English

Komentář: Jestli to Fico zkusí jako Orbán, Slovensko pukne

Seznam Zprávy

Říkat, že „Směr ovládl“, nebo dokonce „jasně ovládl slovenské volby“, je nepřesné. Dostal necelou čtvrtinu hlasů. Výsledky jsou reklamou na poměrný volební systém.

More from Seznam Zprávy

Jun 1

Hlas-SD povede po Pellegrinim Šutaj Eštok

www.seznamzpravy.cz

Novým předsedou slovenské vládní strany Hlas-SD je její dosavadní generální manažer a ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok. Ve funkci nahradí Petera Pellegriniho, který za dva týdny nastoupí do prezidentského úřadu.

May 15

Slovenští hokejoví fanoušci na šampionátu: Fico? Smutné, ale neřešíme to

Seznam Zprávy

Politici jsou v šoku a truchlí. Od běžných Slováků, kteří přijeli na hokejový šampionát do Ostravy, zaznívají ovšem k atentátu na Roberta Fica daleko střízlivější a chladnější slova.

May 15

Slovenského premiéra Roberta Fica postřelil atentátník

Seznam Zprávy

Slovensko šokoval atentát na premiéra Roberta Fica. V Handlové ho útočník zranil několika výstřely. Atentátník byl na místě zadržen.

Apr 16

Slovenský premiér Fico odmítl nový migrační pakt EU

www.seznamzpravy.cz

„Toto není ta solidarita, o které jsme hovořili,“ řekl slovenský premiér Robert Fico ke schválené úpravě migračního paktu. Jeho vláda prý hodlá prosazovat „suverénní zahraniční politiku.“

Apr 15

Fico: Eurokomisařka Jourová nenávidí slovenskou vládu

www.seznamzpravy.cz

Robert Fico potvrdil, že Bratislava vede s Evropskou komisí diskusi ohledně právního státu v souvislosti s rozsáhlými změnami v trestním právu.

Mar 10

Babiš premiér. Byl by jako Fico, nebo spíš Orbán?

Seznam Zprávy

Pokud by byl Andrej Babiš premiérem, nechal by se zaslepit touhou po pomstě jako Robert Fico, nebo by volil orbánovsky pragmatický přístup? Seznam Zprávy nově přinášejí vždy v neděli část podcastu Vlevo dole v textové podobě.

Mar 5

Slovenský premiér Fico vybídl šéfa ústavního soudu k rezignaci

www.seznamzpravy.cz

Robert Fico kritizuje postup slovenského ústavnímu soudu při zveřejňování rozhodnutí pozastavit části změn v trestním zákoníku. Slovenský premiér kvůli tomu volá po odstoupení šéfa ústavního soudu Ivana Fiačana.

Dec 17

V Srbsku začaly předčasné parlamentní volby, favoritem je Vučićova strana

www.seznamzpravy.cz

V Srbsku se v neděli ráno otevřely volební místnosti k předčasným parlamentním volbám, které jsou páté od roku 2012. Souběžně Srbsko volí zastupitele ve více než 60 městech a obcích včetně hlavního města Bělehradu.

Oct 25

Fico se stal počtvrté premiérem

Seznam Zprávy

„Bumerang“ slovenské politiky se definitivně vrací. Předseda strany Směr Robert Fico se ve středu odpoledne stal předsedou vlády. U moci je už počtvrté ve své politické kariéře.

Oct 1

Komentář: Jestli to Fico zkusí jako Orbán, Slovensko pukne

Seznam Zprávy

Říkat, že „Směr ovládl“, nebo dokonce „jasně ovládl slovenské volby“, je nepřesné. Dostal necelou čtvrtinu hlasů. Výsledky jsou reklamou na poměrný volební systém.

Aug 15

Divočina slovenské politiky: Fico je zpět a chce se mstít

Seznam Zprávy

Slovensko se chystá na horkou fázi kampaně před předčasnými volbami. Ta bude podle Zuzany Kovačič Hanzelové ze SME tvrdá. „Druhé kolo českých prezidentských voleb bylo na slovenské poměry obyčejný páteček v běžném týdnu,“ říká.

Aug 8

Předčasné parlamentní volby na Slovensku: Kdy se konají a jak volit z Česka

www.seznamzpravy.cz

Vládní krize a politický vývoj na Slovensku vyvrcholil až v předčasné parlamentní volby. Ty proběhnou letos na konci září. Proč se konají, jak vypadají volební preference, jak volit z Česka a jak dopadly předchozí volby?

Jun 14

Unikátní model. Kdo vyhraje na Slovensku parlamentní volby

Seznam Zprávy

Seznam Zprávy připravily unikátní volební model, ze kterého se čtenáři pravidelně dozvědí, kdo má nejblíže k vítězství v příštích parlamentních volbách na Slovensku.

Jun 11

Politický směr se otočí, pokud vyhraje Fico, zní ze Slovenska

Seznam Zprávy

Slovensko je politicky roztříštěné. Země má poprvé ve své historii úřednickou vládu a na podzim ji čekají parlamentní volby, po kterých můžou do premiérského křesla usednout Robert Fico či Peter Pellegrini. Jak to lidé vnímají?

Apr 19

Slovensko se znovu přiklání k sebevědomému bumerangu jménem Fico

www.seznamzpravy.cz

Jeden z nich nejspíš bude na Slovensku znovu premiérem. Zdá se, že v předvolebních dostizích s Robertem Ficem teď ztrácí tempo Peter Pellegrini. A jeho strana Hlas začíná podle slovenských médií panikařit.

Mar 10

Slovensko čeká bitva pěti expremiérů, smát se může Fico

Seznam Zprávy

Měsíce do předčasných voleb prochází slovenská politika dalšími turbulencemi. Pravice se pokouší sjednotit, avšak místo toho vznikají další strany. Do vedení se dere expremiér Robert Fico se svým Směrem.

May 4

Debakl slovenské vlády, Fico se vyhnul vazbě

Seznam Zprávy

Robert Fico ve vazbě neskončí. Slovenští poslanci ho ve středu odmítli vydat. Jde o porážku současné vlády, která volby vyhrála s rétorikou boje proti korupci a zúčtováním s kauzami Ficovy éry. Politik bude stíhaný na svobodě.

May 6

Předčasné volby nebudou. Piráti nesehnali dost hlasů

Seznam Zprávy

Pirátský plán na vyvolání předčasných voleb ztroskotal.

Apr 4

Bulharský premiér Borisov podle prognóz zvítězil v parlamentních volbách

Seznam Zprávy

Konzervativní strana GERB bulharského premiéra Bojka Borisova podle povolebních odhadů získala nejvyšší počet hlasů v nedělních parlamentních volbách. Zřejmě však přijde o absolutní většinu.

Jul 6

Parlamentní volby v Chorvatsku vyhrál s náskokem premiér Plenkovič

Seznam Zprávy

V chorvatských parlamentních volbách zvítězilo se značným odstupem vládní Chorvatské demokratické společenství.