English

Velký ruský útok pokračuje. Nechal za sebou nejméně 30 mrtvých a spoušť

Seznam Zprávy

Ruské drony a rakety v pátek zasáhly většinu ukrajinských oblastí. Nevyhnuly se porodnici, rezidenčním budovám a dopravní infrastruktuře. Podle pozorovatelů a odborníků jde o jeden z největších ruských útoků za poslední dobu.

More from Seznam Zprávy

Dec 14

Putinovi položil dotaz „druhý Putin“. Odmítl zvěsti o dvojnících

Seznam Zprávy

Na každoroční tiskové konferenci Putin opakoval tradiční propagandu o válce na Ukrajině a uklidňoval občany. Podobná akce, kde šéf Kremlu odpovídal na dotazy veřejnosti, se uskutečnila poprvé od invaze na Ukrajinu.

Jun 24

Jeden hovor a je po „převratu“. Otázky a odpovědi k dění v Rusku

Seznam Zprávy

Vagnerovci odvolali své tažení na Moskvu a sobotní napětí jako by se rozplynulo. Seznam Zprávy přinášejí otázky a odpovědi.

Jan 17

Putin pochválil ruskou ekonomiku a nařídil zvednout platy

www.seznamzpravy.cz

Hrubý domácí produkt (HDP) Ruska se loni podle předběžných údajů snížil pouze o 2,5 procenta, ačkoliv mnozí ruské ekonomice předpovídali pád o 20 procent. Na poradě o stavu hospodářství to řekl ruský prezident Vladimir Putin.

Nov 15

Putin otevřel ruskou armádu cizincům. Přitom už za Rusko padli

www.seznamzpravy.cz

Ruský prezident podepsal průlomový dekret, který umožňuje cizincům sloužit v ruské armádě. Existují přitom důkazy, že za Rusko bojovali už dřív. Aktuálně po Kremlu žádá Zambie, aby vysvětlil, jak mohl ve válce padnout její občan.

Oct 15

Děsím se toho, co v Rusku nastane, až Putin zmizí, varuje expertka

Seznam Zprávy

Západní státy mají respekt k životu a mezinárodní stabilitě. Od současného Ruska nelze tuto hodnotu očekávat, varuje izraelská odbornice na mezinárodní bezpečnost. Ani Putinův konec podle ní krizi nevyřeší. Alespoň ne okamžitě.

Oct 10

Rusko tvrdě útočí na civilisty. Msta, kterou nařídil přímo Putin, říká Pojar

www.seznamzpravy.cz

Česko má za sebou summit lídrů Evropské unie. Členské státy na něm hledaly cestu, jak přežít zimu navzdory zdražení energií, ale také, jak si poradit se složitou bezpečnostní situací. Má Evropa jasno jak postupovat proti Rusku?

Sep 14

Jak velké už Rusko utrpělo ztráty? Odpověď sledujeme v přímém přenosu

Seznam Zprávy

ANALÝZA. Odhady ruských ztrát na Ukrajině – a to i ty opatrné – uvádí, že Moskva již ztratila přes polovinu mužů, které měla k dispozici. Aktuální dění na frontě potvrzuje, že Putin skutečně nemá dost mužů.

Aug 25

Putin nařídil zvětšit ruskou armádu

www.seznamzpravy.cz

Rusko má dlouhodobě problémy s nedostatkem personálu na ukrajinské frontě, přesto se pravděpodobně z politických důvodů zdráhá vyhlásit mobilizaci. Putin tak rozhodl o zvětšení armády poprvé od roku 2017.

Aug 8

Rusko zřejmě na Donbasu rozmisťuje kontroverzní miny, vypadají jako hračka

www.seznamzpravy.cz

Ze zjištění britských zpravodajských služeb vyplývá, že jde o protipěchotní miny, které ruské síly ukládají podél obranné linie na východě Ukrajiny.

Jul 22

Zelenskyj odmítl dočasné příměří jako výhodné pro Rusko

www.seznamzpravy.cz

Prezident Zelenskyj poskytl rozhovor americkému listu Wall Street Journal. Varoval mimo jiné před dočasným příměřím bez návratu ukrajinských území. Pro Rusko by to podle něj byl jen čas na odpočinek před dalším kolem konfliktu.

Apr 20

Zprávy z bojiště: Rusko možná na Donbasu vzdalo plán velkého obklíčení

www.seznamzpravy.cz

Rusko začalo přípravu na další fázi invaze. Intenzivně ostřeluje ukrajinské pozice, větší pozemní operace zatím ale nezačaly. Vše ještě patrně není připraveno.

Apr 12

Fischer: Na Hradě je ruský výsadek s přímým vlivem na prezidenta

Seznam Zprávy

Česko hledá novou hlavu státu. Volit si ji bude v lednu 2023, ale už teď se spekuluje, kdo by se mohl v prezidentském klání utkat. Bude mezi kandidáty i senátor Pavel Fischer? A co mu vadí na současném prezidentovi?

Mar 8

Zelenskyj je ochotný řešit budoucnost Donbasu. Rusko slíbilo klid zbraní

Seznam Zprávy

Ukrajinský prezident Zelenskyj naznačil, že ruské požadavky týkající se Krymu a separatistických republik nejsou zcela neřešitelné. Moskva mezitím opět plánuje klid zbraní a humanitární koridory z ukrajinských měst.

Mar 3

Komentář: Putin válčí za minulost, protože jeho Rusko nemá budoucnost

www.seznamzpravy.cz

Záběry kremelského prezidenta obklopeného archaickými stolními telefony – samozřejmě hned několika, jde přece o mocného vůdce! – vydají za stovky analýz.

Feb 24

Sankce přehledně: Tak vypadá odpověď mocností, jak ztrestat Rusko

Seznam Zprávy

Země Evropské unie a Severoatlantické aliance i další státy uvalily na Rusko nové sankce. Přečtěte si jejich přehled.

Feb 8

Porošenko odmítl Putinovu nabídku politického azylu v Rusku

Seznam Zprávy

Ukrajinské úřady podezírají Porošenka, že se dopustil financování terorismu a vlastizrady.

Feb 2

Putin: USA chtějí vtáhnout Rusko do války

Seznam Zprávy

Američané se podle ruského prezidenta Vladimira Putina snaží Moskvu vyprovokovat. Putin je ale ochotný dál jednat. Podle agentury Bloomberg nabídly USA Rusku možnost inspekcí na základnách NATO v Rumunsku a Polsku.

Apr 18

„Putin je vrah,“ křičeli lidé před ruskou ambasádou v Praze

Seznam Zprávy

Desítky lidí demonstrují před budovou ruské ambasády v Praze. Demonstranti tak reagovali na důvodné podezření, že do výbuchu v muničním areálu ve Vrběticích v roce 2014 jsou zapleteni ruští agenti.

Nov 11

Rusko posílá do Karabachu vojáky se zkušeností z Donbasu, píší na Ukrajině

Seznam Zprávy

Rusko posílá do Náhorního Karabachu vojáky, kteří nedávno válčili v Donbasu na východě Ukrajiny. Tvrdí to ukrajinský list Ukrajinska pravda s odvoláním na specializované weby.

Jul 2

Putin Forever. Rusko dává prezidentovi bianko šek na dalších 16 let

Seznam Zprávy

Vladimir Putin v čele Ruska až do roku 2036. O tom, ale také o dalších ústavních změnách se rozhodlo v celostátním referendu. O co všechno v hlasování šlo a jakou roli Putin v dnešním Rusku má?