English

Orbán i Zelenskyj na jedné akci? Spojí je neortodoxní argentinský lídr

Seznam Zprávy

Volodymyr Zelenskyj míří do Jižní Ameriky. V Argentině se zúčastní inaugurace nového prezidenta Javiera Mileie. Mezi hosty bude i maďarský premiér Viktor Orbán.

More from Seznam Zprávy

Jun 23

Argentinský prezident jednal se Scholzem, v Hamburku proti němu demonstrovali

www.seznamzpravy.cz

Argentinský prezident Javier Milei se v neděli potkal s německým kancléřem Olafem Scholzem. Návštěvu Německa zahájil v Hamburku, kde proti němu demonstrovaly desítky lidí. V pondělí se setká s českým prezidentem Petrem Pavlem.

Apr 3

Argentinský prezident plánuje uplatnit „neochvějný nárok“ na Falklandy

www.seznamzpravy.cz

Argentinský prezident chce získat zpět Falklandy. Sdělil to při ceremoniálu k výročí vypuknutí válečného konfliktu mezi Argentinou a Velkou Británií. Británie kontrovala, že bude „aktivně hájit“ právo ostrovanů na sebeurčení.

Mar 10

Babiš premiér. Byl by jako Fico, nebo spíš Orbán?

Seznam Zprávy

Pokud by byl Andrej Babiš premiérem, nechal by se zaslepit touhou po pomstě jako Robert Fico, nebo by volil orbánovsky pragmatický přístup? Seznam Zprávy nově přinášejí vždy v neděli část podcastu Vlevo dole v textové podobě.

Mar 4

Argentinský prezident nechal zavřít státní tiskovou agenturu

www.seznamzpravy.cz

Argentinská státní tisková agentura Télam dnes přestala fungovat. Její stránky i digitální archiv jsou nedostupné.

Feb 11

„Šílenec“ se potkal s „ďáblovým mužem“. Argentinský prezident ve Vatikánu

Seznam Zprávy

Argentinský prezident Javier Milei se poprvé setkal s papežem Františkem. Stane se tak ve Vatikánu při příležitosti kanonizace první argentinské světice. Schůzka s papežem by mohla politikovi pomoci navýšit popularitu.

Jan 24

Maďarská vláda podporuje vstup Švédska do NATO, uvedl Orbán

www.seznamzpravy.cz

Vstupu Švédska do Aliance dosud bránilo Maďarsko a Turecko. Turecký parlament ale ve středu přijetí skandinávské země schválil.

Dec 10

Orbán i Zelenskyj na jedné akci? Spojí je neortodoxní argentinský lídr

Seznam Zprávy

Volodymyr Zelenskyj míří do Jižní Ameriky. V Argentině se zúčastní inaugurace nového prezidenta Javiera Mileie. Mezi hosty bude i maďarský premiér Viktor Orbán.

Nov 24

Nový argentinský prezident Milei slíbil přesun ambasády do Jeruzaléma

www.seznamzpravy.cz

Jen dva dny po dramatickém volebním vítězství prohlásil nově zvolený argentinský prezident Javier Milei, že přesune velvyslanectví do Jeruzaléma.

Mar 10

Vášáryová k inauguraci: Trochu to přeháníte, z prezidenta děláte krále

Seznam Zprávy

Nový prezident Petr Pavel se v pondělí, hned čtvrtý den po inauguraci vydá na svou první zahraniční cestu. Podle tradice zamíří na Slovensko. Změní se s Pavlem vztahy Prahy a Bratislavy?

Mar 3

Orbán přesune maďarské velvyslanectví v Izraeli do Jeruzaléma. Navzdory EU

www.seznamzpravy.cz

Maďarsko by mělo příští měsíc přesunout svoji ambasádu v Izraeli do Jeruzaléma. Většina zemí si ponechala svá zastoupení v Tel Avivu. Maďarsko by se tak stalo prvním evropským státem s ambasádou v Jeruzalémě.

Nov 9

Orbánem prezentovaný ráj se hroutí, maďarská inflace překonala očekávání

www.seznamzpravy.cz

Míra inflace v Maďarsku v říjnu vzrostla na 21,1 procenta, a je tak nejvyšší v zemích Visegrádské skupiny (V4). Maďarský statistický úřad ve své dnešní zprávě uvedl, že v říjnu se nadále zvyšovaly zejména ceny energií a potravin.

Oct 7

Maďarský fotbal stoupá. Podporuje ho vláda i osobně Orbán

Seznam Zprávy

Hodně zaprášené jsou úspěchy maďarské reprezentace, vicemistrů světa 1938 a 1954. Naposledy se na světovém šampionátu představila v roce 1986 v Mexiku. Přesto se její kvalita hodně výrazně zvedá.

Sep 12

S Orbánem zas u jednoho stolu? Polský premiér mluví o resuscitaci V4

Seznam Zprávy

Obrat ve vztahu k Maďarsku, nebo výrok určený pro vlastní stranu? Polský premiér Mateusz Morawiecki po rozporech s Budapeští mluví o „rozmrazení“ Visegrádské čtyřky. Český ministr Jan Lipavský je připravený o V4 „podrobně jednat“.

Jul 23

Orbán se pustil do Západu kvůli Ukrajině. Mluvil i o „nemíšené maďarské rase“

www.seznamzpravy.cz

Orbán tvrdí, že strategie Západu na podporu Ukrajiny nefunguje a je potřeba nová. Řekl to na sobotním projevu při návštěvě Rumunska.

Jul 17

Orbán chce změnit paušální daň a maďarští živnostníci vyrazili do ulic

www.seznamzpravy.cz

V Budapešti se v sobotu pátým dnem protestovalo proti daňové politice vlády konzervativního premiéra Viktora Orbána. Ta

Sep 12

Papež se setkal s maďarským premiérem Orbánem, varoval před antisemitismem

Seznam Zprávy

Papež František se v úvodu své první zahraniční cesty od červencové operace střev setkal s maďarským premiérem a prezidentem. V Budapešti, kde hovořil také s biskupy a zástupci židovských komunit, poukázal na hrozbu antisemitismu.

May 15

Orbán má vyzyvatele. Primátor Budapešti chce být premiérem

Seznam Zprávy

Liberální primátor maďarské metropole Gergely Karácsony se bude v primárkach opozice ucházet o post kandidáta na předsedu maďarské vlády. Politik to oznámil na sociálních sítích. Parlamentní volby mají proběhnout v roce 2022.

Nov 29

Vysílá Orbán. Maďarský premiér neváhal a zatočil s médii hned po volbách

Seznam Zprávy

Je ČT v ohrožení? Napovědět může zkušenost z okolních zemí. Seznam Zprávy připravily dvoudílný seriál popisující mechanismus ovládnutí veřejnoprávních médií v Polsku a Maďarsku. Druhý díl se týká maďarské skupiny MTVA.

Sep 29

Maďarský premiér Orbán vyzval k rezignaci eurokomisařku Jourovou

Seznam Zprávy

Maďarský premiér Viktor Orbán vyzval místopředsedkyni Evropské komise Věru Jourovou k odstoupení za to, co označil za „opovržlivá veřejná prohlášení“ o Maďarsku.

Mar 24

Orbán zavelel a maďarská armáda přebírá kontrolu ve firmách

www.seznamzpravy.cz

Úterní Středoevropský deník se dál věnuje dění v Maďarsku, kde si premiér Viktor Orbán řekl o bezprecedentní kompetence. Píšeme i o zpřísňování opatření na Slovensku a v Polsku a také o vlně žalob, které možná čeká rakouské Tyrolsko.