English

Izrael čeká rychlou odvetu, výbuch v Libanonu může odpálit mnohé

Seznam Zprávy

Atentát na vysokého představitele teroristického hnutí Hamás Sáliha Arúrího může vyvolat odvetu ze strany radikálního hnutí Hizballáh. To je řízeno z Íránu a právě Arúrí byl spojkou mezi Íránem a Hamásem.

More from Seznam Zprávy

Jun 25

Izraelská armáda zabila v Gaze sestru šéfa hnutí Hamás Ismáíla Haníji

www.seznamzpravy.cz

Při útoku izraelské armády, ke kterému došlo v noci na úterý zemřela sestra šéfa hnutí Hamás a s ní nejméně dalších 12 lidí.

Jun 20

Hizballáh provokuje další válku, Izrael schválil plány ofenzivy

Seznam Zprávy

Šíitské hnutí Hizballáh posílilo své vojenské kapacity získáním raket dlouhého doletu, dronů a systémů protivzdušné obrany. Při válce v Sýrii ale také nabralo bojové zkušenosti, upozorňují odborníci.

Jun 8

Hizballáh poprvé odpálil z Libanonu na sever Izraele střely typu Falak 2

www.seznamzpravy.cz

Při dřívějším izraelském vzdušném úderu na jihu Libanonu dnes zemřeli dva lidé. Hizballáh uvedl, že jeho bojovníci v odvetě odpálili rakety na vesnici Malkija v severním Izraeli.

Apr 12

Hizballáh odpálil desítky raket na Izrael

www.seznamzpravy.cz

Hnutí Hizballáh v pátek odpálilo na území Izraele desítky raket. Vzájemné ostřelování probíhá od loňského října, kdy vypukla válka na území Pásma Gazy.

Apr 9

Hamás: Izraelský návrh dohody o příměří nesplňuje palestinské požadavky

www.seznamzpravy.cz

Teroristé z Hamásu v dnešním prohlášení uvedlo, že izraelský návrh dohody o příměří a propuštění rukojmích, který obdrželo od katarských a egyptských zprostředkovatelů, nesplňuje žádný z požadavků palestinských frakcí.

Apr 1

Od útoku Hamásu na Izrael ze 7. října padlo podle izraelské armády 600 vojáků

www.seznamzpravy.cz

„V bojích na jihu Pásma Gazy zemřel 20letý Nadav Kohen z Haify,“ oznámilo na svém webu tiskové oddělení izraelské armády. Počet padlých vojáků se tak podle něj zaokrouhlil na rovných 600.

Mar 31

Izraelská armáda hlásí zabití jednoho z důležitých velitelů hnutí Hizballáh

www.seznamzpravy.cz

Izraelská armáda zlikvidovala významného velitele jednotky patřící ke speciálním silám Hizballáhu Ismáíla Zína. Hizballáh je spřízněné hnutí s Hamásem. Jeho ozbrojenci zabili téměř 1200 Izraelců a na 250 osob unesli do Gazy.

Mar 13

Izrael zabil v jižním Libanonu člena Hamásu

www.seznamzpravy.cz

Zdroj z teroristického hnutí identifikoval zabitého jako Hádího Mustafu, nešlo podle něj o nějak vysoce postaveného bojovníka. Izrael útok podnikl nedaleko palestinského tábora na jihu sousední země.

Mar 12

Hizballáh vypálil 100 raket na Golanské výšiny, Izrael předtím útočil v Libanonu

www.seznamzpravy.cz

Izrael a Hizballáh na sebe v noci navzájem útočily. Židovský stát podnikl nálet ve východním Libanonu, Hizballáh vyslal 100 raket nad Golanské výšiny.

Jan 15

Hamás obviňuje Hizballáh, že se k válečnému úsilí připojil pouze symbolicky

www.seznamzpravy.cz

Zdroje blízké Hamásu tvrdí, že se hnutí už v roce 2021 dohodlo s Hizballáhem na provedení rozsáhlého pozemního útoku na Izrael. Po překvapivém útoku ze 7. října se ale libanonská skupina kvůli americké podpoře Izraele stáhla.

Jan 6

Odveta za zabití Arúrího? Hizballáh ostřeloval sever Izraele

www.seznamzpravy.cz

Podle deníku The Times of Israel se v sobotu ráno rozezněly varovné sirény v asi 90 obcích na severu Izraele u hranic s Libanonem. Podle armády na izraelské území dopadlo asi 40 raket.

Dec 7

Hamás ukolébal před 7. říjnem Izrael tím, že mu dal informace o jiném hnutí

Seznam Zprávy

Hnutí Hamás se snažilo vyvolat dojem, že mu jde o zabezpečení stability v Pásmu Gazy. Zároveň se mu tím podařilo oslabit konkurenční skupinu, s níž vede už několik let spory.

Nov 27

Jedenáct rukojmích, které dnes propustil Hamás, je zpět v Izraeli

www.seznamzpravy.cz

Propuštění rukojmí se v Izraeli podrobí lékařskému vyšetření a poté se budou moci setkat se svými rodinami.

Nov 4

Hizballáh zaútočil na Izrael novým typem rakety. Překvapila její síla

Seznam Zprávy

Izrael na útok z Libanonu okamžitě zareagoval a bombardoval pozice radikálního hnutí Hizballáh. Zatím není jasné, o jaký typ rakety přesně šlo.

Oct 15

V Praze vlály palestinské vlajky. „Nejsme Hamás,“ říkají demonstranti

Seznam Zprávy

Organizátoři vyzvali k pietě za všechny civilní oběti konfliktu. Distancovali se od radikálního teroristického hnutí Hamás a volali po ukončení bojů.

Oct 7

„Jsme ve válce.“ Fotky z útoku hnutí Hamás v Izraeli

www.seznamzpravy.cz

Radikální hnutí Hamás v sobotu ráno na území Izraele vypálilo tisíce raket, komanda palestinských ozbrojenců pronikla do jižní části země, kde se střetla s izraelskými silami. „Jsme ve válce,“ vzkázal izraelský premiér.

May 19

Krizí zmítaný Libanon osvěží nové tváře. Na Hizballáh to ale nemusí stačit

www.seznamzpravy.cz

Hlavní vládní síla, radikální šíitské hnutí Hizballáh sice získalo stejný počet křesel jako v minulých volbách, jeho koaliční partneři ale ztratili na úkor prosaúdských stran i nezávislých.

Dec 10

Policie: V táboře pro Palestince v Libanonu vybuchla munice Hamásu

Seznam Zprávy

Podle policie vybuchl muniční sklad, který v táboře mělo palestinské radikální hnutí Hamás. Jaké následky exploze měla, není jasné. Palestinské zdroje z tábora uvedly, že na místě budou oběti.

Oct 24

Palestinský Hamás řídí své hackery z Istanbulu. Bez vědomí Erdogana

Seznam Zprávy

Palestinské islamistické hnutí Hamás koordinuje kybernetické útoky proti svým nepřátelům z kanceláří v tureckém Istanbulu. Informovaly o tom tamní zpravodajské služby, podle nichž o tajném centru Hamásu nevědí ani turecké úřady.

Aug 10

Protesty v Bejrútu pokračují. Celá vláda Libanonu podala demisi

Seznam Zprávy

Situace v Bejrútu se neuklidňuje. Po tragickém výbuchu v přístavu pokračují v libanonské metropoli už třetí den násilné protivládní protesty. Do ulic vyšly tisíce lidí. Po čtyřech rezignacích ministrů podala demisi celá vláda.