English

Šéf armády Řehka chce drony pro Ukrajinu. „Putin o míru jen lže,“ říká

Seznam Zprávy

„Je důležité, aby armáda uměla spolupracovat s občanskou společností, stejně jako třeba s akademickou obcí nebo průmyslem. Pokud to mohu podpořit alespoň touto formou, rád to udělám,“ řekl Seznam Zprávám Karel Řehka.

More from Seznam Zprávy

Jun 21

Komentář: Řehka versus Černochová. Zbytečný spor nemůže skončit dobře

www.seznamzpravy.cz

Ministryně obrany je náčelníkovi štábu nadřízena. Jistě mezi sebou mohou vést mocenské a poziční debaty, ale vojenský šéf armády v nich nikdy nemůže úplně zvítězit. A to ani kdyby měl stokrát pravdu na své straně.

Jun 17

Náčelník generálního štábu nemůže mít účet na X, ministryně mu ho zakázala

www.seznamzpravy.cz

Náčelník GŠ Karel Řehka od dubna aktivně komunikuje na síti X. Využívá k tomu svůj soukromý účet, přičemž původně chtěl používat účet oficiální. Ten mu –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ s odůvodněním lepší komunikace –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ zatrhla ministryně obrany.

May 9

Šéf armády Řehka preventivně přiznal odluku s manželkou a nový vztah

www.seznamzpravy.cz

Devětačtyřicetiletý náčelník Generálního štábu Armády ČR uvedl, že ho k veřejnému oznámení o rodinné situaci přiměla skutečnost, že se na něj měla chystat dehonestující kampaň.

Apr 11

Nechtěl se registrovat jako delikvent. Americký veterán raději vstoupil do ruské armády

www.seznamzpravy.cz

Veterán amerického letectva, který je obviněn z držení sexuálně explicitních snímků nezletilé dívky údajně vstoupil do ruské armády. Na zveřejněném videu je vidět, jak podepisuje dokumenty ve vojenské odvodní kanceláři na Sibiři.

Mar 12

Velvyslanec Adam Vojtěch: Ještě jsem nepotkal Fina, který by nechtěl být v NATO

Seznam Zprávy

Bývalý ministr Adam Vojtěch působí už dva roky jako velvyslanec v Helsinkách. Během nich tak mohl kvůli válce na Ukrajině pozorovat „největší proměnu finské společnosti od druhé světové války“, jak popisuje v rozhovoru pro SZ.

Jan 4

Šéf armády Řehka chce drony pro Ukrajinu. „Putin o míru jen lže,“ říká

Seznam Zprávy

„Je důležité, aby armáda uměla spolupracovat s občanskou společností, stejně jako třeba s akademickou obcí nebo průmyslem. Pokud to mohu podpořit alespoň touto formou, rád to udělám,“ řekl Seznam Zprávám Karel Řehka.

Nov 30

Černochová: Místo Česka bude na čas velet uskupení NATO Španělsko

Seznam Zprávy

Slovensko nemá problém s tím, že by část příštího roku mnohonárodnostnímu bojovému uskupení v NATO na Slovensku místo České republiky velelo Španělsko.

Jul 14

Vítěz summitu NATO je jasný. Nejmocnější hráč prosadil vše, co chtěl

Seznam Zprávy

Udržet NATO jednotné vidí mnozí jako jedinou záruku, která ruského prezidenta odradí od rozšíření agrese dál do Evropy i mimo ni. Prezidentovi USA se to daří, Joe Biden mohl ze summitu ve Vilniusu odjíždět s dobrým pocitem.

Mar 23

Bývalý náčelník generálního štábu Opata bude velvyslancem v Litvě

www.seznamzpravy.cz

Někdejší náčelník českého generálního štábu Aleš Opata míří na diplomatický post. Stane se velvyslancem v Litvě, kde vystřídá kariérního diplomata Víta Korselta. Napsal to server Aktuálně.cz.

Feb 21

Černochová detailně popsala plány na přezbrojení české armády

Seznam Zprávy

Tento týden uplyne rok od války na Ukrajině. Západ od začátku Kyjevu pomáhá dodávkami zbraní, informacemi, cvičením vojáků i sankcemi uvalenými na Rusko. Jak dlouho s podporou vydrží? A jak se daří modernizace české armády?

Feb 21

Řehka: Pokud bude válka mezi Ruskem a NATO, budeme účastníkem od první minuty

Seznam Zprávy

Náčelník generálního štábu Karel Řehka a ministryně obrany Jana Černochová vystoupili s projevy na velitelském shromáždění na Ministerstvu obrany. Věnoval se hlavně válce na Ukrajině a hrozbám, na které se Česko musí připravit.

Jan 25

Řehka: V případě války NATO s Ruskem by stát musel výběrově mobilizovat

www.seznamzpravy.cz

Pokud by došlo k válce mezi NATO a Ruskem na východním křídle Aliance, profesionální armáda by na plnění úkolů nestačila. Podle náčelníka generálního štábu Karla Řehky by stát musel přistoupit minimálně k výběrové mobilizaci.

Jan 22

Černochová: Podivnou odpověď Babiše ohledně NATO si neumím vysvětlit

Seznam Zprávy

Ministryně obrany Jana Černochová reagovala ve vyjádření pro Seznam Zprávy na výrok prezidentského kandidáta Andreje Babiše, který řekl, že by neposlal české vojáky do otevřeného konfliktu v případě útoku na členy NATO.

Jan 1

Zemřel poslední náčelník generálního štábu totalitní armády Miroslav Vacek

www.seznamzpravy.cz

V sobotu zemřel Miroslav Vacek, poslední předlistopadový náčelník generálního štábu totalitní armády a ministr obrany ve vládách Ladislava Adamce a Mariána Čalfy. Bylo mu 87 let.

Oct 12

Zemřel Karel Pezl, první český náčelník generálního štábu

www.seznamzpravy.cz

Držitel nejvyššího státního vyznamenání Řádu bílého lva zemřel v pondělí ve věku 95 let. O jeho skonu armádu informovala rodina.

Jul 19

Favoritem české armády jsou stíhačky z USA, Černochová jednala s poslanci

Seznam Zprávy

Ministryně obrany Jana Černochová v úterý večer jednala s poslanci a senátory. Hlavním tématem byla budoucnost stíhaček. Zda Česko bude používat nadále gripeny, nebo přejde na americké F-35.

Jun 3

Černochová hájila budoucího šéfa armády. Nebude mít autoritu, zní z opozice

Seznam Zprávy

Ministryně obrany Jana Černochová představila poslancům na výboru pro obranu budoucího náčelníka Generálního štábu Karla Řehku. Opozice jeho výběr kritizuje.

Jun 1

Opatu by měl v čele armády vystřídat šéf kyberúřadu Řehka

www.seznamzpravy.cz

Armáda bude mít nového náčelníka Generálního štábu. Aleše Opatu nahradí nejspíš současný ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost Karel Řehka.

Sep 25

Glosa: Polský náčelník musí mezi poddané

Seznam Zprávy

Aby ochránil svého premiéra, bude zřejmě Jarosław Kaczyński muset po 13 letech znovu vstoupit do vlády.

Apr 19

Dříve nemyslitelné. Propouštějí už i IT firmy

Seznam Zprávy

I v IT oboru existují firmy, které musely snížit své zaměstnanecké stavy, krátkodobě může dojít i ke snížení mezd. Z dlouhodobého pohledu by však IT firmy měly na současné situaci vydělat.