English

Nezničitelný Fico chce počtvrté vládnout. Vyšachovat ho bude složité

Seznam Zprávy

ANALÝZA. Šéf slovenského Směru Robert Fico má v zásadě dvě možnosti pro sestavení většinové koalice. Úvahy o jeho vytěsnění z vlády nejsou snadno uskutečnitelné.

More from Seznam Zprávy

Jun 15

Obrazem: První den slovenského prezidenta Pellegriniho ve funkci

Seznam Zprávy

Slavnostní slib, vzpomínka na otce, důraz na národ i Boha a pak mše Te Deum. Nový slovenský prezident Peter Pellegrini v sobotu nastoupil do úřadu. Podívejte se, jak jeho den vypadal.

May 15

Slovenského premiéra Roberta Fica postřelil atentátník

Seznam Zprávy

Slovensko šokoval atentát na premiéra Roberta Fica. V Handlové ho útočník zranil několika výstřely. Atentátník byl na místě zadržen.

Apr 16

Slovenský premiér Fico odmítl nový migrační pakt EU

www.seznamzpravy.cz

„Toto není ta solidarita, o které jsme hovořili,“ řekl slovenský premiér Robert Fico ke schválené úpravě migračního paktu. Jeho vláda prý hodlá prosazovat „suverénní zahraniční politiku.“

Apr 7

„Destrukce demokracie,“ říká po Pellegriniho vítězství slovenský novinář

Seznam Zprávy

Novou hlavou Slovenska se stane Peter Pellegrini. Slovenský novinář Jakub Filo v rozhovoru pro Seznam Zprávy popisuje aktuální náladu v zemi a nastiňuje, co od budoucího prezidenta můžeme čekat.

Apr 7

Slovenské volby: Kde v okresech nejvíc podporovali Korčoka a kde Pellegriniho

Seznam Zprávy

Slovensko má za sebou druhé kolo prezidentské volby. Podívejte se, jak Slováci volili v jednotlivých okresech.

Apr 3

Kaliňák chce prověřit slovenská média. Zlehčuje tak rozhovor s Voice of Europe

www.seznamzpravy.cz

Místopředseda slovenské vládnoucí strany Směr Erik Kaliňák dal v minulosti rozhovor proruskému portálu Voice of Europe. „Začátečnickou chybu“ nyní zlehčuje tím, že chce nechat prověřit i slovenská média a novináře.

Mar 25

TMBK: Fico v Kremlu žehlí Pellegriniho neúspěch. Nabízí se snadné řešení

www.seznamzpravy.cz

První kolo prezidentských voleb vyhrál Korčok s náskokem, který nikdo nepředpokládal. Pellegriniho to musí trochu děsit, o to víc jeho „pohlavára“ Fica, který se musí zodpovídat Kremlu. Koláž TMBK pro Seznam Zprávy.

Mar 22

Politoložka: Fico má na Pellegriniho páky, jeho loajalitu má zajištěnou

Seznam Zprávy

Slovenští voliči vybírají nového prezidenta. Za největší favority jsou považováni Peter Pellegrini, kandidát vládní koalice, a Ivan Korčok, který má naopak podporu opozice. Kam se Slovensko s novým prezidentem vydá?

Mar 6

Česko-slovenský rozkol. Fico se brání, že chce mluvit o míru

Seznam Zprávy

Česko v reakci na kroky slovenské diplomacie ve vztahu k Rusku odloží společná jednání kabinetů obou zemí. Podle premiéra Fialy není možné zastírat výrazné rozdíly.

Mar 5

Slovenský premiér Fico vybídl šéfa ústavního soudu k rezignaci

www.seznamzpravy.cz

Robert Fico kritizuje postup slovenského ústavnímu soudu při zveřejňování rozhodnutí pozastavit části změn v trestním zákoníku. Slovenský premiér kvůli tomu volá po odstoupení šéfa ústavního soudu Ivana Fiačana.

Feb 21

Nebudeme zticha, píší slovenská média k výročí Kuciakovy vraždy. Tepou Fica

Seznam Zprávy

Šest let od vraždy novináře Jána Kuciaka slovenská média varují před návratem „mafiánského systému“ a ostře kritizují premiéra Roberta Fica. Ten označuje redakce za protislovenské a za nástroj opozičních stran.

Feb 8

Spravedlnost podle Fica prošla parlamentem. Tresty za korupci se sníží

Seznam Zprávy

Sice se zpožděním půldruhého měsíce, ale nakonec úspěšně. Koaliční vláda Roberta Fica si v parlamentu prosadila svou. Opozice mluví o černém dni, „mafiánském balíčku“ a amnestii pro korupčníky spojené s Ficovým Směrem.

Nov 24

Návštěva Roberta Fica v Česku pokračuje přijetím u českého premiéra

www.seznamzpravy.cz

Petr Fiala přijal ve Strakově akademii slovenského premiéra Fica. Mají jednat o bilaterální spolupráci i aktuálních otázkách evropské politiky.

Oct 25

Fico se stal počtvrté premiérem

Seznam Zprávy

„Bumerang“ slovenské politiky se definitivně vrací. Předseda strany Směr Robert Fico se ve středu odpoledne stal předsedou vlády. U moci je už počtvrté ve své politické kariéře.

Aug 15

Divočina slovenské politiky: Fico je zpět a chce se mstít

Seznam Zprávy

Slovensko se chystá na horkou fázi kampaně před předčasnými volbami. Ta bude podle Zuzany Kovačič Hanzelové ze SME tvrdá. „Druhé kolo českých prezidentských voleb bylo na slovenské poměry obyčejný páteček v běžném týdnu,“ říká.

Jul 20

Putinův hlas v Německu. Saský premiér chce válku „zmrazit“

Seznam Zprávy

Německo by mělo být prostředníkem v mírových jednáních mezi Ruskem a Ukrajinou, domnívá se saský premiér Michael Kretschmer z CDU. Chce přesvědčit Ukrajinu, že je třeba „zmrazit“ válku.

Apr 29

Unesené Slovensko: Účtování s érou expremiéra Roberta Fica

Seznam Zprávy

Slovenští poslanci rozhodují o vydání expremiéra Roberta Fica k vazebnímu stíhání. Čelí obvinění ze založení zločinecké skupiny a zneužívání moci, policie a finanční správy proti politickým oponentům. Sám obvinění odmítá.

Dec 16

Slovenská policie potvrdila obvinění Roberta Fica. Organizoval protest

Seznam Zprávy

Expremiér Fico se stal v posledních měsících bojovníkem proti koronavirovým opatřením. Ministr vnitra zatčení politika hájil. Policie podle něj musí jednat, pokud má podezření na porušení zákona.

Nov 20

Slovenský premiér chce povinné očkování, počty nakažených jsou rekordní

Seznam Zprávy

Zpřísnění opatření nebo povinné očkování seniorů. Slovenský premiér Eduard Heger prozradil, o čem aktuálně debatuje vláda. Slovensko se mezitím v počtu nově nakažených vzhledem k počtu obyvatel dostalo na první příčku na světě.

Dec 18

Slovenský premiér Matovič má covid-19, píší média

Seznam Zprávy

Vývoj situace ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.