English

Na vojenský letoun vystřelila Ukrajina dvě rakety Patriot, máme důkazy, tvrdí Rusko

EuroZprávy.cz

Ruští vyšetřovatelé ve čtvrtek uvedli, že mají důkazy o sestřelení ruského vojenského letadla Il-76 ukrajinskou armádou, která při tom použila systém protivzdušné obrany Patriot americké výroby.

More from EuroZprávy.cz

Jun 22

Nizozemsko poskytne Ukrajině další systém protivzdušné obrany Patriot

EuroZprávy.cz

Nizozemská ministryně obrany Kajsa Ollongrenová v pátek oznámila, že Nizozemsko spolu s další zemí poskytne Ukrajině další systém protivzdušné obrany Patriot. Uvedl to server CNN.

Jun 14

Americký Patriot zůstane v Polsku, Ukrajině ho nedáme, vzkazuje Varšava

EuroZprávy.cz

Polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v pátek oznámil, že americký systém protivzdušné obrany Patriot, který se nyní nachází v Polsku, nebude přesunut na Ukrajinu. Upozornil také na šíření dezinformací ohledně této záležitosti,…

Apr 13

Německo poskytne Ukrajině třetí systém protivzdušné obrany Patriot

EuroZprávy.cz

Německo poskytne Ukrajině již třetí systém protivzdušné obrany Patriot, oznámilo v sobotu německé ministerstvo obrany. Jedná se o systém Patriot z arzenálu německých ozbrojených sil (Bundeswehru), který má být zaslán do Kyjeva okamžitě.

Mar 10

Netanjahu nesouhlasí s Bidenem. Americký prezident se podle něj mýlí

EuroZprávy.cz

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu nesouhlasí s kritikou ze strany amerického prezidenta Joea Bidena. Netanjahu se stále domnívá, že ve válce s teroristickým hnutím Hamás prosazuje přání valné většiny izraelských občanů.

Jan 31

Putin: Ruský vojenský letoun byl minulý týden sestřelen americkými raketami Patriot

EuroZprávy.cz

Ruský prezident Putin tvrdí, že ruský vojenský letoun Il-76 byl minulý týden nad Belgorodskou oblastí sestřelen americkými raketami Patriot vypálenými z území Ukrajiny. Uvedla to agentura Reuters.

Jan 26

Putin tvrdí, že letoun Il-76 poslala k zemi raketa ze Západu

EuroZprávy.cz

Rusové obviňují Ukrajince ze sestřelení armádního transportního letounu Iljušin Il-76, který spadl ve středu v Belgorodské oblasti. Prezident Vladimir Putin dokonce v pátek prohlásil, že k tomu použili raketu dodanou z USA nebo Francie.

Sep 24

Polsko buduje nejsilnější pozemní armádu v Evropě, prohlásil ministr obrany

eurozpravy.cz

Polský ministr obrany Mariusz Błaszczak oznámil svůj záměr učinit z polské armády nejsilnější pozemní armádu v Evropě. Jak informuje Polskie Radio, podle Błaszczaka by polská armáda mohla mít až 300 tisíc vojáků.

May 31

USA oznámily další pomoc Ukrajině. Kyjev dostane munici pro Patrioty či HIMARS

EuroZprávy.cz

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena ve středu oznámila další balíček vojenské pomoci Ukrajině v odhadované hodnotě 300 milionů dolarů (přes 6,6 miliardy korun). Spojené státy americké už poskytly Kyjevu vybavení v celkové…

May 30

Šojgu tvrdí, že Rusové zasáhli další raketový systém Patriot v Kyjevě

EuroZprávy.cz

Podle vyjádření ruského ministra obrany Sergeje Šojgua zasáhly ruské jednotky v nedávných dnech protiraketový obranný systém Patriot v Kyjevě. Informaci v úterý ruská zveřejnila státní tisková agentura RIA Novosti.

May 17

Rusko podle amerických úřadů lže, Patriot na Ukrajině nezničilo

EuroZprávy.cz

Ruský raketový útok na Ukrajinu v noci z 15. na 16. května nezničil protiletadlový raketový systém Patriot, jak tvrdí ruské ministerstvo obrany. Podle serveru CNN to uvedl pod podmínkou anonymity úředník Spojených států.

Dec 24

Systém Patriot, který Kyjevu slíbily USA, je starý, prohlásil Putin

Americký systém protivzdušné obrany Patriot je starý a Rusko na něj najde protilék, prohlásil dnes podle agentury TASS ruský prezident Vladimir Putin. Dodání tohoto systému Kyjevu spolu s další vojenskou pomocí přislíbily ve středu Spojené…

Aug 29

Štít kolem Ukrajiny? Kyjev chce koupit americké systémy protivzdušné obrany

EuroZprávy.cz

Kyjev - Ukrajina oficiálně požádala USA o prodej systémů protivzdušné obrany. Kyjev má zájem nejméně o tři exempláře, cena jednoho činí 750 milionů dolarů (asi 16,5 miliardy korun).

Jul 11

Izrael aktivoval systém Patriot, raketa zlikvidovala bezpilotní letoun ze Sýrie

Jeruzalém - Na části pohraničních Golanských výšin, které Izrael okupuje, zněly odpoledne poplašné sirény kvůli bezpilotnímu letounu ze Sýrie. Židovský stát proti němu použil systém protivzdušné obrany Patriot a vypálil střelu. Uvedla to…

Mar 28

Polsko koupilo americké rakety Patriot, chce se bránit hrozbě z Východu

EuroZprávy.cz

Varšava - Polsko koupí od Spojených států raketový systém Patriot, jedná se o největší nákup zbraní v dějinách země. Podle ministra obrany Mariusze Blaszsczaka Varšava zaplatí 4,75 miliardy dolarů (97,6 miliardy korun).

Jun 22

K letounu ruského ministra obrany se přiblížily polské stíhačky F-16

Varšava - K letounu s ruským ministrem obrany Sergejem Šojguem se ve středu přiblížily dvě polské stíhačky F-16. Incident se odehrál nad neutrálními vodami při letu ministra do Kaliningradské oblasti, ruské exklávy mezi Litvou a Polskem.

Jun 21

Ruská stíhačka chránila ministra obrany, nad Baltem zahnala letoun NATO

EuroZprávy.cz

Moskva - Nad Baltických mořem došlo k dalšímu incidentu. Stíhačka NATO F-16 se pokusila přiblížit k letounu, na jehož palubě byl ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Stíhačka Su-27 ale alianční stroj přiměla k návratu.

Mar 31

Polsko koupí americké rakety Patriot. Mají ochránit zemi před hrozbou z východu

EuroZprávy.cz

Varšava - Polský ministr obrany Antoni Macierewicz dnes řekl, že Varšava chce do konce roku podepsat smlouvu o koupi osmi baterií raket Patriot s americkou zbrojní firmou Raytheon. Zemi mají ochránit před "rostoucí hrozba z východu".

Mar 27

Ukrajinský generál dostal za sestřelení letounu Il-76 sedm let

Kyjev – Generál, kvůli jehož nedbalosti došlo ke smrti 49 ukrajinských vojáků, si má podle rozhodnutí ukrajinského soudu odsedět sedm let. Vojenské hodnosti generála ale zbaven nebude, uvedla televize 112.

Dec 11

Rusko je strategický soupeř Západu, prohlásil britský ministr obrany

Londýn - Rusko není rovnocenným partnerem Západu, nýbrž strategickým soupeřem, prohlásil britský ministr obrany Michael Fallon. Nechce s ním však bojovat, ale napětí zmírnit. K tomu by měla pomoci spolupráce s Donaldem Trumpe, který se 20.…

Dec 13

Ministertvo obrany prodlouží pozáruční servis letounů u Aero Vodochody

Praha – Aero Vodochody podle všeho bude i nadále poskytovat pozáruční servis letounů L-159 a L-39. Ministerstvo obrany plánuje, že dodatek smlouvy prodlouží až do června.