English

Izrael vs. Ukrajina. Kolik dostávají od USA a proč jen tak nemusí dostat víc

Seznam Zprávy

Spojené státy již za poslední roky poslaly Ukrajině i Izraeli miliardy dolarů v podobě vojenské pomoci. Ve snaze získat další peníze pro obě země ale Joe Biden čelí těžkým překážkám, třeba chaosu ve sněmovně.

More from Seznam Zprávy

Jun 11

Spojené státy povolily ukrajinské brigádě Azov mít americké zbraně

www.seznamzpravy.cz

Bidenova administrativa povolila ukrajinské brigádě Azov používat americké zbraně. Dříve je zakázala kvůli kontroverzní minulosti skupiny.

May 15

Spojené státy pokročily v přípravách nového balíku zbraní pro Izrael

www.seznamzpravy.cz

Spojené státy před týdnem pozdržely poskytnutí vojenské pomoc Izraeli. Důvodem byla jeho operace v Rafahu. Američané teď ale s balíkem zbraní a munice pro Izrael pokročili, datum dodání zatím není jasné.

Feb 8

Spojené státy zakazují dovoz ruských diamantů

www.seznamzpravy.cz

USA zakazují dovoz určité kategorie neprůmyslových diamantů z Ruska. Rovněž uvalily sankce na tři subjekty se sídlem ve Spojených arabských emirátech a jeden registrovaný v Libérii. Důvodem je porušení cenového ropy.

Feb 5

Spojené státy v neděli opět zaútočily na jemenské povstalce

www.seznamzpravy.cz

Stalo se tak den poté, co USA společně s Velkou Británií provedly akci namířenou rovněž proti Húthíjům.

Jan 14

Spojené státy nepodporují nezávislost Tchaj-wanu, připomněl Biden

www.seznamzpravy.cz

Spojené státy udržují s Tchaj-wanem neoficiální vztahy a dodávají mu zbraně. Americký prezident Joe Biden ale po tchajwanských volbách připomněl, že USA nepodporují nezávislost ostrovního státu.

May 12

„Nenávidí Spojené království.“ Biden naštval severoirské unionisty

www.seznamzpravy.cz

Americký prezident Joe Biden na večírku Demokratické strany řekl, že navštívil Spojené království, aby se ujistil, že se „Britové nevykašlali na mírová jednání v regionu“. Kritizují ho kvůli tomu politici v Belfastu i v Londýně.

Jun 29

Spojené státy s omezením potratů potěšily polské fundamentalisty

www.seznamzpravy.cz

Spojené státy se přelomovým rozhodnutím nejvyššího soudu přiblížily situaci v Polsku. Tam právo na přerušení těhotenství výrazně okleštil ústavní soud předloni. Nedávný pokus o liberalizaci zákonů neprošel.

Oct 28

Spojené státy poprvé vydaly pas s nebinárním označením

Seznam Zprávy

Zatímco konzervativní vláda bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa byla vůči LGBTQ+ komunitám zdrženlivá a někdy až nenávistná, vláda Joea Bidena se snaží v zemi prosadit opačný přístup.

Sep 11

Spojené státy si připomínají útoky z 11. září. Biden vyzval k jednotě

Seznam Zprávy

Svět si připomíná 20. výročí teroristických útoků z 11. září 2001. Památku obětí už v pátek uctil americký prezident Joe Biden, v sobotu se k němu připojili i jeho předchůdci a také zahraniční státníci.

Jun 16

Průzkum: S Bidenem se vrací důvěra ve Spojené státy

Seznam Zprávy

Důvěra v americký politický systém roste. Velká Británie a Spojené státy jsou pro Evropany důležitými strategickými partnery, vyplývá ze závěrů dubnového průzkumu ve 12 evropských zemích.

Mar 30

Džihádisty sužovanému Mosambiku pomůžou Portugalsko i Spojené státy

Seznam Zprávy

Po útocích džihádistů na severovýchodě Mosambiku zůstaly desítky mrtvých, zraněných i pohřešovaných. Z napadené oblasti utekly tisíce lidí. OSN varuje před humanitární krizí, která může zasáhnout i 350 tisíc dětí.

Feb 26

Spojené státy bombardovaly zařízení proíránských milic v Sýrii

Seznam Zprávy

Pentagon uvedl, že údery jsou odplatou za raketový útok v Iráku, při němž tento měsíc přišel poblíž města Irbíl o život jeden civilista a několik dalších lidí včetně amerického vojáka a dalších Američanů bylo zraněno.

Feb 4

Joe Biden pozastaví stahování americké armády z Německa

Seznam Zprávy

Bývalý prezident USA Donald Trump loni v červnu ohlásil, že chce zásadně snížit počet vojáků v Německu, a to až o 12 000.

Dec 10

Spojené státy hlásí nejvíce úmrtí od začátku pandemie

Seznam Zprávy

Vývoj situace ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Aug 26

Spojené státy ohrožuje „extrémně nebezpečný“ hurikán Laura

Seznam Zprávy

Hurikán Laura během pouhých 15 hodin zesílil na čtvrtý stupeň, tedy druhý nejnebezpečnější. Ohrožuje 20 milionů lidí. Meteorologové varují před podceňováním nebezpečí.

Aug 11

Spojené státy vyhánějí ze svých burz čínské společnosti

Seznam Zprávy

Americký ministr financí Steven Mnuchin oznámil, že zahraniční firmy budou podléhat americkým auditorům. Jinak budou muset na začátku roku 2022 opustit americké burzy. Návrh míří především na čínské společnosti.

Jul 19

Spojené státy mají nesrovnalosti ve statistikách pozitivních případů

Seznam Zprávy

Vývoj dění v souvislosti s koronavirovou epidemií ve světě sledujeme online.

Jul 7

Spojené státy oficiálně opouštějí Světovou zdravotnickou organizaci

Seznam Zprávy

Spojené státy oficiálně opustily Světovou zdravotnickou organizaci (WHO). Uvádí to agentury DPA a AFP s odkazem na vyjádření vysokých amerických činitelů.

Apr 11

Spojené státy hlásí více než 20 000 mrtvých

Seznam Zprávy

Po celém světě si nemoc covid-19 vyžádala přes sto tisíc obětí, potvrzených případů je přes 1,7 milionu. Nejvíce nemocných, jejich počet přesahuje 500 tisíc, hlasí Spojené státy. Dění ve světě sledujeme online.

Mar 17

AP: Joe Biden zvítězil v primárkách ve státě Washington

www.seznamzpravy.cz

Bývalý americký viceprezident Joe Biden zvítězil v demokratických primárkách ve státě Washington, které se konaly minulý týden. Informovala o tom dnes agentura AP, podle které tak Biden opanoval pět ze šesti států, v nichž se 10. března…