English

Hájil Savčenkovou. Na útěk dostal den, jinak se prý budou dít „smutné věci“

Seznam Zprávy

To, co dřív při obhajobě politických vězňů v Rusku pomáhalo, s invazí na Ukrajinu padlo. „Rusko je policejní stát fašistického typu,“ říká bez obalu ruský advokát Nikolaj Polozov.

More from Seznam Zprávy

Jun 12

Novinář k sabotážím s ruskou stopou: Není to česká hysterie

Seznam Zprávy

V souvislosti s případem muže, který je kvůli pokusu o žhářský útok v Praze, obviněn z terorismu se objevují další podrobnosti. Cizinec podle zjištění SZ po zadržení řekl, že si ho najali za peníze. Stopy vedou až do Ruska.

Apr 28

Rusko zadrželo další dva novináře, podle obvinění pracovali pro Navalného fond

www.seznamzpravy.cz

Ruská federace svými zákony de facto postavila za hranu zákona jakoukoli kritiku ruské invaze na Ukrajinu. Brojí tak proti opozici, včetně nezávislých novinářů. V posledních dnech zatkla další dva.

Feb 29

Podněstří žádá Rusko o pomoc. Moldavský novinář říká, co separatisté sledují

Seznam Zprávy

„Ihned po prohlášení z Tiraspolu začala Moskva vysílat signály, že se nechystá podniknout vojenské akce v Podněstří,“ komentuje pro Seznam Zprávy žádost separatistů o ruskou ochranu novinář Denis Dermenzhi z Rádia Svobodná Evropa.

Dec 7

Británie obvinila Rusko z kybernetických útoků na politiky i novináře

www.seznamzpravy.cz

Britské ministerstvo zahraniční ve čtvrtek obvinilo ruskou tajnou službu ze stovek kybernetických útoků, které měly ovlivňovat vnitřní politiku.

Dec 4

Finský novinář: Začíná nová éra, Rusko s námi bojuje otevřeně

Seznam Zprávy

Vztahy mezi Finskem a Ruskem klesly pod bod mrazu. Severská země pod přílivem migrantů zavřela přechody a obvinila Rusko, že je k hranicím přepravuje. „Jsme na počátku nové éry, takových operací přibyde,“ říká finský novinář.

May 9

Rusko je ve válečné psychóze, popisuje novinář z Moskvy

Seznam Zprávy

Zatímco loni touto dobou se svět obával ruských oslav Dne vítězství a toho, co Kreml dál osnuje, letos se tradičních vojenských oslav neobává takřka nikdo. Jaká je nálada přímo v Rusku? A v jaké pozici je Vladimir Putin?

Apr 18

Fotky od soudu: Americký novinář držený v Rusku po třech týdnech ve vězení

www.seznamzpravy.cz

Stál se založenýma rukama, usmíval se do fotoaparátu a novinářům neřekl ani slovo. Tak reportér amerického listu Wall Street Journal zahájil soudní jednání v Moskvě. Jeho odvolání zamítli, zůstane tak ve vazbě.

Apr 7

Rusko obvinilo zadrženého amerického novináře ze špionáže

www.seznamzpravy.cz

Navzdory tomu, že se za propuštění amerického novináře Evana Gerskoviche zasazoval i šéf americké diplomacie, byl reportér obviněn ruskými vyšetřovateli ze špionáže.

Mar 30

Washington odsoudil zadržení novináře. Američany v Rusku vyzval, aby odjeli

www.seznamzpravy.cz

Ruská FSB obvinila reportéra amerického listu The Wall Street Journal ze špionáže. Spojené státy se proti kroku Moskvy ohradily. Své občany, kteří Rusko dosud neopustili, vyzvaly, aby tak učinili co nejdřív.

Feb 21

Zvolení Bidena bylo to nejhorší, co se Rusku mohlo stát, říká novinář

Seznam Zprávy

Šéf Bílého domu Joe Biden v pondělí překvapil svou návštěvou válečného Kyjeva. „Je to velmi silný signál toho, jakou pozici Spojené státy a západní aliance ohledně Ukrajiny zastávají,“ říká reportér americké PBS Simon Ostrovsky.

Nov 15

Putin otevřel ruskou armádu cizincům. Přitom už za Rusko padli

www.seznamzpravy.cz

Ruský prezident podepsal průlomový dekret, který umožňuje cizincům sloužit v ruské armádě. Existují přitom důkazy, že za Rusko bojovali už dřív. Aktuálně po Kremlu žádá Zambie, aby vysvětlil, jak mohl ve válce padnout její občan.

Nov 10

Moldavský bloger, který parodoval ruského vojáka, byl vyhoštěn z Ruska

www.seznamzpravy.cz

Nikolaje Lebeděva udali kvůli videu, ve kterém imitoval šikovný kousek ruského vojáka s granátem. Moskevský soud potvrdil, že bude vyhoštěn z Ruska, ovšem za porušení migračních předpisů.

Oct 5

Evropská unie přitvrdí proti Rusku. Zavede cenový strop na ruskou ropu

www.seznamzpravy.cz

Státy Evropské unie se shodly na novém balíku protiruských sankcí. Obsahuje i cenový strop na ruskou ropu. Na sankční seznam přibudou desítky Rusů.

Sep 2

Země G7 se dohodly na limitech na ruskou ropu. Nic nedodáme, reaguje Rusko

www.seznamzpravy.cz

Země G7 se dohodly na limitech na ruskou ropu. Rusko to označilo za absurditu a zemím, které takový limit stanoví, přestane ropné produkty dodávat. Šéfka Evropské komise vyzvala k zastropování cen ruského plynu.

Jun 1

„Žoldnéř.“ Rusko haní zabitého novináře, Francie mluví o válečném zločinu

Seznam Zprávy

Reportéra francouzské televize BFM Fréderika Leclerka-Imhoffa zabilo ruské ostřelování humanitárního konvoje. Francie chce jeho smrt vyšetřovat jako ruský válečný zločin.

May 30

Ruský deník: Vše je v Rusku při starém, středověk trvá

www.seznamzpravy.cz

Hrozně bych chtěl věřit, že Rusko morálně implodovalo, v Kremlu sedí falešný Putin a tváře ruské propagandy si začínají uvědomovat realitu. Ale nejde to, píše z Moskvy Jiří Just.

May 7

Co píší v Rusku: Známý novinář stíhán ve věci rehabilitace nacismu

www.seznamzpravy.cz

Pravidelně sledujeme, čemu a jak se věnují ruská média. Smyslem je přinést vhled do toho, na jaké informace narazí ruský čtenář, když otevře domácí zdroje. Ukázku, jak pracuje ruská propaganda.

Feb 17

Biden čeká ruskou invazi v příštích dnech, Rusko vyhostilo diplomata USA

Seznam Zprávy

Dění na Ukrajině jsme sledovali v on-line reportáži.

Feb 8

Porošenko odmítl Putinovu nabídku politického azylu v Rusku

Seznam Zprávy

Ukrajinské úřady podezírají Porošenka, že se dopustil financování terorismu a vlastizrady.

May 16

V Rusku platí zákon o dezinformacích, novináři se bojí jeho zneužití

Seznam Zprávy

Ruští zákonodárci schválili narychlo paragrafy, které umožňují postihnout kohokoliv za nepravdivé zprávy o koronaviru. Za šíření hrozí vysoká pokuta, nebo dokonce několikaleté vězení.