English

Zprávy z bojiště: Masakr u Avdijivky pokračuje i přes bláto a mráz

Seznam Zprávy

Hlavním těžištěm bojů v ukrajinské válce nadále zůstává město Avdijivka. Ruské síly pokračují v útocích, které na zcela „průhledném“ bojišti s všudypřítomnými drony obránce nepřekvapí, ale mají je postupně vyčerpat.

More from Seznam Zprávy

Jun 18

Video: Ukrajinci na frontě ukořistili první ruský „želví tank“

www.seznamzpravy.cz

Stroje jsou vybavené podivným kovovým krytem, který jako krunýř zakrývá celé vozidlo. Má je chránit před drony.

Apr 30

V ruském zajetí zažil masakr. Za měsíc už byl zpátky na frontě

Seznam Zprávy

Arsen Dmytryk bránil Mariupol, přežil ruské zajetí i masakr v Olenivce. V rozhovoru pro Seznam Zprávy se svěřil, že strach má jedině z toho, že se Rusům podaří Ukrajince rozhádat. „Vždycky dostali v pozemní válce na budku,“ říká.

Apr 18

BBC: Ruští vězni verbovaní do bojů umírají i po dvou týdnech na frontě

www.seznamzpravy.cz

Ruští vězni zrekrutovaní ministerstvem obrany, kteří bojovali v trestaneckých oddílech, umírají předčasně v důsledku drsných podmínek. Podle svědectví jim často chybí i základní vybavení.

Apr 6

Zkáza u Avdijivky. Záběry z masivního útoku ruských tanků a obrněnců

www.seznamzpravy.cz

Rusko v obrovském útoku ztratilo zhruba polovinu nasazené vojenské techniky, tvrdí ukrajinská strana. Podívejte se na záběry z blízkosti Avdijivky v Doněcké oblasti.

Feb 29

Moskva: Ruští vojáci pronikli do vsi Robotyne na jihovýchodě Ukrajiny

www.seznamzpravy.cz

Ukrajinská záporožská ves Robotyne, jejíž osvobození bylo loni považováno za největší úspěch ukrajinské ofenzivy, znovu dobila ruská strana, tvrdí Moskva.

Feb 19

Ruské síly zcela ovládly i areál koksovny na okraji Avdijivky, uvedla Moskva

Seznam Zprávy

Hlavní velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj v sobotu sdělil, že ukrajinské jednotky se z Avdijivky stáhly, aby nebyly obklíčeny.

Feb 18

Ruská ofenziva u Avdijivky pokračuje, shodují se zdroje z Ruska i Ukrajiny

Seznam Zprávy

„V oblasti Avdijivky odrazila ukrajinská armáda 14 útoků okupantů u Lastočkyne,“ uvedl ukrajinský velitel Tarnavskyj. Lastočkyne přitom leží nedaleko od Avdijivky.

Feb 17

Ukrajinské jednotky se stáhly z Avdijivky, aby nebyly obklíčeny, uvedl Syrskyj

www.seznamzpravy.cz

Podle agentury Reuters je ovládnutí Avdijivky klíčové pro ruský cíl získat kontrolu nad celým východoukrajinským Donbasem.

Feb 16

Největší změna na frontě od května: Avdijivka je naše, tvrdí Rusové

Seznam Zprávy

Ruské ministerstvo obrany v sobotu oznámilo, že jeho síly převzaly po stažení ukrajinských jednotek úplnou kontrolu nad městem Avdijivka na východě Ukrajiny.

Jan 17

„Přejdeme do aktivní obrany.“ Ukrajinský generál hovořil o stavu na frontě

www.seznamzpravy.cz

Ukrajinský generálplukovník Oleksandr Syrskyj v rozhovoru pro agenturu Reuters přiznal, že Ukrajina není na frontě v dobré pozici a poslední měsíce se brání. Cílem by podle něj mělo nyní být udržení pozic a vyčerpání nepřítele.

Oct 30

Video: Ukrajinci se chlubí zničením ruské kolony u Avdijivky

www.seznamzpravy.cz

Ani opakované pokusy ruské armády o průlom u Avdijivky v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny nepřinášejí výraznější úspěchy. Opevněné město zůstává pod kontrolou Kyjeva.

Jul 25

„Zemřel první den na frontě.“ Svědectví o nasazení ruských vězňů v bojích

Seznam Zprávy

Příběhy dvou Rusů na ukrajinské frontě spojuje, že se do bojů dostali z vězení s příslibem odkladu trestu, pokud přežijí. Zatímco jeden padl, druhému se podařilo přežít. Jejich přímé svědectví získala americká CNN.

Jun 9

V Záporožské oblasti zuří tvrdé boje

www.seznamzpravy.cz

Některá západní média považují zesílené střety v tomto úseku fronty za začátek aktivní fáze dlouho očekávané ukrajinské protiofenzivy. Cílem Kyjeva je získat zpět Ruskem okupovaná území na jihu a východě Ukrajiny.

Mar 28

Fotky z Avdijivky: Život v ruských kleštích

www.seznamzpravy.cz

O Avdijivce se začalo mluvit jako o novém Bachmutu. Ruské síly tam nedávno dosáhly nečekaných úspěchů a podle ISW se tam přesunula i část elitních žoldnéřů z Vagnerovy skupiny. Přinášíme obrazové svědectví o životě ve městě.

Mar 21

Video: Jako by neměli mozky, popisují Ukrajinci ruskou taktiku u Avdijivky

www.seznamzpravy.cz

Rusové se snaží obklíčit Avdijivku v Doněcké oblasti. Město leží hned za frontovou linií, je v troskách. Přesto zbývající obyvatelé stále odmítají odejít.

Mar 7

Na frontě vypukla vzpoura ruských důstojníků, tvrdí Kyjev

www.seznamzpravy.cz

Vzpoura podle ukrajinské armády vypukla v místě nedávné největší tankové bitvy války, tedy okolo města Vuhledar v Doněcké oblasti. Kyjev tvrdí, že důstojníci odmítají pokračovat v „nesmyslném útoku“.

Jan 11

Ruské jednotky na Ukrajině mají nového velitele

Seznam Zprávy

Ruské jednotky nasazené na Ukrajině mají nového velitele. Ministr obrany Sergej Šojgu ve středu jmenoval do jejich čela náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova. Nahradil Sergeje Surokovina, který je nyní jeho zástupcem.

Dec 7

Fotky: Ruské speciální jednotky chystají civilisty na boj

www.seznamzpravy.cz

Na případný boj na Ukrajině se nechystají jen ruští odvedenci, ale také dobrovolníci různých povolání a věku. V základech boje je cvičí ruští profesionálové.

Oct 6

Neúspěchy na frontě rozpoutaly v Moskvě boj o moc

Seznam Zprávy

V Moskvě se rozhořel boj o moc. Putinovi blízcí spojenci Ramzan Kadyrov a Ivan Prigožin intenzivně kritizují počínání ruské armády s cílem diskreditovat ministra obrany Sergeje Šojgua, informuje vyšetřování serveru Medusa.

Sep 24

Z ruské armády mizí další generál

www.seznamzpravy.cz

Logistika ruské armády představuje jednu ze zásadních slabin, kvůli které se postup okupantů na Ukrajině zastavil a následně i zvrátil. Toto selhání má napravit muž, který nechvalně proslul při obléhání Mariupolu.