English

Z Krymu i Černého moře se stává ukrajinské loviště

Seznam Zprávy

ANALÝZA. Fatální poškození ponorky a výsadkové lodě, zásah dvou protivzdušných systémů, obsazení ropných plošin a lov na hlídkové lodě. Ukrajina ukázala, že Krym ani Černé moře nejsou bezpečným odrazovým můstkem pro ruskou válku.

More from Seznam Zprávy

Jun 21

Rusko hlásí likvidaci 114 ukrajinských dronů, Ukrajina čtyř ruských raket

www.seznamzpravy.cz

Ruské ministerstvo obrany hlásí likvidaci 114 ukrajinských dronů nad anektovaným Krymem, Černým mořem, Krasnodarským krajem a Volgogradskou oblastí během noci na pátek.

May 20

Ukrajina oznámila zničení všech 29 dronů, kterými v noci útočilo Rusko

www.seznamzpravy.cz

Ukrajinská protivzdušná obrana oznámila, že sestřelila všechny drony, kterými v noci z neděle na pondělí Rusko útočilo na jih, střed i západ Ukrajiny.

May 17

Moskva hlásí sestřelení více než stovky dronů nad Krymem a Ruskem

www.seznamzpravy.cz

Rusko sestřelilo přes sto ukrajinských dronů útočících na Sevastopol, Novorossijsk a rafinerii v Tuapse, tvrdí tamní úřady. Útoky způsobily výpadky elektřiny a poškození civilní infrastruktury. Útoky si prý nevyžádaly oběti.

May 17

Ukrajinské drony zaútočily na ruské základny u Černého moře, hlásí média

www.seznamzpravy.cz

„Zničeny byly desítky bezpilotních letounů a více než pět bezposádkových člunů,“ uvedl ruský gubernátor oblasti a dodal, že útok si podle záchranářů nevyžádal žádné zraněné. Terčem náletu se stala i rafinérie na jihu Ruska.

May 9

Rusko i Ukrajina hlásí nálety dronů, v Bělgorodské oblasti je osm zraněných

www.seznamzpravy.cz

Ukrajina v noci na čtvrtek ostřelovala řadu ruských příhraničních oblastí. Dronový útok poškodil zásobníky ropy v Krasnodarském kraji. Nálety dronů ale hlásí i Bělgorodská, Kurská a Brjanská oblast.

May 6

Video: Ukrajinci hlásí další úspěšný útok na ruskou loď kotvící na Krymu

www.seznamzpravy.cz

Tvrdí, že akci provedla speciální jednotka vojenské rozvědky. Rusko se ke zprávě zatím nevyjádřilo.

Apr 21

Ukrajina tvrdí, že na Krymu poškodila stoletou ruskou záchrannou loď

www.seznamzpravy.cz

Ukrajinská armáda poškodila ruské záchranné plavidlo. Jednalo seo jednou z nejstarších lodí ruského námořnictva. Rusové ji ale využívali v rámci záchranné operace, když ukrajinské síly potopily vlajkovou loď ruské flotily.

Mar 13

Ukrajina zaútočila na ruské regiony desítkami dronů, tvrdí Rusko

www.seznamzpravy.cz

Podle ruských činitelů drony zasáhly několik regionů včetně Voroženské či Leningradské oblasti. Zneškodněné drony při pádu nachápaly škody na infrastruktuře a obytných budovách.

Mar 5

Rusko vyslalo stíhačku k francouzským letounům nad Černým mořem

www.seznamzpravy.cz

Stíhačku vyslalo Rusko vstříc francouzským letadlům právě v době, kdy francouzský prezident Emmanuel Macron pobýval v Praze.

Feb 14

Video: Ukrajinci v Černém moři potopili ruskou výsadkovou loď

Seznam Zprávy

O potopení ruské výsadkové lodi v Černém moři informovala ukrajinská armáda. Jde už o několikáté ruské válečné plavidlo, které se ukrajinské armádě podařilo zničit nebo poškodit.

Feb 1

Video: Ukrajinci se chlubí, že u Krymu zničili ruskou raketovou loď

www.seznamzpravy.cz

Podle vojenské rozvědky GUR k potopení došlo v jezeře Donuzlav na západní straně Krymského poloostrova. Rusko se ke zprávě zatím nevyjádřilo.

Dec 30

Rusko hlásí zničení 32 ukrajinských dronů, Ukrajinci pěti ruských strojů

www.seznamzpravy.cz

Ruští činitelé informují o smrti tří dětí, z níž viní ukrajinské ostřelování, ke kterému došlo v noci.

Dec 28

Panamská loď najela v Černém moři na ruskou minu

www.seznamzpravy.cz

V Černém moři narazila civilní nákladní loď plující pod vlajkou Panamy na minu, oznámila dnes na platformě Telegram ukrajinská armáda.

Sep 28

Rusko ztrácí kontrolu nad Černým mořem. Lodě volně plují

www.seznamzpravy.cz

Ruskem „blokované“ Černé moře během posledních dní opustily nejméně dvě lodě s obilím a podle ukrajinského námořnictva i dalších pět obchodních lodí. Podle analytika Kreml čelí těžkému dilematu.

Sep 15

Záběry z Krymu ukazují, jak moc Ukrajinci poškodili cennou ruskou loď

www.seznamzpravy.cz

Záběry ze sevastopolského doku ukazují, že nástavba lodi Minsk se částečně zřítila. Oprava plavidla se zdá být nepravděpodobná.

Aug 14

Záběry z incidentu v Černém moři, kde ruské jednotky obsadily obchodní loď

Seznam Zprávy

Ukrajina odsoudila nedělní incident v Černém moři, kdy Rusko střílelo na obchodní loď. Kreml uvedl, že jakoukoliv lodní přepravu na Ukrajinu považuje za vojenský cíl.

Aug 13

Rusko střílelo na obchodní loď v Černém moři

www.seznamzpravy.cz

Poprvé od doby, kdy Moskva odstoupila od obilné dohody, Rusko střílelo na obchodní loď. Šlo o plavidlo pod vlajkou Palau, které podle Rusů plulo do ukrajinského přístavu Izmajil.

Apr 19

Rusko sbírá informace k sabotáži v Severním moři. Používá výzkumné lodě

www.seznamzpravy.cz

Rusko má podle nových obvinění program na sabotáž větrných elektráren a komunikačních kabelů v Severním moři. Využívá k němu flotilu plavidel maskovaných jako rybářské trawlery nebo výzkumné lodě.

Feb 28

Rusko pod palbou dronů. „Chystají jarní ofenzivu,“ zní na ruských sítích

www.seznamzpravy.cz

Od úterní noci mají Rusové co do činění s drony, které podle místních zpráv způsobily výbuch v ropném skladu, či s nasazením stíhaček poblíž Petrohradu. Rusko v některých případech tvrdí, že stopa vede na Ukrajinu.

Oct 31

Rusko uzavřelo námořní koridor v Černém moři

www.seznamzpravy.cz

Rusko pozastavuje plavbu v bezpečném koridoru v Černém moři. A to až do chvíle, než se objasní sobotní útok dronů proti ruské Černomořské flotile v Sevastopolu. V pondělí to podle agentury TASS oznámilo tamní ministerstvo obrany.