English

Černý scénář pro Ukrajinu: Zhroucení fronty, pohlcení okupanty, bankrot

Seznam Zprávy

Osm expertů – z Česka, Ukrajiny, Běloruska i Izraele – připravilo pro Seznam Zprávy stručnou prognózu naznačující, co by pro Kyjev znamenalo, pokud by vyschla pomoc západních spojenců.

More from Seznam Zprávy

Jun 10

Ruské regiony u hranic s Ukrajinou hlásí útoky, Kyjev zásah cílů na Krymu

www.seznamzpravy.cz

Ukrajinské drony útočily na ruské regiony u hranic, zasáhly administrativní budovy a protiletadlové systémy na Krymu. V Bělgorodu byli zraněni tři lidé.

Apr 29

Bělorusko zakázalo veškeré aktivity běloruského servisu Deutsche Welle

www.seznamzpravy.cz

„Rozhodnutí podtrhuje zásadní skutečnost - běloruský režim se bojí nezávislých médií a dělá vše pro to, aby Bělorusům znemožnil přístup ke svobodným informacím,“ řekl o situaci v Bělorusku ředitel Deutsche Welle Peter Limbourg.

Feb 15

Bělorusko zavádí na hranicích s Ukrajinou protiteroristický režim

www.seznamzpravy.cz

Běloruská KGB zavedla zvláštní režim v Lelčyckém regionu v Homelské oblasti, která hraničí s Ukrajinou. Informovala o tom režimní agentura Belta. O důvodech se neví.

Feb 3

Napříč Ukrajinou zněl letecký poplach. I v Kyjevě, kde jednali zástupci EU

www.seznamzpravy.cz

V Kyjevě byl letecký poplach vyhlášen krátce před jednáním prezidenta Volodymyra Zelenského s šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou a předsedou Evropské rady Charlesem Michelem.

Jan 4

Na celé Ukrajině platil letecký poplach. V Bělorusku vzlétla ruská letadla

www.seznamzpravy.cz

Rusko opakovaně útočí na ukrajinskou infrastrukturu, pravidelně k tomu využívá právě letadla rozmístěná na základnách v Bělorusku. Středeční poplach trval asi dvě hodiny.

Dec 20

Ukrajina se kvapem připravuje na novou hrozbu z Běloruska

Seznam Zprávy

Ruský prezident se v pondělí sešel se svým běloruským protějškem. Podle Kyjeva bylo jeho cílem dotlačit Bělorusko k tomu, aby se zapojilo do války na Ukrajině. Napadená země v reakci na jednání posiluje obranu svých hranic.

Nov 11

Bělorusko v „obležení“. Už i Ukrajina staví na hranicích plot

www.seznamzpravy.cz

Ukrajina staví kvůli obavám o bezpečnost plot na hranicích s Běloruskem. Bariéra ve Volyňské oblasti nyní stojí asi na třech kilometrech hranic, výstavba ale probíhá také v Rovenské a Žitomirské oblasti.

Oct 24

Íránci přímo koordinují ruské útoky z Běloruska, tvrdí Kyjev

Seznam Zprávy

Ukrajina pátrá po íránských instruktorech, kteří údajně učí ruské vojáky s kamikadze drony. Nejméně deset jich už mělo být zabito na Ruskem okupovaných územích, instruktoři mají dokonce přímo pomáhat s odpalem dronů z Běloruska.

Oct 18

Putin shromažďuje vojáky v Bělorusku. Ve hře může být i nový útok na Kyjev

www.seznamzpravy.cz

Bělorusko s Ruskem uzavřelo vojenský pakt. Ruští vojáci se stovkami kusů bojové techniky už zamířili do Běloruska. Podle deníku The Times je možné, že se vydají směrem na Kyjev a pokusí se ho znovu dobýt.

Oct 10

Bělorusko pozvalo ruské vojáky. Obvinilo Ukrajinu z přípravy útoku

www.seznamzpravy.cz

Bělorusko a Rusko se dohodly na nasazení společné regionální skupiny vojenských sil. Běloruský prezident Alexandr Lukašenko o tom informoval na pondělní schůzce o bezpečnostních otázkách v Minsku.

Jul 2

„Provokují nás.“ Lukašenko obvinil Ukrajinu ze střelby na Bělorusko

www.seznamzpravy.cz

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko řekl, že Ukrajina před několika dny vyslala střely na běloruské území. Tvrzení nepodložil žádnými důkazy. Ukrajinská armáda se zatím k obvinění nevyjádřila.

May 4

Náhlé manévry v Bělorusku. Jsme připravení na útok, zní z Kyjeva

www.seznamzpravy.cz

Bělorusko překvapilo zahájením rozsáhlého vojenského cvičení, má prověřit bojeschopnost armády. Evropa se prý nemusí obávat.

Feb 27

Ukrajina se bojí kobercových náletů. Zapojit se má i Bělorusko

www.seznamzpravy.cz

Podle ukrajinského velvyslance v Česku očekává Ukrajina v blízké době kobercové bombardování jak od Ruska, tak ze směru běloruského. Země proto vyzývá k uzavření vzdušného prostoru.

Nov 15

EU rozšíří sankce proti Bělorusku

Seznam Zprávy

Ministři zahraničí EU se shodli na přitvrzení sankcí proti Bělorusku v reakci na probíhající uprchlickou krizi. Dotknou se především firem z oblasti cestovního ruchu a aerolinek Belavia.

Nov 12

Ruští a běloruští výsadkáři neplánovaně cvičili u polských hranic

Seznam Zprávy

Výsadkáři obou zemí poblíž běloruského Grodna cvičili v době napjatých vztahů mezi Minskem a Varšavou. Hranici do Polska se snaží překonat skupiny migrantů. Západ viní Bělorusko ze snahy destabilizovat východní hranici EU.

Jun 21

Kulhánek: EU se shodla na ekonomických sankcích proti Bělorusku

Seznam Zprávy

Ministři zahraničí zemí Evropské unie dnes dosáhli politické shody na hospodářských sankcích proti běloruskému režimu.

May 24

Čeká se na evropskou odpověď Bělorusku a Rusku. Začíná mimořádný summit EU

Seznam Zprávy

V pondělí večer začíná mimořádný dvoudenní summit lídrů EU. Po mnoha měsících se premiéři a prezidenti osobně sjíždějí do Bruselu. Řešit budou i Česko a akutně také Bělorusko.

Sep 8

Glosa: Bělorusky už svobodu vyhrály, teď ještě Bělorusko

www.seznamzpravy.cz

Bělorusko vstoupilo do třicátého prvního dne od demonstrací, které se v zemi rozhořely po zmanipulovaných prezidentských volbách.

Aug 17

Polsko chystá invazi do Běloruska, píše ruská propaganda

Seznam Zprávy

Státní převrat a dokonce vojenská invaze do Běloruska. To všechno má podle ruských propagandistických webů plánovat Varšava, Sám diktátor Alexander Lukašenko označil už před týdnem za organizátora protestů i Čechy.

Aug 14

Ministři zahraničí EU se shodli, Bělorusko čekají sankce

Seznam Zprávy

Ministři zahraničí Evropské unie se v pátek na mimořádné videokonferenci dohodli na tom, že sedmadvacítka uvalí nové sankce na běloruské představitele zodpovědné za násilné potlačení protestů po sporných volbách hlavy státu.