English

Haag může v pátek Izraeli nařídit, aby zastavil vojenské operace v Pásmu Gazy

EuroZprávy.cz

Mezinárodní soudní dvůr (MSD) v Haagu ve středu oznámil, že v pátek vynese rozhodnutí v případě údajného páchání genocidy v Pásmu Gazy. Může v něm Izraeli nařídit, aby zastavil své vojenské operace.

More from EuroZprávy.cz

Jun 6

Španělsko se chce připojit k žalobě JAR v Haagu, která obviňuje Izrael z genocidy

EuroZprávy.cz

Španělsko se chystá požádat Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) o povolení připojit se k žalobě Jihoafrické republiky (JAR), která obviňuje Izrael z genocidy v Pásmu Gazy. Tento krok oznámil ve čtvrtek španělský ministr zahraničí José Manuel…

Jun 5

Jídelníček obyvatel Gazy: Živočišná strava, tráva a odpadní voda. Izrael zdržuje humanitární pomoc

EuroZprávy.cz

Pásmo Gazy se nachází na pokraji hladomoru. Humanitární pomoc kvůli izraelským intervencím stojí před hraničními přechody a lidé nemají dostatek potravin. Podle vysoce postavené činitelky WHO si nyní musejí vystačit s živočišnou stravou,…

Jun 4

Palestina se chce v Haagu připojit k obvinění Izraele z genocidy

EuroZprávy.cz

Palestinští představitelé požádali Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) v Haagu jménem "státu Palestina" o povolení připojit se k případu Jihoafrické republiky, která obviňuje Izrael z genocidy v Pásmu Gazy. Vyplývá to z žádosti zveřejněné v…

May 27

Izrael nedodržuje nařízení ICJ. Pokračuje ve vojenských krocích na jihu Pásma Gazy

EuroZprávy.cz

Izrael pokračuje ve svých vojenských krocích na jihu Pásma Gazy i přes rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora (ICJ), který žádal okamžité zastavení operace. Uvedl to v pondělí šéf diplomacie EU Josep Borrell, píše agentura Reuters.

May 25

Nepravdivé a neslýchané. Izrael se brání obvinění z genocidy v Pásmu Gazy

EuroZprávy.cz

Úřad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v pátek označil obvinění z genocidy, které vůči Izraeli vznesla Jihoafrická republika (JAR), za nepravdivé a neslýchané. Uvedla to agentura Reuters.

Mar 27

UNHRC za podpory desítek zemí obvinila Izrael z genocidy v Gaze. Žádá zbrojní embargo a sankce

EuroZprávy.cz

Desítky převážně muslimských zemí během úterního zasedání Rady OSN pro lidská práva (UNHRC) podpořily expertku, která ve své zprávě obvinila Izrael z páchání genocidy v Gaze. Izraelská vláda její tvrzení odmítla jako překrucování reality.

Mar 14

Izrael se pokusí "zaplavit" Pásmo Gazy humanitární pomocí

EuroZprávy.cz

Izrael se pokusí "zaplavit" Pásmo Gazy humanitární pomocí, která bude do této palestinské enklávy přicházet z více směrů a různými způsoby. Uvedla to dnes izraelská armáda prostřednictvím svého mluvčího Daniela Hagariho.

Jan 25

Haag může v pátek Izraeli nařídit, aby zastavil vojenské operace v Pásmu Gazy

EuroZprávy.cz

Mezinárodní soudní dvůr (MSD) v Haagu ve středu oznámil, že v pátek vynese rozhodnutí v případě údajného páchání genocidy v Pásmu Gazy. Může v něm Izraeli nařídit, aby zastavil své vojenské operace.

Jan 11

Soudní dvůr v Haagu začal projednávat obvinění JAR proti Izraeli z genocidy v Gaze

EuroZprávy.cz

V nizozemském Haagu dnes začalo jednání Mezinárodního soudního dvora (ICJ) ohledně žádosti Jihoafrické republiky, aby bylo zahájeno řízení proti Izraeli. Jihoafrická republika tvrdí, že Izrael v palestinském Pásmu Gazy páchá genocidu. Před…

Dec 17

Izrael otevřel hraniční přechod Kerem Šalom, do Pásma Gazy proudí humanitární pomoc

EuroZprávy.cz

Izrael oznámil, že na hraniční přechod Kerem Šalom začala v neděli vjíždět nákladní auta s humanitární pomocí pro Gazu. Izrael průchod otevřel vůbec poprvé od 7. října, kdy vypukla válka s palestinským militantním hnutím Hamás.

Dec 14

CNN: Izrael vypálil na Pásmo Gazy 29 tisíc raket. Necelá polovina porušuje mezinárodní humanitární právo

EuroZprávy.cz

Přibližně 40 až 45 procent ze zhruba 29 000 střel, které izraelská armáda použila v Pásmu Gazy od 7. října, byly neřízené střely, informoval server CNN s odvoláním na své zdroje z amerických zpravodajských služeb.

Dec 7

Izrael by kvůli humanitární pomoci mohl otevřít další hraniční přechod s Pásmem Gazy

EuroZprávy.cz

Náměstek generálního tajemníka OSN pro humanitární záležitosti Martin Griffiths ve čtvrtek uvedl, že by už brzy mohl být otevřen hraniční přechod Kerem Šalam mezi Izraelem a Pásmem Gazy.

Nov 18

"Teď už je to na OSN." Izrael povolil neomezené dodávky humanitární pomoci do Pásma Gazy

EuroZprávy.cz

Izrael oznámil, že umožní neomezené dodávky humanitární pomoci do Pásma Gazy, aniž by dále omezoval množství přijímané pomoci. Podle serveru The Guardian to uvedla izraelská armáda.

Nov 8

Macron uspořádal humanitární konference pro Pásmo Gazy. Izrael tam nikoho nepošle

EuroZprávy.cz

Izraelští představitelé se nezúčastní čtvrteční humanitární konference pro Pásmo Gazy v Paříži, kterou pořádá francouzský prezident Emmanuel Macron. Uvedl to server Times of Israel.

Nov 2

Izrael se v Pásmu Gazy dopouští válečných zločinů, obávají se agentury OSN

EuroZprávy.cz

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva varoval, že izraelské údery na palestinský tábor Džabálija v Pásmu Gazy by mohly být považovány za válečný zločin. Úřad zdůraznil, že vysoký počet obětí a rozsáhlé škody naznačují možnou…

Oct 31

USA odmítají podpořit příměří mezi Izraelem a Hamásem. Chtějí do Gazy dostat sto humanitárních vozidel denně

EuroZprávy.cz

Spojené státy v současné době nepodporují množící se výzvy k příměří ve válce mezi Izraelem a islamistickým hnutím Hamás v pásmu Gazy. V pondělí to řekl mluvčí prezidenta USA pro národní bezpečnost John Kirby.

Oct 18

Izrael tvrdí, že na jihu Pásma Gazy vzniká humanitární zóna

EuroZprávy.cz

Izraelská armáda oznámila, že na jihu Pásma Gazy vytváří humanitární zónu, kde bude mezi lidi distribuována mezinárodní pomoc. Palestinští i ostatní obyvatelé oblasti byli zároveň opětovně vyzváni k tomu, aby se evakuovali ze severu na jih.

Oct 12

"O morálce nám nikdo kázat nebude." Izrael se postavil OSN, zakázal humanitární pomoc Gaze

EuroZprávy.cz

Izraelský ministr energetiky Israel Katz uvedl, že do obležené Gazy nebudou povoleny žádné dodávky základních zdrojů, včetně elektřiny a paliva, ani humanitární pomoc, dokud Hamás nepropustí všechny rukojmí.

May 19

Izrael se v Gaze dopouští podle Abbáse státního terorismu

eurozpravy.cz

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás dnes obvinil Izrael z organizovaného státního terorismu a válečných zločinů. Abbás to řekl v televizním projevu v reakci na boje mezi palestinským Hamásem a Izraelem, které od minulého pondělka…

Jul 22

Izrael chce opět otevřít hraniční přechod do Pásma Gazy

Jeruzalém - Pokud se udrží klid na hranici palestinského Pásma Gazy a Izraele, Izrael v úterý znovu zprovozní hraniční přechod určený k přepravě zboží do Gazy.