English

Zelenskyj šel v OSN na hranu. Naštval nejbližšího spojence a může na to doplatit

Seznam Zprávy

Prezidenti Andrzej Duda a Volodymyr Zelenskyj velmi dlouho vystupovali jako velcí přátelé. Jenže teprve aktuální ostré neshody ohledně vývozu ukrajinského obilí ukážou, nakolik pevný tento vztah skutečně je.

More from Seznam Zprávy

Apr 2

Ukrajinský prezident Zelenskyj podepsal zákon snižující věk pro mobilizaci

Seznam Zprávy

Už loni přijali ukrajinští poslanci zákon o branné povinnosti a vojenské službě. Nyní ji podepsal i prezident Zelenskyj a platit začne den po zveřejnění.

Jan 3

Prezident a premiér s manželkami poobědvali na Hradě

www.seznamzpravy.cz

Premiér Petr Fiala (ODS) s manželkou Janou dnes na Pražském hradě poobědvali s prezidentem Petrem Pavlem a jeho chotí Evou. Hlavním chodem tradičního novoročního oběda byla kančí kýta na smetaně s brusinkami a variací knedlíků.

Dec 9

Turecký prezident Erdogan chce reformu Rady bezpečnosti OSN, kvůli vetu USA

www.seznamzpravy.cz

Turecký prezident řekl v sobotu, že Rada bezpečnosti OSN musí být reformována. Spravedlivý svět je podle něj možný, ale ne se Spojenými státy. Odsoudil jejich veto na příměří v Gaze.

Jul 9

Cesta k usmíření? Duda a Zelenskyj se nečekaně sešli k uctění obětí masakru

www.seznamzpravy.cz

Polský prezident Andrzej Duda a Volodymyr Zelenskyj nečekaně dorazili do ukrajinského města Luck. Uctili zde památku obětí druhé světové války a volyňského masakru, který dodnes rezonuje polskou společností.

Jul 6

Do Prahy přiletěl Volodymyr Zelenskyj. Poděkoval za podporu i uprchlíky

Seznam Zprávy

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přistál v Praze. Ve čtvrtek večer se setkal s českým protějškem Petrem Pavlem, v pátek jej čeká setkání s dalšími ústavními činiteli. Hrad je celý čtvrtek kvůli bezpečnosti uzavřen.

Jul 6

Ukrajinský prezident Zelenskyj míří do Česka, sejde se s Fialou

www.seznamzpravy.cz

Česká republika patří k pevným spojencům Ukrajiny. I proto se prezident Zelenskyj vydal z Bulharska na návštěvu Prahy, vůbec první od začátku války.

May 19

Ukrajinský prezident Zelenskyj se osobně zúčastní summitu G7

www.seznamzpravy.cz

Lídři ekonomicky nejvyspělejších států světa budou na summitu debatovat o ruské invazi na Ukrajinu, sankcích proti Moskvě nebo rostoucích ambicích Číny.

May 14

Tohle jsme nezažili desítky let, říká Duda o objektech nad Polskem

Seznam Zprávy

V Polsku pokračuje pátrání po objektu, který v noci na sobotu narušil polský vzdušný prostor. Podle armády šlo o pozorovací balon, který přiletěl z Běloruska. Svědci ho popsali jako „padající hořící balon“.

Feb 27

Zelenskyj zbavil funkce vysoce postaveného ukrajinského velitele

www.seznamzpravy.cz

Důvod odvolání ukrajinský prezident neuvedl.

Dec 23

TMBK: Co si letos přeje Volodymyr Zelenskyj pod stromeček

www.seznamzpravy.cz

Americký prezident Biden přislíbil svému ukrajinskému protějšku Zelenskému systém protivzdušné obrany Patriot a další vojenskou pomoc. Další koláž populárního grafika pro SZ.

Dec 22

Zelenskyj na cestě z USA, v Polsku se setkal s Dudou

www.seznamzpravy.cz

Volodymyr Zelenskyj jednal s polským prezidentem mimo jiné o strategických plánech do budoucna a bilaterálních vztazích.

Dec 21

Video: Jak do USA? Zelenskyj ještě za tmy přestupoval v Polsku

www.seznamzpravy.cz

Z Kyjeva vlakem do Polska a odtud letadlem do Washingtonu. První zahraniční cesta ukrajinského prezidenta od začátku ruské invaze proti jeho zemi je složitá logistická i bezpečnostní operace.

Nov 24

Zelenskyj vyzval OSN, aby zastavila ruské útoky na ukrajinskou infrastrukturu

www.seznamzpravy.cz

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval Radu bezpečnosti OSN ke krokům, které by zastavily ruské útoky na klíčovou infrastrukturu země. Stalo se tak po středeční sérii úderů, jež způsobily rozsáhlé výpadky proudu.

Sep 22

Stíhejte ruskou agresi, vyzval Radu bezpečnosti OSN Lipavský

www.seznamzpravy.cz

Český ministr zahraničí Jan Lipavský dnes v projevu na zasedání Rady bezpečnosti OSN vyzval ke zřízení zvláštního mezinárodního tribunálu, který bude stíhat ruskou agresi na Ukrajině.

Aug 23

Zelenskyj s Dudou odhalili v Kyjevě „Chodník statečných“

www.seznamzpravy.cz

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a jeho polský protějšek Andrzej Duda v Kyjevě odhalili „Chodník statečných“, kde budou oceněni skuteční přátelé ukrajinského státu.

Jun 1

Zelenskyj: Denně umírá až sto ukrajinských vojáků

www.seznamzpravy.cz

Rusko útočí na Ukrajinu, situaci sledujeme v online reportáži.

May 25

Ukrajinský prezident Zelenskyj promluví k českému parlamentu

www.seznamzpravy.cz

Rusko útočí na Ukrajinu, situaci sledujeme v online reportáži.

Jul 27

Ukrajinský prezident Zelenskyj odvolal šéfa ozbrojených sil země

Seznam Zprávy

Podle ukrajinské tiskové agentury Unian odvolání vrchního velitele ozbrojených sil země Ruslana Chomčaka oznámil prezidentský mluvčí, který to zdůvodnil napětím mezi ozbrojenými silami a ministerstvem obrany.

Jun 10

V Polsku chytili ruského špiona

Seznam Zprávy

Polská civilní kontrarozvědka ABW na konci května zadržela Poláka pracujícího údajně pro ruskou rozvědku. Muž měl kontaktovat politiky v Evropském parlamentu.

Jun 25

Z Fort Trump nic nezbylo, Duda si dovezl jen fotku, píše se v Polsku

Seznam Zprávy

Reakce na cestu polského prezidenta Andrzeje Dudy do Bílého domu, ale i tragická nehoda autobusu ve Varšavě. To jsou některá z témata čtvrtečního vydání Středoevropského deníku.