English

Krávy prdí, no… To chcete dovážet z Indie, zlobí se zemědělci

Seznam Zprávy

Organizátoři předali ministrovi dopis, ve kterém žádají, aby česká vláda odstoupila od Green Dealu. Seznam Zprávy se zemědělců zeptaly, co jim nejvíc vadí a proč.

More from Seznam Zprávy

Jun 25

Zemědělci chtějí víc peněz z Bruselu

www.seznamzpravy.cz

Zemědělcům se nelíbí, že po nich chce Evropská unie víc povinností, ale nenavyšuje platby. Šéf zemědělského svazu také prohlásil, že bez dotací je zemědělství ztrátové, což ministr zemědělství rozporoval.

Apr 28

„Zákaz klasických aut je nesmysl.“ Co si volební lídři myslí o Green Dealu

Seznam Zprávy

Jedním z hlavních témat letošních voleb do Evropského parlamentu bude Green Deal - takzvaná zelená dohoda pro Evropu, která je souborem opatření, jež by kontinentu měla do roku 2050 přinést uhlíkovou neutralitu.

Feb 22

EU chce pomoct farmářům, dnes představila návrhy, jak to udělat

www.seznamzpravy.cz

Návrhy se budou v pondělí na jednání zabývat ministři zemědělství unijních zemí. Nová legislativa by například mohla zjednodušit podmínky pro získávání dotací.

Feb 21

Protest unesený dezinformační scénou. Za co chtěla bojovat část zemědělců?

Seznam Zprávy

Čeští farmáři se tento týden připojili k celoevropským protestům proti agrární politice EU. Vadí jim především tzv. Green Deal a žádají, aby od něj vláda odstoupila. „To je nereálné,“ shodují se reportéři Jan Brož a Filip Horáček.

Feb 19

Hasíme požár, ale nepůjde to hned, říká ministr k protestům zemědělců

Seznam Zprávy

Protesty, na které se nabaluje také dezinformační scéna, mohou poškodit obraz zemědělství v očích veřejnosti, obává se ministr Marek Výborný (KDU-ČSL). Problémy českých zemědělců ale uznává.

Feb 19

Krávy prdí, no… To chcete dovážet z Indie, zlobí se zemědělci

Seznam Zprávy

Organizátoři předali ministrovi dopis, ve kterém žádají, aby česká vláda odstoupila od Green Dealu. Seznam Zprávy se zemědělců zeptaly, co jim nejvíc vadí a proč.

Jan 28

Zapojí se do protestů i čeští zemědělci? Ministr věří, že nebudou mít důvod

Seznam Zprávy

Evropské zemědělství se potýká s problémy, které v několika zemích rozpoutaly protesty. Potíží není jen zelená nafta, ale i byrokracie nebo Green Deal. Čeští zemědělci by se do protestů také mohli zapojit.

Jan 5

Video: Němečtí farmáři zablokovali na trajektu ministra pro klima

Seznam Zprávy

Němečtí zemědělci už delší dobu protestují proti plánovaným škrtům v dotacích prosazovaným spolkovou vládou. Proti naštvaným demonstrantům v přístavu na severu Německa policie použila i pepřový sprej.

Nov 21

Plán EU na povinně neobdělávanou půdu děsí část zemědělců

Seznam Zprávy

Zemědělská půda, kde se cíleně nic nesklidí, má podle cílů Zeleného údělu pro Evropu tvořit v roce 2030 desetinu orné půdy. O to, zda je to správné, se vedou spory.

Jul 18

Ministr odsoudil herce Duška za výroky o rakovině. „Necitlivé nesmysly!“

www.seznamzpravy.cz

Kontroverzními výroky známý herec Jaroslav Dušek prohlásil, že úmrtí na nádorová onemocnění je v jistém ohledu rozhodnutí samotných nemocných. Ministr zdravotnictví to označil jako k pacientům necitlivé bláboly.

Jun 15

Praštil mikrofonem a vynadal zemědělcům. Scéna, kvůli níž skončil ministr

Seznam Zprávy

Lidovci tají, proč se rozhodli donutit Zdeňka Nekulu k rezignaci na post ministra zemědělství. Seznam Zprávy teď zjistily, že momentem, kdy definitivně ztratil důvěru, bylo jeho vystoupení na sněmu Agrární komory v Olomouci.

Mar 5

Šílený projekt? „Cíle Green Dealu jsou správné,“ šokuje poslanec Foldyna

www.seznamzpravy.cz

Dinousarům už nevadí slunce a vítr, ekologům zase uhlí. Putin změnil energetiku.

Feb 9

„Green Deal je pro část světa hrozba.“ Debata Neuron clubu o cenách energií

Seznam Zprávy

Ceny energií rostou. Vliv na ně má Green Deal, emisní povolenky i politika. Právě drahá elektřina, plyn i ropa jsou tématem debaty odborníků Neuron Online Clubu, který ve čtvrtek pořádal Nadační fond Neuron na podporu vědy.

Feb 1

Glosa: Jak jsem se proměnil v zapáleného zastánce Green Dealu

www.seznamzpravy.cz

Vymysleme, jak být zase energeticky nezávislí, a dejme tomu hezké balení.

Jan 7

Stopáž: Vyhýbat se Green Dealu nedává smysl. Pomoci mohou modulární reaktory

www.seznamzpravy.cz

Trochu mě straší to, že šéfové české energetiky a průmyslu zelené revoluci nevěří a ignorují ji, přitom je třeba firmy na ni chystat. Jinak se nám může stát, že ztratíme trh, říká reportérka Zuzana Kubátová.

Nov 18

Příští ministr průmyslu: Green Deal je realita a s Dukovany nemusíme spěchat

Seznam Zprávy

Změna české ekonomiky od montovny k mozkovně. Nová podoba trhu s energiemi. Zvážení, zda má pokračovat příprava tendru na reaktor v Dukovanech. To jsou hlavní priority nastupujícího ministra průmyslu Věslava Michalika (za STAN).

Nov 5

Green Deal nás ožebračí, bojí se část senátorů. Rádi by zařadili zpátečku

Seznam Zprávy

Vyšší zdanění benzinu a nafty, úspornější zemědělství, tužší regulace emisních povolenek či zákaz prodeje spalovacích aut. A jako protiváha šance na rychlejší snižování emisí. Senát posuzuje legislativní balíček Fit for 55.

Aug 11

Chcete, aby vám lidé zaplatili rychleji? Dejte si na fakturu ten „nesmysl“

Seznam Zprávy

Žádné zdržování, žádné překlepy. Místo přepisování řady čísel můžete fakturu zaplatit naskenování tzv. QR kódu. Pokud vystavujete faktury, přiložením QR kódu zvyšujete šanci, že dostanete zaplaceno včas. Podívejte, jak to funguje.

Mar 18

Cesty na chalupy, sport. Část ministrů chce dnes na vládě povolit šrouby

Seznam Zprávy

Vláda bude ve čtvrtek řešit, zda i od příštího týdne zachová všechna tvrdá opatření. Část ministrů si přeje alespoň částečně uvolnit omezení pohybu.

Apr 2

Zemědělcům chybí lidé. Ministr Toman chce jiné podmínky pro přivýdělek

www.seznamzpravy.cz

Pěstitelům chybí pracovníci, důvodem jsou opatření kvůli onemocnění COVID-19 včetně výrazných omezení pohybu osob. Ze zahraničních brigádníků je nyní v České republice jen zlomek obvyklého počtu.