English

Co chce Kreml po Kimovi, je jasné. Analytici větří, co bude mít z paktu KLDR

Seznam Zprávy

Rusko chce pomoci se zbrojením pro svou válku na Ukrajině. Pro Pchjongjang však může sbližování, které avizovali vůdci svých zemí Vladimir Putin a Kim Čong-un, představovat příležitost získat technologie pro jaderný program.

More from Seznam Zprávy

Jun 19

Fotky: Kim hostí Putina s nevídanou pompou. Nechal rozsvítit i Pchjongjang

www.seznamzpravy.cz

Ruský prezident je v KLDR poprvé od roku 2000. Fotky z pompézního přivítání Kim Čong-unem mají hořkou pachuť pro Ukrajinu i Západ. Uzavřená dohoda o partnerství předpokládá vzájemnou pomoc v případě agrese proti některému z nich.

Jun 18

Video: Pchjongjang se připravuje na příjezd ruského prezidenta Putina

www.seznamzpravy.cz

Do KLDR pozval Putina severokorejský vůdce Kim Čong-un, když byl loni v září na ruském Dálném východě. V Pchjongjangu ruský prezident nebyl od července 2000, kdy se setkal s otcem současného vůdce KLDR Kim Čong-ilem.

May 6

Nová éra KLDR? Severokorejci hromadně slibovali věrnost Kimovi

www.seznamzpravy.cz

Severokorejský vůdce Kim Čong-un si zřejmě nechal od národa na své narozeniny slíbit věrnost. KLDR přitom jeho datum narození nikdy nepotvrdila. Podle některých expertů může jít o další signál o Kimově emancipaci od jeho předků.

Sep 17

TMBK: Kim Čong-un se vrací z Ruska s výslužkou

Seznam Zprávy

Kim Čong-un navštívil Rusko. Setkal se s Putinem, kterému vyjádřil plnou podporu při postupu na Ukrajině. Je pravděpodobné, že za tuto promenádu po impériu očekával docela jinou odměnu, než si vysloužil. Další koláž TMBK pro SZ.

Sep 16

Kim Čong-un v Rusku. Šípková Růženka i letadlo s jadernými zbraněmi

Seznam Zprávy

Spojené státy a Jižní Korea mají další důvod, proč se obávat schůzky Kim Čong-una a Vladimíra Putina. V sobotu si severokorejský vůdce prohlédl bombardéry s jadernými zbraněmi a doprovod mu u toho dělal ruský ministr obrany.

Sep 13

„Podporujeme všechny Putinovy kroky,“ vzkázal Kim Čong-un z návštěvy v Rusku

Seznam Zprávy

Kim Čong-un a Vladimir Putin se setkali v ruském vesmírném středisku Vostočnyj. Analytici dříve odhadli, že se bude ruský prezident od severokorejského lídra během schůzky snažit získat zbraně pro ruskou válku na Ukrajině.

Sep 8

Co chce Kreml po Kimovi, je jasné. Analytici větří, co bude mít z paktu KLDR

Seznam Zprávy

Rusko chce pomoci se zbrojením pro svou válku na Ukrajině. Pro Pchjongjang však může sbližování, které avizovali vůdci svých zemí Vladimir Putin a Kim Čong-un, představovat příležitost získat technologie pro jaderný program.

Sep 4

Kim Čong-un pojede do Ruska jednat s Putinem o dodávkách zbraní Moskvě

www.seznamzpravy.cz

Americké tajné služby mají informace o jednáních mezi Ruskem a KLDR. Údajně se má jednat o dodávky zbraní a prezident Kim Čong-Un má zanedlouho dokonce za účelem jednání vycestovat do Vladivostoku.

Aug 16

Americký voják uprchnul do KLDR kvůli rasismu, tvrdí Pchjongjang

www.seznamzpravy.cz

Americký voják Travis King držený v Severní Koreji přiznal, že do země přišel nelegálně. Důvodem mu byly „nelidské týrání a rasová diskriminace,“ kterým musel čelit v americké armádě, tvrdí Severokorejci.

Apr 4

Putin nepoužívá mobil ani internet. Zběh z Kremlu popsal izolaci prezidenta

www.seznamzpravy.cz

Rozhovor s uprchlým důstojníkem bezpečnostní služby FSO, který měl na starosti utajenou komunikaci ruského prezidenta během výjezdů, zveřejnil investigativní web podnikatele Michaila Chodorkovského.

Oct 26

Kreml popírá slova prezidenta z Afriky. Putin vzkaz do Kyjeva neposlal

www.seznamzpravy.cz

Ruský prezident Vladimir Putin žádný vzkaz do Kyjeva po prezidentovi Guineje-Bissau nevyslal, oznámil Kreml. Umaro Sissoco Embaló ve středu řekl, že ho Putin požádal o předání vzkazu o nutnosti rozhovorů mezi Ruskem a Ukrajinou.

Aug 15

Putin napsal Kim Čong-unovi, že Rusko a KLDR rozšíří spolupráci

www.seznamzpravy.cz

Spolupráce mezi Moskvou a Pchjongjangem by podle slov ruského prezidenta Vladimira Putina měla rozšířit bilaterální vztahy.

Jan 3

Návrat ke Kimovi. Nedávno uprchl z KLDR na jih, teď utíkal opačně

Seznam Zprávy

Člověk, který o víkendu překročil přísně střeženou hranici z Jižní Koreje do KLDR, byl pravděpodobně Severokorejec, který v roce 2020 uprchl přes stejnou část demilitarizované zóny na jih.

Oct 13

Kim Čong-una na konferenci zastínil záhadný muž s přezdívkou „Kapitán KLDR“

Seznam Zprávy

Voják v zářivě modré, přiléhavé kombinéze s jasně barevnou pokrývkou hlavy zastínil severeokorejského vůdce Kim Čong-una během obranné konference, kterou KLDR uspořádala začátkem týdne v Pchjongjangu, napsal The New York Post.

Jun 18

KLDR by se měla připravit na střet s USA, oznámil Kim Čong-un

Seznam Zprávy

Severokorejský vůdce Kim Čong-un na stranickém zasedání oznámil, že by se měla země připravit na dialog, ale hlavně na konfrontaci se Spojenými státy.

Apr 9

Kim Čong-un naznačil, jak špatně je v KLDR. Vzpomněl na historický hladomor

www.seznamzpravy.cz

Špatná situace v KLDR tajemstvím není, rozsah problému však do jisté míry ano. Kim Čong-un na stranickém sjezdu učinil znepokojivou paralelu s obdobím hladomoru v 90. letech, během kterého zemřelo 220 tisíc až tři miliony lidí.

Feb 17

Manželka Kim Čong-una se po roce objevila na veřejnosti

Seznam Zprávy

Na veřejnosti se Ri Sol-ču neobjevila od ledna 2020. Nyní s manželem Kim Čong-unem uctili památku bývalého severokorejského vůdce Kim Čong-ila.

Nov 16

KLDR bojuje proti cigaretám. V čele kampaně stojí kuřák Kim Čong-un

Seznam Zprávy

Země, kde kouří polovina mužské populace i sám Kim, se snaží učinit nezdravému nešvaru přítrž za pomocí práva a žen. Protože v KLDR ženy oficiálně nekouří, slouží jako ideální nástroj protikuřáckých kampaní.

Jul 2

Putin Forever. Rusko dává prezidentovi bianko šek na dalších 16 let

Seznam Zprávy

Vladimir Putin v čele Ruska až do roku 2036. O tom, ale také o dalších ústavních změnách se rozhodlo v celostátním referendu. O co všechno v hlasování šlo a jakou roli Putin v dnešním Rusku má?

May 2

Kim Čong-un se po třech týdnech objevil na veřejnosti

Seznam Zprávy

Ještě v pátek světová média spekulovala o smrti severokorejského diktátora Kim Čong-una a o tom, že by ho v čele země mohla nahradit jeho sestra. Úřady KLDR na to zareagovaly a zveřejnily jeho nové fotografie.