English

Češi uvázli v Izraeli. „Uvítali bychom stejnou pomoc, jakou dostali Poláci“

Seznam Zprávy

První poplach dva české turisty zastihl v přístavní čtvrti a další na letišti. Teď zjišťují, jak se dostanou domů.

More from Seznam Zprávy

Apr 24

Udělat z Česka druhý Izrael. Firmy navrhují změny v zákonu o akciích

Seznam Zprávy

České startupy vyzývají vládu k úpravě systému zaměstnaneckých akcií, aby podpořily růst inovativních firem. Navrhují odložení daní a flexibilnější opční programy, což by umožnilo lepší zapojení zaměstnanců do vlastnictví firem.

Mar 27

Česko poslalo na Ukrajinu evakuační autobus. Je už druhý za necelý rok

www.seznamzpravy.cz

Autobus s 12 lůžky, dýchacími přístroji a dalším zdravotnickým vybavením ukrajinským zdravotníkům výrazně pomůže v péči o raněné. Hodnota daru přesáhla 8,5 milionu korun. České firmy na Ukrajinu poslaly i vybavení do ordinací.

Jan 26

V sedmnácti letech je klavírista Jan Schulmeister českou elitou

www.seznamzpravy.cz

Vloni získal Jan Schulmeister ocenění na prestižní světové klavírní soutěži The Cliburn International Piano Competition v americkém Dallasu. Na začátku tohoto týdne mu v pražské Kunsthalle dlouho tleskala i podnikatelská elita ČR.

Oct 10

Masaryk, Havel, Zeman. Kde se bere česká „obsese“ pro Izrael

Seznam Zprávy

ANALÝZA. S izraelskou odvetou se společenská nálada změní. V zemi vládne z evropského pohledu krajní pravice. Navíc podporu Izraele někde drolí i snaha politiků získat silné muslimské komunity. Udrží Česko svůj tradiční postoj?

Apr 25

V Cannes budou soutěžit dva české filmy

www.seznamzpravy.cz

V soutěži filmového festivalu Cannes budou ČR reprezentovat film Electra režisérky Darji Kaščejevové a drama režiséra Petra Pylypčuka Osmý den. ČTK o tom dnes informovala mluvčí FAMU Klaudie Osičková.

Apr 24

Evakuační letoun ze Súdánu přistál v Berlíně, na palubě jsou i Češi

Seznam Zprávy

V Berlíně v pondělí přistál německý evakuační letoun ze Súdánu, mezi stovkou cestujících jsou i dva čeští občané. Potvrdil to ministr zahraničí Jan Lipavský, podle kterého v zemi zmítané nepokoji zůstávají další tři občané ČR.

Apr 23

Útěk do bezpečí. Dva Češi už jsou v evakuačním letadle ze Súdánu

www.seznamzpravy.cz

Boje v Súdánu pokračují a některé země již úspěšně evakuovaly své občany do bezpečí. Podle českého Ministerstva zahraničí už se připravuje i záchrana pro Čechy.

Mar 8

České poště hrozí insolvence, varoval ministr Rakušan

www.seznamzpravy.cz

Česká pošta se chystá na transformaci, při které se bude zbavovat i řady poboček, především ve větších městech. Bez toho by státnímu podniku hrozila na konci roku insolvence, potvrdil ministr vnitra Vít Rakušan.

Sep 30

Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí stoupla o 3,7 procenta

www.seznamzpravy.cz

Česká ekonomika v letošním druhém čtvrtletí podle zpřesněných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) meziročně stoupla o 3,7 procenta. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím byl hrubý domácí produkt (HDP) vyšší o 0,5 procenta.

Sep 16

Poláci skupují levnější české uhlí. Někde už není ani pro Čechy

Seznam Zprávy

Uhlí má pro polské domácnosti cenu zlata. Kvůli drahotě a nedostatku pro něj neváhají jet za hranice. V Česku proto docházejí zásoby a někteří obchodníci už museli prodej pozastavit.

Jun 25

Policie podezřívá dva české dobrovolníky z rabování na Ukrajině

www.seznamzpravy.cz

Jeden z dobrovolníků se podle právničky k rabování přiznal.

Oct 7

Do Česka už poslali statisíce. Narazili ale na „české absurdity“

Seznam Zprávy

Školné, pražský nájem na několik měsíců, pojištění. Praha byla jejich destinací snů, místo zahájení studia ale dva roky jen čekají. Studentům z Indie se nedaří porazit systém vydávání víz do Česka.

May 14

Byznys z krytů. České firmy znervózňuje konflikt v Izraeli

Seznam Zprávy

Dopady na vzájemný byznys zatím nejsou devastující, i když spolu byznysmeni komunikují i v krytech, říká v rozhovoru pro SZ Byznys Pavel Smutný, prezident Česko-izraelské smíšené obchodní komory.

Apr 21

V Brně chystají českou premiéru muzikálu Jane Eyrová

www.seznamzpravy.cz

Městské divadlo Brno připravuje první české uvedení muzikálu Jane Eyrová podle slavného románu Charlotte Brontëové. Premiéra se měla konat 23. dubna. Pro veřejnost však zatím hrát nelze kvůli opatřením proti šíření koronaviru.

Mar 12

Česká vakcína nebude. Izrael nám dal mnohem lákavější nabídku, říká vakcinolog

Seznam Zprávy

Namísto vývoje vlastní vakcíny by se nyní Česko mohlo zapojit do vývojového projektu, který je mnohem blíž k úspěchu. Tuto nabídku dostal stát od Izraele. Jak je to reálné?

Nov 10

Do finále „evropských Oscarů“ se dostaly dva české snímky

Seznam Zprávy

Do finále letošních Evropských filmových cen se dostaly dva filmy s českou účastí.

Jul 22

Dva ministři v problémech: Jeden nespí a druhý se usnout bojí

Seznam Zprávy

Je tady léto, řada politiků odpočívá před začátkem nové sezony. Jen dva ministři mají pěkně na pilno a na odpočinek musí zapomenout. Zatímco jednomu se srážejí vlaky, druhému se rozjíždí druhá vlna epidemie.

Mar 24

Izrael chystá velký rezervoár na vodu, zapojí se i česká Juta

www.seznamzpravy.cz

I když to vypadá, že koronavirus zastavil ekonomiku a s ní i veškeré zakázky, není to tak. Izrael chystá nedaleko města Haifa projekt největšího vodního rezervoáru. A zapojí se do něj i česká textilka Juta.

Mar 22

Poprask na českých stavbách. Z Česka odjíždějí Ukrajinci

Seznam Zprávy

Během posledních dvou týdnů Česko opustily stovky lidí, kteří ještě koncem února pracovali pro tuzemské firmy. Chtěli to stihnout před vyhlášením karantény a uzavřením hranic kvůli obavám z šíření nového typu koronaviru. České…