English

Vláda je pod tlakem bývalých disidentů. „Oni mluví o penězích, já o morálce“

Seznam Zprávy

Bezmála týden už trvá hladovka před Úřadem vlády, kterou chartista Jiří Gruntorád zahájil s cílem vynutit si rezignaci ministra práce a sociálních věcí. Přinášíme odpovědi na důležité otázky i pohled přímo na místo.

More from Seznam Zprávy

Jun 6

Fotky z oslavy hrdinů, jimž Evropa vděčí za svobodu

www.seznamzpravy.cz

Francie si velkolepě připomíná 80. výročí vylodění v Normandii –⁠⁠ námořní invaze historicky nevídaných rozměrů, která Spojencům navzdory svému krvavému průběhu zajistila vítězství nad nacistickým Německem na západní frontě.

Nov 25

Hladovka disidentů končí. Vláda jim předala sobotní usnesení k Chartě 77

www.seznamzpravy.cz

Vláda vyhověla požadavku disidenta Jiřího Gruntoráda a odvolala své usnesení, kterým se loni v lednu přihlásila k hodnotám Charty 77. Podle mluvčího Fialova kabinetu již protestující disidenti obdrželi rozhodnutí vlády.

Nov 21

Disidentům s potřebnou dobou odvodů ČSSZ dopočítá průměrný důchod, slíbil Jurečka

www.seznamzpravy.cz

Disidentům a disidentkám s nízkým důchodem, kteří dostatečně dlouho platili odvody, sociální správa automaticky dorovná penzi na průměrnou částku. Oznámil to dnes ministr práce Marian Jurečka.

Nov 20

Disident Soukup bude dostávat důchod, Gruntorád v protestu pokračuje

www.seznamzpravy.cz

Oznámil to ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Vláda čelí kritice ze strany disidentů, že jejich situaci s nízkými důchody doposud adekvátně neřešila. Jurečka je podle svých slov připravený situaci řešit.

Nov 19

Chartisté trvají na Jurečkově demisi. Tomu se nepodařilo je obměkčit

Seznam Zprávy

Signatář Charty 77 Jiří Gruntorád drží hladovku před Úřadem vlády. Chce demisi ministra Mariana Jurečky, protože podle něj nemá morální integritu. Ministr přišel situaci řešit. Gruntorád ale chce jednat až s Jurečkovým nástupcem.

Nov 18

Známý disident drží hladovku. Protestuje proti nízkým důchodům

www.seznamzpravy.cz

Odpůrci a odpůrkyně komunistického režimu trávili roky života na mizerně placených pozicích, případně ve vězení. Jejich penze jsou proto nízké. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka slíbil nápravu.

Jun 13

Keňský kult držící hladovku má už přes 300 obětí

www.seznamzpravy.cz

Hladovku, kterou drželi lidé z náboženské sekty v Keni, nepřežilo více než 300 lidí. Místní úřady uvedly, že v úterý našly v lese dalších 19 těl.

May 19

Organizátor pražských protestů proti autům drží hladovku v německé cele

Seznam Zprávy

Aktivisté z hnutí Poslední generace už několik týdnů omezují dopravu v Berlíně. Řidiči ale často nemají pro blokádu pochopení a někdy se snaží dostat protestující ze silnice i násilím.

Aug 9

Zemřel ruský disident Sergej Kovaljov

Seznam Zprávy

Ve věku 91 let zemřel proslulý disident a obránce lidských práv Sergej Kovaljov, který byl kritický i k ruskému režimu po rozpadu Sovětského svazu. O pondělním úmrtí informoval syn zesnulého.

May 22

Zemřela socioložka a signatářka Charty 77 Jiřina Šiklová

Seznam Zprávy

Ve věku 85 let zemřela socioložka Jiřina Šiklová, signatářka Charty 77. Oznámil to její syn, informoval server Aktuálně.cz.

Apr 29

Vyhublý a s vlasy nakrátko. Navalnyj se po hladovce objevil u soudu

Seznam Zprávy

Ruský opozičník se týden po ukončení hladovky objevil „na veřejnosti“. V nejvyšších moskevských kruzích nesmí být jméno Alexeje Navalného nadále ani vysloveno.

Apr 23

Navalnyj ukončí hladovku

Seznam Zprávy

Ruský opozičník Alexej Navalnyj oznámil, že ukončí hladovku, informují o tom zahraniční zpravodajské agentury.

Mar 5

Ve věku 79 let zemřel duchovní a chartista František Lízna

www.seznamzpravy.cz

Ve věku 79 let zemřel katolický duchovní, jezuita a bývalý chartista František Lízna. ČTK to dnes potvrdil mluvčí olomouckého arcibiskupství Jiří Gračka.

Jan 7

Francouzský pekař drží hladovku, chce zabránit vyhoštění afrického učně

Seznam Zprávy

Pekař Stéphane Ravacley je odhodlaný udělat vše pro to, aby s ním jeho guinejský učeň Laye Fodé Traoré mohl i nadále pracovat. Francouzský stát chce mladého Afričana poslat domů.

Nov 10

Přibylo Pražanů, jimž se nelíbí opatření proti covidu v ekonomice

www.seznamzpravy.cz

V Praze vzrostl počet lidí, kteří nepovažují opatření proti šíření nemoci covid-19 v ekonomice za správná. V dubnu to bylo 27 procent Pražanů, nyní je to 42 procent.

Oct 29

Europoslanec drží hladovku. Chce víc peněz na boj s klimatickou změnou

www.seznamzpravy.cz

Hladovkou se své politické cíle obvykle snaží prosadit političtí vězni či aktivisté, tentokrát ji ale zahájil poslanec Evropského parlamentu. Usiluje tak o zvýšení evropského rozpočtu na boj s klimatickými změnami.

Jun 15

Obrazem: Prominenti, jimž platil Pelta drahé dárky, se sešli v Českém domě

Seznam Zprávy

Seznam Zprávy mají k dispozici fotografie z Českého domu ve francouzském Toulouse, kde se konal fotbalový evropský šampionát.

Jun 5

Zemřel novinář a signatář Charty 77 Jiří Hanák

www.seznamzpravy.cz

V roce 2005 získal novinářskou Cenu Ferdinanda Peroutky, před pěti lety pak i novinářskou cenu Opus Vitae.

May 12

Každý chce dosáhnout svého. Srbští poslanci drží hladovku u parlamentu

www.seznamzpravy.cz

Dva srbští poslanci, jeden z opozice a druhý z vládní strany, už třetí den drží protestní hladovku na schodech do budovy srbského parlamentu. Opozičník protestuje za odklad voleb, druhý poslanec za stíhání opozice.

May 6

StB donutila chartistu–diskžokeje emigrovat, stát mu chybně upřel odškodné

Seznam Zprávy

Signatář Charty 77 Petr Hanzlík žádal odškodnění v souvislosti s nucenou emigrací po nátlaku komunistické Státní bezpečnosti. Stát mu jej upřel. Ústavní soud nyní uvedl, že to byla chyba.