English

Moskva po smrti Navalného: „Lidé jsou zděšení, chodí jako bez duše.“ Co čekat dál?

Seznam Zprávy

Autor textu prožil v Moskvě bezmála 20 let, během nichž mohl sledoval vzestup – a trpký pád – Alexeje Navalného. Pro Seznam Zprávy rozebírá, zda mají kritici Kremlu sílu na to, aby změnili zdánlivě nezměnitelnou situaci.

More from Seznam Zprávy

Apr 11

Alexej Navalnyj před smrtí sepsal paměti. Vyjít by měly tento podzim

www.seznamzpravy.cz

Ruský disident Alexej Navalnyj sepsal před smrtí paměti. Ty by měly vyjít v několika světových jazycích tento podzim. Na spisech začal pracovat krátce poté, co byl otráven novičokem, na finalizaci knihy pracuje i vdova Julija.

Mar 1

Pohřeb Alexeje Navalného obrazem: všudypřítomná policie a davy lidí

Seznam Zprávy

V kulisách zimní Moskvy a za přítomnosti bezpečnostních složek se konal pohřeb opozičního politika Alexeje Navalného. U chrámu Ikony Matky Boží se sešly davy lidí. Navalnyj spočine v hrobě na Borisovském hřbitově.

Mar 1

Video: Navalnyj, provolávají v Moskvě. Na pohřeb dorazily tisíce lidí

www.seznamzpravy.cz

Ke kostelu na moskevském předměstí se lidé vydali navzdory hrozbě zatčení. Kreml těsně před pohřbem opozičního politika Alexeje Navalného varoval před nepovolenými shromážděními.

Feb 16

Fotky: Alexej Navalnyj. Zákeřný jed ho nedostal, vězení na Sibiři nepřežil

www.seznamzpravy.cz

Patnáct let patřil k nejvýraznějším postavám ruské opozice. Po otravě novičokem a léčbě v Německu se do Ruska vrátil, i když věděl, že skončí ve vězení.

Jul 26

Schröder je na dovolené v Moskvě. Kreml nevyloučil „kontakt“

www.seznamzpravy.cz

Bývalý německý kancléř Gerhard Schröder je v Moskvě, uvedla německá televize n-tv, které politik řekl, že je v ruském hlavním městě na dovolené.

Mar 15

Prokuratura žádá pro Navalného 13 let za mřížemi

www.seznamzpravy.cz

Ruská prokuratura navrhla soudu, aby uvězněnému opozičnímu politikovi Alexeji Navalnému uložil další trest 13 let vězení za údajný podvod a pohrdání soudem. Lidskoprávní organizace mají celý proces za vykonstruovaný.

Sep 17

Google a Apple podlehly Kremlu. Stáhly aplikaci, kterou představil Navalnyj

Seznam Zprávy

Podřídily se Kremlu. To o technologických společnostech Google a Apple říkají příznivci ruského opozičníka Alexeje Navalného. Firmy totiž po nátlaku z Moskvy stáhly z obchodů jeho aplikaci.

Jun 9

Extremistické. Moskevský soud zakázal Navalného fondy

Seznam Zprávy

Moskevský soud dnes podle očekávání vyhověl žádosti prokuratury a uznal fondy a štáby spojené s vězněným opozičníkem Alexejem Navalným jako extremistické organizace. S odvoláním na sdělení tiskové služby to oznámila agentura TASS.

Apr 27

Moskevský soud omezil činnost organizací Navalného

Seznam Zprávy

Moskevský městský soud dnes na žádost prokuratury omezil činnost fondů vězněného opozičního předáka Alexeje Navalného.

Apr 21

Přes 1200 zadržených. Rusové demonstrovali za Alexeje Navalného

Seznam Zprávy

Napříč celým Ruskem se ve středu demonstrovalo na podporu opozičního lídra Alexeje Navalného, jehož zdravotní stav ve vězení se nadále zhoršuje. Podle Komise pro lidská práva OSN je jeho život „ve vážném nebezpečí“.

Apr 21

Navalnyj bojuje o život, Kreml tlačí na jeho organizace i příznivce

Seznam Zprávy

Moskevský soud podal žalobu na Navalného organizace, chce je označit za extremistické.

Feb 25

Navalného odvezli z vazební věznice v Moskvě. Neznámo kam

Seznam Zprávy

Uvězněného ruského opozičního politika Alexeje Navalného ve čtvrtek převezli z Moskvy do neznámé věznice, uvedla Navalného právnička Olga Michajlovová citovaná agenturou TASS.

Feb 9

Fotogalerie: Jak jsme zařídili vyhlídku Alexeje Navalného

Seznam Zprávy

Praha má od minulé středy novou vyhlídku. Tým Šťastného pondělí Jindřicha Šídla ji potají otevřel v blízkosti ruské ambasády v Praze. Nese jméno stále ještě žijícího opozičního lídra Alexeje Navalného.

Feb 9

Šťastné pondělí: Zrození vyhlídky Alexeje Navalného a sedm let pod palcem ANO

Seznam Zprávy

Zařídili jsme Praze novou vyhlídku, Václav Dolejší se ptal sociálních demokratů, jak se jim žije s hnutím ANO, Konstantin Sulimenko vybral nejzajímavější lidové zprávy a Jindřich Šídlo nostalgicky zavzpomínal na rockové kluby.

Feb 8

Šťastné pondělí: V Praze vznikla „Vyhlídka Alexeje Navalného“. Víme, kdo za tím stojí

Seznam Zprávy

Náměstí Borise Němcova a Promenádu Anny Politkovské už v Praze u ruské ambasády máme. Teď se své vyhlídky dočkal i nejprominentnější Putinův kritik. Další díl satirického pořadu.

Jan 18

Extra rychlý soud rozhodl. Navalnyj bude aspoň měsíc za mřížemi

Seznam Zprávy

Ruský opozičník Alexej Navalnyj bude nejméně do 15. února ve vazbě. V pondělí odpoledne o tom rozhodl soud, který se konal na policejní stanici ve městě Chimki poblíž Moskvy.

Sep 23

Alexej Navalnyj byl propuštěn z nemocnice

Seznam Zprávy

Ruského opozičního politika Alexeje Navalného propustili v úterý z berlínské nemocnice. S odvoláním na lékaře kliniky Charité o tom ve středu informovala agentura DPA.

Aug 21

Navalnyj na pokraji smrti. Kdo je muž, který vadí Kremlu?

Seznam Zprávy

Ruský opozičník Alexej Navalnyj bojuje o vlastní život. Kdo je hlavní protivník Kremlu a muž, který vyburcoval Rusy z politické letargie?

Aug 20

Navalnyj představuje pro Kreml skutečnou hrozbu

Seznam Zprávy

Otrava Navalného může souviset s protikorupčním vyšetřováním v Tomsku nebo ji spáchal někdo z bezpečnostního aparátu, aby potěšil Vladimira Putina, říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy britský expert na Rusko Mark Galeotti.