English

Ukrajina otevřela novou frontu přímo v Rusku. Může to být teprve začátek

Seznam Zprávy

Ještě loni šlo o výjimečné případy doprovázené nejistotou, zda je Kyjev dokáže zopakovat. Poslední týdny však ukázaly, že Ukrajina je schopna znovu a znovu útočit hluboko v Rusku. Dronové útoky posouvají frontu o stovky kilometrů.

More from Seznam Zprávy

Jun 21

Rusko hlásí likvidaci 114 ukrajinských dronů, Ukrajina čtyř ruských raket

www.seznamzpravy.cz

Ruské ministerstvo obrany hlásí likvidaci 114 ukrajinských dronů nad anektovaným Krymem, Černým mořem, Krasnodarským krajem a Volgogradskou oblastí během noci na pátek.

Jun 7

Moskva tvrdí, že Kyjev použil americké zbraně k útoku na civilní cíle v Rusku

www.seznamzpravy.cz

Kreml obvinil USA, že nesou zodpovědnost za smrt žen a dětí v Belgorodské oblasti u hranic s Ukrajinou. Rusko rozhořčeně reaguje na rozhodnutí, kterým Západ povoluje Ukrajině použít jím dodané zbraně k útokům na ruské území.

May 12

Fotky: Ukrajinci utíkají před novou ruskou ofenzivou u Charkova

www.seznamzpravy.cz

„Bojujeme v zuřivých defenzivních bitvách,“ uvedl v neděli šéf ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj. Tvrdí nicméně, že obránci drží pozice. Rusko ale ohlásilo dobytí dalších vesnic v Charkovské oblasti. Civilisté se dál evakuují.

Apr 24

Rusko ostřelovalo ukrajinský Charkov, poničilo čtyři domy

www.seznamzpravy.cz

Rusko v poslední době zintenzivnilo útoky na Charkov. Útočí na energetickou infrastrukturu i civilisty. Rusko naopak hlásí dronové útoky Ukrajinců.

Mar 28

Po ruských nočních útocích Ukrajina hlásí škody z Charkova nebo Záporoží

www.seznamzpravy.cz

Rusko v noci na čtvrtek opět útočilo raketami a drony na rozsáhlé ukrajinské území. Ukrajina hlásí škody na civilní a dopravní infrastruktuře a několik zraněných.

Mar 27

„Další krvavý teror.“ Rusko zaútočilo na Charkov leteckými bombami

www.seznamzpravy.cz

Rusko na východě Ukrajiny použilo poprvé od roku 2022 letecké bomby. Cílem útoku byl Charkov, úder si vyžádal nejméně jednu oběť.

Mar 13

Ukrajina zaútočila na ruské regiony desítkami dronů, tvrdí Rusko

www.seznamzpravy.cz

Podle ruských činitelů drony zasáhly několik regionů včetně Voroženské či Leningradské oblasti. Zneškodněné drony při pádu nachápaly škody na infrastruktuře a obytných budovách.

Feb 20

Tři krutá výročí pro Ukrajinu. „Rusko cítí, že je Kyjev oslaben,“ říká novinářka

Seznam Zprávy

Ukrajina se blíží k milníku dvou let od počátku plného vojenského útoku Ruska na svého souseda. V jaké fázi konflikt po dvou letech bojů je? V podcastu 5:59 to rozebíráme s ukrajinskou novinářkou Olgou Tokariuk.

Jan 25

Záhada pádu vojenského letounu v Rusku. Kyjev i Moskva žádají odpovědi

Seznam Zprávy

Moskva svolala mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN, Kyjev volá po mezinárodním vyšetřování. Přesvědčivé důkazy o pádu ruského letadla v Bělgorodské oblasti zatím nepředložila ani jedna strana.

Jan 23

Rusko opět útočilo na Kyjev a Charkov. Zemřelo nejméně pět lidí

www.seznamzpravy.cz

Raketové údery na Ukrajinu dnes zabily nejméně pět lidí, 40 je zraněných, uvedl ministr vnitra Klymenko. Oběti jsou v Kyjevě, Charkově a Pavlohradu.

Dec 6

Video: Rusko poslalo na Ukrajinu desítky dronů. Kyjev ukázal, jak se brání

www.seznamzpravy.cz

Moskva podle ukrajinských vzdušných sil použila k útokům asi 48 bezpilotních letounů Šáhid íránské výroby. Drtivou většinu se podle Ukrajinců podařilo zneškodnit.

May 16

Fotky masivního útoku na Kyjev. Cenné zásahy hlásí Rusko i Ukrajina

www.seznamzpravy.cz

Rusko v noci podniklo rozsáhlý vzdušný útok na Kyjev. Ukrajina hlásí sestřelení všech 18 ruských raket, včetně šesti nadzvukových střel Kinžal. Rusko zase tvrdí, že zasáhlo systém Patriot. Tvrzení ale nelze nezávisle ověřit.

Feb 3

Napříč Ukrajinou zněl letecký poplach. I v Kyjevě, kde jednali zástupci EU

www.seznamzpravy.cz

V Kyjevě byl letecký poplach vyhlášen krátce před jednáním prezidenta Volodymyra Zelenského s šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou a předsedou Evropské rady Charlesem Michelem.

Jan 26

Ruské střely létaly na Ukrajinu. Kyjevem zněly exploze

www.seznamzpravy.cz

Ukrajina tvrdí, že sestřelila 47 z 55 řízených střel, které Rusko na její území odpálilo. Úlomky jedné z nich zabily v Kyjevě muže.

Dec 29

My ani Rusko na útok nemáme, tvrdí Kyjev. Moskva ale hromadí síly v Luhansku

www.seznamzpravy.cz

Válka zamrzla a nikdo teď nemá kapacitu na útok, řekl v rozhovoru pro BBC šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov. Rusové se mezitím seskupují v Luhansku, podle amerického Institutu pro studium války možná právě k útoku.

Dec 5

Moskva obvinila Kyjev z útoků na dvě ruská letiště

www.seznamzpravy.cz

Moskva obvinila Ukrajinu z pokusu o provedení dronového útoku na dvě ruská armádní letiště. Ruská protivzdušná obrana sice drony sestřelila, při útoku ale údajně zemřeli tři ruští vojáci.

Oct 24

Rusko už zas blokuje vývoz obilí, volá Kyjev. Letní dohodu Moskva kritizuje

www.seznamzpravy.cz

Ukrajina kritizuje Rusko z porušování dohody o vývozu ukrajinského obilí z léta tohoto roku. O jejím prodloužení se bude brzy jednat. Do budoucích rozhovorů může promluvit i problém íránských dronů.

Oct 15

V ruské oblasti hraničící s Ukrajinou hořel sklad s ropou. Rusko viní Ukrajince

www.seznamzpravy.cz

Ruská strana označila za příčinu požáru ostřelování a viní ukrajinskou armádu. Požár byl údajně již uhašen.

Apr 8

Ukrajina míří k Evropě, Rusko k úpadku, řekla Von der Leyenová v Kyjevě

www.seznamzpravy.cz

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová na návštěvě v Kyjevě podpořila Ukrajinu v její snaze stát se členem Evropské unie. Rusku naproti tomu věští úpadek.

Feb 26

Ukrajina přehledně v datech: Proč je pro Rusko tak důležitá

Seznam Zprávy

Spor o to, zda se má Ukrajina přiblížit Rusku, nebo EU, trvá skoro třicet let. Po dramatickém Euromajdanu v roce 2013 tento týden Rusko na Ukrajinu vojensky zaútočilo. Seznam Zprávy připravily ucelený přehled v mapách a grafech.