English

Mapuje osudy dětí unesených do Ruska. Některé vzdorují, říká

Seznam Zprávy

Moskva unesla na své území téměř 20 tisíc dětí, říkají poslední odhady Kyjeva. K jejich indoktrinaci používá propagandu, úplatky, ale někdy i násilí, popisuje v rozhovoru pro Seznam Zprávy ukrajinská novinářka Olesya Bida.

More from Seznam Zprávy

Jun 7

Moskva tvrdí, že Kyjev použil americké zbraně k útoku na civilní cíle v Rusku

www.seznamzpravy.cz

Kreml obvinil USA, že nesou zodpovědnost za smrt žen a dětí v Belgorodské oblasti u hranic s Ukrajinou. Rusko rozhořčeně reaguje na rozhodnutí, kterým Západ povoluje Ukrajině použít jím dodané zbraně k útokům na ruské území.

Jan 25

Záhada pádu vojenského letounu v Rusku. Kyjev i Moskva žádají odpovědi

Seznam Zprávy

Moskva svolala mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN, Kyjev volá po mezinárodním vyšetřování. Přesvědčivé důkazy o pádu ruského letadla v Bělgorodské oblasti zatím nepředložila ani jedna strana.

Jun 16

Rakety jako vzkaz Africe. Do Kyjeva za zvuku sirén přijela mírová delegace

Seznam Zprávy

Ukrajina hlásí velký raketový útok ze strany Ruska, hlavním městem země znějí sirény. K událostem dochází v době, kdy do země dorazila africká mírová delegace.

Feb 18

Mírová jednání mezi Kyjevem a Moskvou vypadala nadějně. Pak přišla Buča

Seznam Zprávy

Absurdní požadavky ze strany ruské delegace či změna přístupu po masakru v Buči. Ruský nezávislý server Meduza popsal zákulisí jednání probíhajících mezi Kyjevem a Moskvou.

Jan 5

„Rozpůlit ruskou armádu vedví.“ Expert odhaduje jeden z plánů Ukrajiny

www.seznamzpravy.cz

I po 10 měsících války na Ukrajině je mír v nedohlednu. Příměří teď totiž podle analytika Michala Smetany není pro nikoho výhodné. „Rusko stále okupuje podstatnou část ukrajinského území, navíc ekonomicky důležitého,“ říká.

Dec 29

My ani Rusko na útok nemáme, tvrdí Kyjev. Moskva ale hromadí síly v Luhansku

www.seznamzpravy.cz

Válka zamrzla a nikdo teď nemá kapacitu na útok, řekl v rozhovoru pro BBC šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov. Rusové se mezitím seskupují v Luhansku, podle amerického Institutu pro studium války možná právě k útoku.

Dec 5

Moskva obvinila Kyjev z útoků na dvě ruská letiště

www.seznamzpravy.cz

Moskva obvinila Ukrajinu z pokusu o provedení dronového útoku na dvě ruská armádní letiště. Ruská protivzdušná obrana sice drony sestřelila, při útoku ale údajně zemřeli tři ruští vojáci.

Nov 15

Putin otevřel ruskou armádu cizincům. Přitom už za Rusko padli

www.seznamzpravy.cz

Ruský prezident podepsal průlomový dekret, který umožňuje cizincům sloužit v ruské armádě. Existují přitom důkazy, že za Rusko bojovali už dřív. Aktuálně po Kremlu žádá Zambie, aby vysvětlil, jak mohl ve válce padnout její občan.

Oct 24

Rusko už zas blokuje vývoz obilí, volá Kyjev. Letní dohodu Moskva kritizuje

www.seznamzpravy.cz

Ukrajina kritizuje Rusko z porušování dohody o vývozu ukrajinského obilí z léta tohoto roku. O jejím prodloužení se bude brzy jednat. Do budoucích rozhovorů může promluvit i problém íránských dronů.

Sep 29

Na ruskou anexi zareagujeme tvrdě, varoval Moskvu Zelenskyj

www.seznamzpravy.cz

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj varoval, že Ukrajina zareaguje „velmi tvrdě“ na pokus Ruska anektovat další části jejího území.

Aug 25

Putin nařídil zvětšit ruskou armádu

www.seznamzpravy.cz

Rusko má dlouhodobě problémy s nedostatkem personálu na ukrajinské frontě, přesto se pravděpodobně z politických důvodů zdráhá vyhlásit mobilizaci. Putin tak rozhodl o zvětšení armády poprvé od roku 2017.

Aug 22

Rusko teď vylučuje mírovou dohodu s Ukrajinou

www.seznamzpravy.cz

Rusko očekává dlouhý konflikt s Ukrajinou, prohlásil stálý představitel Ruska při OSN Gennadij Gatilov. Zároveň obvinil Západ, že brání diplomatickému řešení války.

May 28

Moskva je připravená pokračovat v mírových rozhovorech, tvrdí Putin

Seznam Zprávy

Rusko útočí na Ukrajinu, situaci sledujeme v online reportáži.

May 11

Rusko se nevzdalo plánu dobýt Kyjev, varuje ukrajinská armáda

www.seznamzpravy.cz

Rusko útočí na Ukrajinu, situaci sledujeme v online reportáži.

Mar 28

Ruská armáda je jako otesánek. Kvůli ní Rusku nezbývá na nic jiného

www.seznamzpravy.cz

Neschopnost Ruska získávat si v sousedství spojence na základě ekonomické spolupráce signalizuje, že ruská ekonomika může být menší než naznačují statistiky, píše v komentáři bývalý guvernér ČNB Miroslav Singer.

Mar 23

Co píší v Rusku: Čistka v ruské bezpečnostní radě za podpis mírového dopisu

www.seznamzpravy.cz

Den po dni sledujeme, čemu a jak se věnují ruská média. Smyslem je přinést vhled do toho, na jaké informace narazí ruský čtenář, když otevře domácí zdroje. Ukázku, jak pracuje ruská propaganda.

Mar 4

Co píší v Rusku: Zveřejnili „plány Kyjeva“ útoku na Donbas

Seznam Zprávy

Nehledejte hlubokou analýzu ruských stanic, zpravodajských webů, novin či agentur. Nabízíme jen drobný vhled do toho, na jaké zprávy narazí ruský čtenář, když otevře domácí zdroje. Ukázku, jak pracuje ruská propaganda.

Mar 3

Rusko a Ukrajina se dohodly na humanitárních koridorech a možném příměří

Seznam Zprávy

Rusko útočí na Ukrajinu, situaci sledujeme v on-line reportáži.

Feb 25

Ukrajinci získali podrobný ruský plán na dobytí Kyjeva

Seznam Zprávy

Ukrajinské speciální služby nastínily další Putinovy plány. Tentokrát neinformují jen o způsobu útoku, ale i o jeho cílech. V Kyjevě podle nich půjde o jediné: vyvolat paniku a dostat se k vedení státu.

Jun 30

Ukrajinští vojáci ukázali, jak ruští separatisté porušují mírové dohody

Seznam Zprávy

Zástupci ukrajinské armády na východě Ukrajiny tvrdí, že zde separatisté podporovaní Ruskem používají zbraně, které byly zakázány dohodami o zastavení bojů podepsanými v Minsku.