English

Zelenskyj: Nechceme to dělat jako Rusko, počkáme na F-16

Seznam Zprávy

Ukrajinský prezident popřel výroky šéfa ukrajinského generálního štábu o tom, že se armády ve válce na Ukrajině ocitly v patové situaci. Ubezpečil také, že spojenci na Kyjev netlačí, aby usedl k jednacímu stolu s Ruskem.

More from Seznam Zprávy

Apr 26

Rusko chce podle ukrajinského zdroje před ofenzivou paralyzovat železniční síť

www.seznamzpravy.cz

Rusko se chystá na další útok, před ním chce ochromit ukrajinskou železniční síť. Agentuře AFP to řekl anonymní vysoce postavený ukrajinský zdroj.

Feb 15

Rusko ráno podniklo raketové údery na Kyjev a další ukrajinská města

www.seznamzpravy.cz

Podle svědků se kvůli raketovým útokům Rusů museli obyvatelé Kyjeva schovávat v krytech. K explozím došlo i v jiných městech.

Feb 9

„Je nemožné, aby Rusko na Ukrajině prohrálo,“ řekl v rozhovoru Putin

www.seznamzpravy.cz

V rozhovoru s kontroverzním americkým moderátorem Tuckerem Carlsonem prezident Putin uvedl, že strategická porážka Ruska ve válce na Ukrajině je nemožná. Mluvil také o tom, že Moskva nemá zájem napadnout Polsko ani Pobaltí.

Dec 10

ISW: Rusko chce před volbami převzít a udržet iniciativu v bojích na Ukrajině

Seznam Zprávy

Institut pro studium války (ISW) zveřejnil nové hodnocení stavu války na Ukrajině. V příštích měsících lze očekávat eskalace konfliktu ze strany Ruska, jelikož jeho prezident Vladimir Putin tak bude chtít působit na voliče.

Dec 7

Fotky: Kyjev zdobí vánoční strom. I ten Ukrajině pomáhá vzdálit se Rusku

Seznam Zprávy

Vánoční strom navzdory pokračující válce prozářil centrum Kyjeva. Letošní Vánoce Ukrajinci poprvé oficiálně oslaví stejně jako na Západě podle gregoriánského kalendáře už 25. prosince.

Jun 12

„Chtějí zpomalit náš postup.“ Kyjev obvinil Rusko z odpálení další přehrady

www.seznamzpravy.cz

Kyjev tvrdí, že ruské jednotky vyhodily do povětří přehradu, která leží v oblasti, ve které ukrajinské síly nedávno osvobodily několik obcí. Podle něj tím chtěly zpomalit ukrajinskou protiofenzivu, jejich snahy jim ale nevyšly.

May 27

Rusko chce oddálit protiofenzivu. Chystá simulaci jaderné havárie, tvrdí Kyjev

www.seznamzpravy.cz

Ukrajina tvrdí, že chystaná protiofenziva začne co nevidět. Rusko se ji ale bude nejspíš snažit pozdržet, aby se stihlo lépe připravit. Podle ukrajinské rozvědky plánuje v Záporožské elektrárně provést „masivní provokaci“.

Jan 10

Kyjev: Rusko chce zmobilizovat dalších 500 tisíc mužů, to nás ale nezastaví

www.seznamzpravy.cz

Druhá vlna mobilizace by podle ukrajinských i ruských zdrojů mohla začít už v neděli 15. ledna. Povolávací rozkazy dostane dalších 500 tisíc lidí. Ukrajinští představitelé uvádějí, že postup jejich armády to nezastaví.

Nov 5

Rusko jednat nechce, řekl Zelenskyj. Česku děkoval za tanky

www.seznamzpravy.cz

Rusko lže o tom, že je připraveno jednat, tvrdí ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Místo vyjednávání posílá Moskva na frontu další vojáky a pokračuje v mobilizaci.

Oct 20

Rusko hrozí OSN. Nechce, aby na Ukrajině prověřila původ dronů

Seznam Zprávy

Ukrajina vyzvala OSN, aby prověřila, zda Rusko při invazi používá drony Šáhid íránské výroby. Podle Ruska se OSN má zdržet „jakéhokoli nelegitimního vyšetřování“. EU kvůli dodávkám dronů Rusku schválila sankce proti třem Íráncům.

Jul 7

Západ chce bojovat proti Rusku do posledního Ukrajince, řekl Putin

www.seznamzpravy.cz

Před schůzkou s prezidentem ruští poslanci odhlasovali několik zákazů a „zvláštních opatření“.

May 19

Ropu, kterou Evropané nechtějí, pošle Rusko do Asie, řekl místopředseda vlády

www.seznamzpravy.cz

Ropu, kterou evropské země nechtějí, bude Rusko posílat do Asie a dalších regionů. Řekl to místopředseda ruské vlády Alexandr Novak. Dodal, že Evropané si budou muset najít jiné, dražší dodavatele.

May 11

Rusko se nevzdalo plánu dobýt Kyjev, varuje ukrajinská armáda

www.seznamzpravy.cz

Rusko útočí na Ukrajinu, situaci sledujeme v online reportáži.

Apr 23

Rusko chce nelegálně adoptovat malé Ukrajince, tvrdí Kyjev

Seznam Zprávy

Rusové odvlekli přes 121 tisíc ukrajinských dětí na ruské území, uvedl ukrajinský velvyslanec při OSN. A teď se množí zprávy o tom, že tamní úřady chtějí urychlit proces jejich osvojení. I přestože někde mají rodiče a příbuzné.

Mar 11

Dobrovolníci se hlásí i Rusku, bojovat na Ukrajině chtějí Syřané i Afričani

www.seznamzpravy.cz

Bojovníci ze Středoafrické republiky slíbili věrnost Kremlu. Chystají se vstoupit do války na Ukrajině a bojovat po boku ruských jednotek. Podle ruských státních médií se do bojů ve velkém hlásí také Syřani.

Feb 24

Šílence je třeba izolovat, řekl prezident Zeman na adresu Putinova Ruska

Seznam Zprávy

„Domnívám se, že je na čase sáhnout k daleko tvrdším sankcím, než byly původně plánovány a mám tím namysli především vyřazení Ruské federace z platebního styku,“ řekl dnes v projevu k národu prezident Miloš Zeman.

Jan 19

Rusko možná brzy zaútočí, řekl Blinken na Ukrajině

Seznam Zprávy

Šéf americké diplomacie Antony Blinken upozornil na ruské plány na další zvýšení počtu vojáků na ukrajinských hranicích. Rusko mezitím vyzvalo Spojené státy, aby neposílaly na Ukrajinu další zbraně a soustředily se na diplomacii.

Jan 16

Hackerský útok na Ukrajině byl závažnější než se myslelo. Kyjev viní Rusko

Seznam Zprávy

Ukrajinské ministerstvo pro digitální transformaci viní z pátečních hackerských útoků Rusko a potvrdilo, že má pro to důkazy. Kreml vinu vytrvale odmítá.

Jun 7

Rusko rozzuřily ukrajinské dresy pro EURO. Krym podle nich patří Ukrajině

Seznam Zprávy

Ukrajinský fotbalový svaz zveřejnil podobu dresů, které bude národní tým nosit v průběhu fotbalového mistrovství Evropy (EURO). Dresy zdobí obrys země, včetně Krymu i oblastí ovládaných separatisty. Podle Ruska jde o provokaci.

Nov 11

Rusko posílá do Karabachu vojáky se zkušeností z Donbasu, píší na Ukrajině

Seznam Zprávy

Rusko posílá do Náhorního Karabachu vojáky, kteří nedávno válčili v Donbasu na východě Ukrajiny. Tvrdí to ukrajinský list Ukrajinska pravda s odvoláním na specializované weby.