English

Proč končí Zalužnyj. Ukrajinský expert popisuje hořkost a zklamání z výměny

Seznam Zprávy

„Pro mě je to spíše politické a osobní odvolání,“ komentuje v rozhovoru pro Seznam Zprávy odvolání hlavního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného vojenský analytik Viktor Kovalenko. Očekávaná změna bude mít vliv na vojáky.

More from Seznam Zprávy

Jun 17

Náčelník generálního štábu nemůže mít účet na X, ministryně mu ho zakázala

www.seznamzpravy.cz

Náčelník GŠ Karel Řehka od dubna aktivně komunikuje na síti X. Využívá k tomu svůj soukromý účet, přičemž původně chtěl používat účet oficiální. Ten mu –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ s odůvodněním lepší komunikace –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ zatrhla ministryně obrany.

May 23

V Rusku zadrželi zástupce náčelníka generálního štábu

www.seznamzpravy.cz

Nejmenovaný zdroj z justice deníku Kommersant řekl, že generál je podezřelý z machinací a že po domovní prohlídce byl předveden k výslechu k vojenským vyšetřovatelům federální kriminální ústředny.

Apr 16

Vojenská policie na generálním štábu prověřovala nákup terénních vozů

www.seznamzpravy.cz

Zástupci Vojenské policie i Ministerstva obrany zásah potvrdili, bližší informace nesdělili.

Mar 24

Video: Ukrajina v Sevastopolu zasáhla dvě ruské lodě, tvrdí generální štáb

www.seznamzpravy.cz

Ukrajina tvrdí, že u anektovaného Krymu zasáhla dvě velké ruské výsadkové lodě Azov a Jamal, komunikační centrum a další infrastrukturu využívanou ruskou černomořskou flotilou.

Feb 9

Změny v ukrajinském velení pokračují, generální štáb má nového náčelníka

www.seznamzpravy.cz

Ukrajinská armáda prochází další změnou. Prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že Serhije Šaptalu nahradil v čele generálního štábu Anatolij Barhylevyč. Podle Zelenského chápe problémy války a ukrajinské cíle.

Feb 9

Kdo je nový velitel ukrajinských sil: Řezník, nebo pečlivý veterán?

Seznam Zprávy

Na místo vrchního velitele nastoupil nový muž: Oleksandr Syrskyj. Jde nepochybně o zkušeného vojáka, přesto je to volba pro prezidenta Zelenského riskantní. S generálem Syrským nemají někteří ukrajinští vojáci dobré zkušenosti.

Jan 31

Pád Zalužného? Veliteli ukrajinské armády mohou ve funkci zbývat pouhé dny

Seznam Zprávy

Ukrajinskou armádou může v nadcházejících dnech otřást nepříjemná zpráva. Sílí spekulace, že v jejím čele skončí generál Valerij Zalužnyj, jehož vztahy s prezidentem Volodymyrem Zelenským v posledních měsících údajně skřípou.

Nov 16

Fotky ukazují snahu ukrajinských sil o znovudobytí Bachmutu

www.seznamzpravy.cz

Bachmut loni v květnu po roční krvavé bitvě obsadila ruská armáda. Ukrajinci ve své letní protiofenzivě získali území severně a jižně od Bachmutu, samotné město však dál drží okupanti.

Sep 19

Nové detaily o razii na generálním štábu. Policie sledovala tajnou hru o zakázky

Seznam Zprávy

Už před úterní akcí, při níž policie prohledala kanceláře generálního štábu armády a několika firem, dokázali detektivové popsat podezřelé zákulisí zakázek. Svědčí o tom dokumenty, které rozsáhlou razii odůvodňují.

Sep 19

Po razii na generálním štábu obvinila policie šest lidí a tři firmy

Seznam Zprávy

V budově generálního štábu zasahuje policie. Seznam Zprávám informaci potvrdila mluvčí generálního štábu. Mezi podezřelými jsou i lidé obvinění v kauze Dozimetr.

May 23

Nejen Pavel. Vysvětlení, co se děje na generálním štábu, chtějí i poslanci

Seznam Zprávy

Zdroje blízké vládě, armádě i Hradu Seznam Zprávám potvrdily, že mezi ministryní obrany a náčelníkem generálního štábu jsou spory. Ani jeden z aktérů se úterního jednání sněmovního výboru nezúčastnil.

Mar 23

Bývalý náčelník generálního štábu Opata bude velvyslancem v Litvě

www.seznamzpravy.cz

Někdejší náčelník českého generálního štábu Aleš Opata míří na diplomatický post. Stane se velvyslancem v Litvě, kde vystřídá kariérního diplomata Víta Korselta. Napsal to server Aktuálně.cz.

Jan 1

Zemřel poslední náčelník generálního štábu totalitní armády Miroslav Vacek

www.seznamzpravy.cz

V sobotu zemřel Miroslav Vacek, poslední předlistopadový náčelník generálního štábu totalitní armády a ministr obrany ve vládách Ladislava Adamce a Mariána Čalfy. Bylo mu 87 let.

Oct 12

Zemřel Karel Pezl, první český náčelník generálního štábu

www.seznamzpravy.cz

Držitel nejvyššího státního vyznamenání Řádu bílého lva zemřel v pondělí ve věku 95 let. O jeho skonu armádu informovala rodina.

Sep 15

Auto s ukrajinským prezidentem mělo nehodu

www.seznamzpravy.cz

Auto s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským mělo v Kyjevě nehodu, hlava ukrajinského státu ale nebyla vážně zraněna.

Aug 15

„Chci zpět do armády,“ vzkazuje z Karviné ukrajinský voják bez ruky

Seznam Zprávy

V Česku se nově léčí dva těžce ranění ukrajinští vojáci. Přijeli na rehabilitační pobyt do karvinských lázní Darkov.

Jun 8

Prezident nevyhověl dalším žádostem Čechů, kteří chtěli do ukrajinské armády

www.seznamzpravy.cz

Prezident Miloš Zeman ve středu nevyhověl žádostem 127 Čechů o souhlas se vstupem do ukrajinských ozbrojených sil. Schválení nedoporučilo Ministerstvo vnitra, informoval na twitteru prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Mar 28

Pluk Azov: Elita ukrajinské armády, nebo „nový Tálibán“?

Seznam Zprávy

Ukrajinský pluk Azov bojuje s ruskými okupanty o Mariupol. Má pověst elitní vojenské jednotky. A také jednotky, kam směřují příznivci extremistů, neonacisté, obdivovatelé Adolfa Hitlera. Čehož využívá ruská propaganda.

Jul 27

Ukrajinský prezident Zelenskyj odvolal šéfa ozbrojených sil země

Seznam Zprávy

Podle ukrajinské tiskové agentury Unian odvolání vrchního velitele ozbrojených sil země Ruslana Chomčaka oznámil prezidentský mluvčí, který to zdůvodnil napětím mezi ozbrojenými silami a ministerstvem obrany.

Jul 7

Ozbrojené komando zavraždilo prezidenta Haiti přímo v jeho sídle

Seznam Zprávy

Ozbrojená skupina neznámých mužů v noci zaútočila na soukromé sídlo haitského prezidenta Jovenela Moise a zastřelila ho. Během útoku byla zraněná také první dáma.