýzu ruských stanic, zpravodajských webů, novin či agentur. Nabízíme jen drobný vhled do toho, na jaké zprávy narazí ruský čtenář, když otevře domácí zdroje. Ukázku, jak pracuje ruská propaganda.

Mar 1

Přehledně: Jak Rusko postupuje na Kyjev a proč nebude bezletová zóna

www.seznamzpravy.cz

Útoky ruských vojáků pokračovaly i v noci z pondělí na úterý. V Ochtyrce podle Ukrajiny ruské dělostřelectvo zabilo 70 ukrajinských vojáků. Směrem k metropoli Kyjev se přibližuje dlouhý vojenský konvoj s ruskými vojáky.

Feb 26

Ukrajina přehledně v datech: Proč je pro Rusko tak důležitá

Seznam Zprávy

Spor o to, zda se má Ukrajina přiblížit Rusku, nebo EU, trvá skoro třicet let. Po dramatickém Euromajdanu v roce 2013 tento týden Rusko na Ukrajinu vojensky zaútočilo. Seznam Zprávy připravily ucelený přehled v mapách a grafech.