English

Teď bude Kreml opatrný, říká analytik k Putinově páté kandidatuře

Seznam Zprávy

I tyto volby poslouží k tomu, aby režim potvrdil, že „Rusko se rovná Putin a naopak“, říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy analytik Pavel Havlíček. Vysvětluje, proč je pro Kreml navzdory jasnému výsledku důležitá kampaň.

More from Seznam Zprávy

May 12

TMBK: Den matek na ruský způsob. Účastní se i Putin

www.seznamzpravy.cz

Významný den se slaví i ve východní despocii. Prezident vymyslel unikátní způsob připomínky. Koláž TMBK pro Seznam Zprávy.

Mar 16

Volby v Rusku: Vládní strana Jednotné Rusko čelí rozsáhlému kyberútoku

www.seznamzpravy.cz

Kvůli incidentu musela strana odstavit veškerou svou digitální infrastrukturu. Na odrážení útoku se podílejí IT specialisté strany i pracovníci úřadu telekomunikace a informačních technologií.

Jan 25

Ještě horší, než se Kreml obával. Rusko vymírá mnohem rychleji

www.seznamzpravy.cz

ANALÝZA. Nové prognózy ukazují, že krize je ještě mnohem hlubší, než Putinův režim čekal. A to i kvůli jím vyvolané válce na Ukrajině. Stárnutí populace a klesající počet obyvatel dlouhodobě podkopávají Rusku výhledy do budoucna.

Dec 8

Putin oznámil kandidaturu v nadcházejících ruských prezidentských volbách

www.seznamzpravy.cz

Vladimir Putin se bude opět ucházet o post ruského prezidenta. U moci je už více než 23 let. V lednu 2021 podepsal zákon, který mu umožňuje kandidovat na post hlavy státu ještě dvakrát.

Aug 6

Kreml to konečně přiznal: Volby v Rusku nejsou demokratické

www.seznamzpravy.cz

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov jasně řekl, o jaká ukrajinská území má Kreml zájem. Jde o všechny regiony, které teď zcela nebo částečně kontroluje.

Jun 22

Kreml volá počítačové experty zpátky do Ruska

Seznam Zprávy

Po zahájení invaze na Ukrajinu opustily Rusko desítky tisíc IT odborníků. Oficiální ruská místa ale tvrdí, že mnozí emigranti se příliš dobře neuchytili.

Apr 4

Putin nepoužívá mobil ani internet. Zběh z Kremlu popsal izolaci prezidenta

www.seznamzpravy.cz

Rozhovor s uprchlým důstojníkem bezpečnostní služby FSO, který měl na starosti utajenou komunikaci ruského prezidenta během výjezdů, zveřejnil investigativní web podnikatele Michaila Chodorkovského.

Dec 31

Putin v projevu: Pravda je na straně Ruska, Západ podporoval neonacisty

Seznam Zprávy

AKTUALIZUJEME. Putin v novoročním projevu řekl, že letošek byl plný událostí klíčových pro budoucnost Ruska i světa. Pravda je podle něj na straně Ruska. Jeho vojska dnes mezitím útočí na civilní cíle v Kyjevě a po celé Ukrajině.

Dec 21

Dáme armádě, kolik potřebuje. Rusko nasadí moderní střely, oznámil Putin

Seznam Zprávy

Podle ruského prezidenta Moskva chystá zapojení velkých mezikontinentálních střel Sarmat a nadzvukových střel Zirkon.

Nov 15

Putin otevřel ruskou armádu cizincům. Přitom už za Rusko padli

www.seznamzpravy.cz

Ruský prezident podepsal průlomový dekret, který umožňuje cizincům sloužit v ruské armádě. Existují přitom důkazy, že za Rusko bojovali už dřív. Aktuálně po Kremlu žádá Zambie, aby vysvětlil, jak mohl ve válce padnout její občan.

Nov 15

Kreml: Rusko pokračuje v plnění vojenských cílů na Ukrajině

www.seznamzpravy.cz

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov a ministr zahraničí Sergej Lavrov reagovali na projev Volodymyra Zelenského na summitu G20. Ukrajinský prezident řekl, že válka musí skončit, ale Rusku se nedá důvěřovat.

Oct 26

Kreml popírá slova prezidenta z Afriky. Putin vzkaz do Kyjeva neposlal

www.seznamzpravy.cz

Ruský prezident Vladimir Putin žádný vzkaz do Kyjeva po prezidentovi Guineje-Bissau nevyslal, oznámil Kreml. Umaro Sissoco Embaló ve středu řekl, že ho Putin požádal o předání vzkazu o nutnosti rozhovorů mezi Ruskem a Ukrajinou.

Sep 29

Rusko v pátek anektuje okupovaná území, oznámil Kreml

Seznam Zprávy

Kreml po skončení referend slíbil, že brzy podnikne kroky k připojení okupovaných regionů na Ukrajině k Rusku. Teď potvrdil, že v pátek prezident Vladimir Putin podepíše příslušné dekrety.

Aug 25

Putin nařídil zvětšit ruskou armádu

www.seznamzpravy.cz

Rusko má dlouhodobě problémy s nedostatkem personálu na ukrajinské frontě, přesto se pravděpodobně z politických důvodů zdráhá vyhlásit mobilizaci. Putin tak rozhodl o zvětšení armády poprvé od roku 2017.

Feb 19

Západ teď musí být vůči Rusku jednotný, říká britská velvyslankyně v Kyjevě

Seznam Zprávy

Britská velvyslankyně v Kyjevě Melinda Simmonsová v rozhovoru pro Rádio Svobodná Evropa rozebírá současnou situaci na Ukrajině a jaké dopady může mít pro Moskvu případná invaze na Ukrajinu.

Sep 1

Lukašenko oznámil dodávku zbraní z Ruska a chystá další integraci

Seznam Zprávy

Běloruský diktátor Alexandr Lukašenko oznámil velkou dodávku zbraní z Ruska. Zároveň dojde k podpisu smluv, které mají obě země více integrovat.

Apr 21

Česko dalo Rusku ultimátum. „Nemá to perspektivu,“ reagoval Kreml

Seznam Zprávy

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek vyzval Rusko, aby umožnilo návrat českých diplomatů do Moskvy. Kreml v první reakci požadavek odmítl. Postoj může přehodnotit do čtvrtečního poledne.

Jan 26

Kreml: Rusko a USA prodloužily odzbrojovací dohodu

Seznam Zprávy

Rusko a Spojené státy se v úterý dohodly na prodloužení smlouvy o kontrole jaderných zbraní Nový START a obě strany si vyměnily příslušné diplomatické nóty.

Sep 23

Buď bude EU vůči Rusku jednotná, nebo slabší, říká finský expert na energetiku

Seznam Zprávy

Rusko chce pomocí plynovodu Nord Stream 2 obejít Ukrajinu, ušetřit na tranzitních poplatcích ale chtějí i Němci, řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy Veli-Pekka Tynkkynen, expert na energetiku z univerzity v Helsinkách.

Jul 2

Putin Forever. Rusko dává prezidentovi bianko šek na dalších 16 let

Seznam Zprávy

Vladimir Putin v čele Ruska až do roku 2036. O tom, ale také o dalších ústavních změnách se rozhodlo v celostátním referendu. O co všechno v hlasování šlo a jakou roli Putin v dnešním Rusku má?