English

Putinovi položil dotaz „druhý Putin“. Odmítl zvěsti o dvojnících

Seznam Zprávy

Na každoroční tiskové konferenci Putin opakoval tradiční propagandu o válce na Ukrajině a uklidňoval občany. Podobná akce, kde šéf Kremlu odpovídal na dotazy veřejnosti, se uskutečnila poprvé od invaze na Ukrajinu.

More from Seznam Zprávy

Jun 14

Na Ukrajině bojuje na 700 000 ruských vojáků, prohlásil Putin

www.seznamzpravy.cz

Ruský prezident Vladimir Putin uvedl, že do války proti Ukrajině nasadilo Rusko téměř 700 000 vojáků. Ukrajinský generální štáb ale odhaduje ruské ztráty na více než 524 000 vojáků. Tato tvrzení nelze nezávisle ověřit.

Jun 10

Ruské regiony u hranic s Ukrajinou hlásí útoky, Kyjev zásah cílů na Krymu

www.seznamzpravy.cz

Ukrajinské drony útočily na ruské regiony u hranic, zasáhly administrativní budovy a protiletadlové systémy na Krymu. V Bělgorodu byli zraněni tři lidé.

Jun 7

Moskva tvrdí, že Kyjev použil americké zbraně k útoku na civilní cíle v Rusku

www.seznamzpravy.cz

Kreml obvinil USA, že nesou zodpovědnost za smrt žen a dětí v Belgorodské oblasti u hranic s Ukrajinou. Rusko rozhořčeně reaguje na rozhodnutí, kterým Západ povoluje Ukrajině použít jím dodané zbraně k útokům na ruské území.

May 23

Moskva hrozí Británii odvetou, pokud Kyjev použije britské zbraně na ruské cíle

www.seznamzpravy.cz

Podle Davida Camerona má Ukrajina právo použít zbraně poskytnuté Londýnem k útokům na území Ruska. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová ve čtvrtek uvedla, že Moskva by odpověděla údery na britské cíle.

Jan 10

Putin poprvé ve funkci prezidenta navštívil Čukotku na ruském Dálném východě

www.seznamzpravy.cz

Cesta na Čukotku zahajuje Putinovo turné po regionech před březnovými prezidentskými volbami, usoudil zpravodajský server Meduza.

Apr 4

Putin nepoužívá mobil ani internet. Zběh z Kremlu popsal izolaci prezidenta

www.seznamzpravy.cz

Rozhovor s uprchlým důstojníkem bezpečnostní služby FSO, který měl na starosti utajenou komunikaci ruského prezidenta během výjezdů, zveřejnil investigativní web podnikatele Michaila Chodorkovského.

Feb 4

Přibývají hlasy o ruské ofenzivě. Podle amerických expertů Putin neuspěje

Seznam Zprávy

Zdroj z ruského štábu na Ukrajině řekl, že generálové jsou rozhodnuti poslat na porážku desetitisíce mobilizovaných vojáků. Podceňují však známá rizika.

Jan 13

Kouzla ruské armády. Ničí americká vozidla, která na Ukrajině ani nejsou

Seznam Zprávy

Ruské ministerstvo obrany už hlásí první zničená bojová vozidla pěchoty Bradley. Ta ale na Ukrajinu ještě ani nedorazila. Přitom i ruská média informovala, že Američané teprve začnou ukrajinské vojáky učit novinku obsluhovat.

Dec 13

Kyjev se musí smířit s novou realitou, říká Kreml. Odmítl výzvu Ukrajiny

Seznam Zprávy

Kyjev by podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova měl přijmout „novou územní realitu“, tedy ponechat Rusku čtyři oblasti, které nezákonně anektovalo v září. Kreml tak odmítl požadavek Ukrajiny na stažení ruských sil.

Nov 27

Uniklá pošta ruského agenta naznačuje, kam je Putin na Ukrajině schopný zajít

Seznam Zprávy

Americký týdeník se dostal k e-mailům, ve kterých whistleblower z ruské kontrarozvědky zblízka popisuje ruského prezidenta Vladimira Putina. Přibližuje jeho psychologický profil a odhaduje, čeho je na Ukrajině schopen.

Nov 15

Kreml: Rusko pokračuje v plnění vojenských cílů na Ukrajině

www.seznamzpravy.cz

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov a ministr zahraničí Sergej Lavrov reagovali na projev Volodymyra Zelenského na summitu G20. Ukrajinský prezident řekl, že válka musí skončit, ale Rusku se nedá důvěřovat.

Oct 26

Kreml popírá slova prezidenta z Afriky. Putin vzkaz do Kyjeva neposlal

www.seznamzpravy.cz

Ruský prezident Vladimir Putin žádný vzkaz do Kyjeva po prezidentovi Guineje-Bissau nevyslal, oznámil Kreml. Umaro Sissoco Embaló ve středu řekl, že ho Putin požádal o předání vzkazu o nutnosti rozhovorů mezi Ruskem a Ukrajinou.

Oct 1

Ruský raper spáchal sebevraždu. Odmítl bojovat na Ukrajině

Seznam Zprávy

Ruský raper Ivan Petunin spáchal sebevraždu, aby nemusel narukovat do války na Ukrajině. Krátce předtím, než si sáhl na život, zveřejnil video na rozloučenou, ve kterém říká, že odmítá vraždit pro ideály.

Sep 26

Putin udělil ruské občanství americkému whistleblowerovi Edwardu Snowdenovi

www.seznamzpravy.cz

Snowden získal azyl v Rusku po tom, co v roce 2013 zveřejnil tajné informace americké administrativy a odhalil rozsáhlé sledovací operace.

Aug 24

Putin na Ukrajině má mnohem větší cíl než dobytí země, tvrdí expert

www.seznamzpravy.cz

Ukrajina slaví Den nezávislosti a připomíná si 31. výročí vyhlášení nezávislosti na Sovětském svazu. Ale také smutné výročí války. Jak se konflikt vyvíjí? A v jaké kondici je Rusko?

Jul 18

Ukrajinský HIMARS zasáhl další ruský cíl. Jakou taktiku Kyjev používá?

www.seznamzpravy.cz

Ukrajina už mluví o více než 30 úderech proti ruským zásobovacím centrům, při kterých nasadila HIMARS. Čerstvě hlásí zničení skladu u Nové Kachovky. Rusko označilo raketové zbraně dalekého dosahu za prioritní cíl.

Jul 16

Americké basketbalistce hrozí deset let ruského vězení. Nechá ji Kreml jít?

Seznam Zprávy

Americké basketbalistce Brittney Grinerové hrozí v Rusku vězení. Stane se součástí výměny vězňů s USA? „Nikdy v podobné záležitosti nefigurovala taková celebrita,“ upozorňuje novinář Rádia Svobodná Evropa Carl Schreck.

Jul 15

Podcast 5:59: Americká celebrita před ruským soudem. Nechá ji Kreml jít?

Seznam Zprávy

Americká vláda čelí sílícímu tlaku, aby zajistila propuštění Brittney Grinerové, které hrozí v Rusku přísný trest kvůli drogovému deliktu. O co všechno se při jednáních Washingtonu a Moskvy hraje, se dozvíte v podcastu 5:59.

May 30

Kyjev Paříži nevěří. Ministryně na Ukrajině žehlí řeči o nadbíhání Kremlu

Seznam Zprávy

V poslední době se spekulovalo o francouzském tlaku na uzavření příměří na Ukrajině „za každou cenu“, podezření vzbudilo i Macronovo varování před ponižováním Putina.

Mar 1

Naši reportéři na Ukrajině: Před Kyjevem pokračuje lov na ruské diverzanty

Seznam Zprávy

Reportéři Seznam Zpráv přinášejí rozhovor s ukrajinskými policistkami ze Žitomiru. Město ležící zhruba 130 kilometrů před Kyjevem, ostřelují každou chvíli ruské rakety.