English

Prohráváme a potřebujeme to otočit, připouští Jurečka

Seznam Zprávy

Kdyby se dnes konaly volby do Sněmovny, lidovci by zůstali daleko za její branou. V nejnovějším průzkumu agentury Median je přeskočili i komunisté. Jak se chce KDU-ČSL odrazit ode dna? Bude ještě někdy kandidovat samostatně?

More from Seznam Zprávy

Jan 29

TMBK: Jurečka zůstává šéfem KDU-ČSL. A už je jasné, kam lidovce nasměruje

www.seznamzpravy.cz

Lodivod lidovců Marian Jurečka dostal důvěru celostátní konference k dalšímu vedení strany. Upřímně, proč ne – co by se tak mohlo stát? Další koláž populárního grafika pro SZ.

Jan 29

Šťastné pondělí: Kalousek se vrací. Vystřídá Jurečku u lidovců

www.seznamzpravy.cz

Lidovci se zmítají v problémech. V některých průzkumech klesla strana až na 2 % a dlouhodobě se jí nedaří se zvednout. Přidejte si k tomu problémy současného předsedy Mariana Jurečky a je to jasné: v KDU-ČSL musí nastat změna.

Jan 26

Tlak na Jurečku sílí. Jen výměna předsedy ale lidovce nezachrání

Seznam Zprávy

ANALÝZA. Lidovci dnes znovu řeší, zda má skončit šéf partaje Marian Jurečka. Ve skutečnosti je ale čeká ještě vážnější rozhodnutí. Pokud se chce strana zvednout ze dna, potřebuje hlubší změny.

Jan 22

Vystřídat Jurečku? Jen pokud by se změnila celá strana, říká lidovec Grolich

Seznam Zprávy

Jihomoravský hejtman Jan Grolich by za určitých okolností zvážil kandidaturu na předsedu lidovců. „Záleží, jestli bude diskuse o tom, že potřebujeme kompletní změnu,“ říká.

Jan 15

Moravskoslezský výbor KDU-ČSL vyzval ke svolání mimořádné konference strany

www.seznamzpravy.cz

Nejrychlejší možné svolání celostátního sjezdu strany požadovala již v pátek českobudějovická KDU-ČSL. Vyzvala ostatní organizace, aby se k tomu připojily.

Jun 30

Lidovci si budou vyříkávat kontroverzní výroky. Jurečka se omluvil

Seznam Zprávy

Lidovci budou řešit výroky některých spolustraníků při projednávání manželství pro stejnopohlavní páry. Označují je za necitlivé a zraňující.

May 27

Jurečka: Společný vyměřovací základ pro důchody bude i pro registrované partnery

www.seznamzpravy.cz

Stanovení výše důchodu ze společného vyměřovacího základu, s kterým počítá vládní návrh penzijní reformy, se bude vztahovat na manžele i na registrované partnery. Uvedl to ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

May 24

Bez důchodu a s dluhem? Řešíme, aby se to nestávalo, slibuje Jurečka

www.seznamzpravy.cz

Řadě seniorů, kteří čekají na vyřízení a přiznání důchodů, v mezidobí vzniká dluh na zdravotním pojištění. Ministerstvo práce se chce ještě tento týden s pojišťovnami setkat.

Feb 23

Na mimořádný růst důchodů nejsou peníze, bylo by to na dluh, říká Jurečka

Seznam Zprávy

Pokud se zvyšování důchodů nepřibrzdí, bude to podle ministra práce a sociálních věcí výrazný zásah do státního rozpočtu v příštích letech.

Feb 13

Jurečka: Vyšší důchody porostou pomaleji

www.seznamzpravy.cz

Ministerstvo plánuje snížit valorizaci u nadprůměrných důchodů a naopak pomoci lidem s nízkou penzí. Chce tak omezit rozevírání nůžek mezi penzisty.

Feb 11

Jurečka plánuje zpomalení růstu důchodů

www.seznamzpravy.cz

Ministerstvo práce a sociálních věcí navrhuje, aby valorizace důchodů už nezohledňovala celou inflaci, ale jen její dvě třetiny, zjistila Česká televize.

Feb 5

Jurečka chce změnit systém zvyšování důchodů

Seznam Zprávy

Šéf resortu práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce změnit podmínky valorizace důchodů. Parametry plánuje představit v následujících týdnech.

Jan 22

Jurečka ohlásil další mimořádnou valorizaci penzí

Seznam Zprávy

Důchody půjdou mimořádně nahoru už v červnu, odhadl v České televizi ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Valorizují se o 700 až 1000 korun, řekl.

Oct 12

Do důchodu později než v 65. Je to nevyhnutelné, říká ministr Jurečka

Seznam Zprávy

Do konce příštího roku vláda předloží hotovou reformu penzí, potvrdil Seznam Zprávám ministr práce Marian Jurečka. Jak konkrétně se budoucí důchody budou počítat, ale stále není jasné.

Oct 11

Jurečka navrhuje snížení důchodů prominentům komunistického režimu

www.seznamzpravy.cz

Skupina koaličních poslanců v čele s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) navrhuje snížení starobních důchodů prominentům bývalého komunistického režimu. Týkat by se to mělo zhruba 3000 osob.

Apr 27

Vlevo dole: Kdepak Jurečka. Našli jsme nejdůležitějšího lidovce

www.seznamzpravy.cz

Lidovci měli o víkendu sjezd – což je pro politické reportéry Lucii Stuchlíkovou a Václava Dolejšího něco jako školní výlet. Reportážní dojmy ze setkání „sester a bratří“ jsou tématem nejnovějšího dílu podcastu Vlevo dole.

Apr 21

„Jurečku známe, ostatní ministry ne.“ V baště lidovců řeší hlavně drahotu

Seznam Zprávy

KDU-ČSL čeká o víkendu sjezd. Seznam Zprávy se vydaly do lidovecké bašty na Moravě, aby zjistily, jak jsou jejich voliči spokojení s vládním angažmá a vstupem do koalice Spolu.

Feb 9

Důchody zvýšíme asi o tisícovku. Ale nedostane ji každý, vysvětlil Jurečka

Seznam Zprávy

Česko plánuje od čtvrtka velké rozvolnění, občané se už obejdou bez covid pasů a za týden již také bez testování. Je to správná cesta, jak ven z pandemie?

Jan 16

Jurečka: Vláda bude valorizovat důchody, ale zvýší i některé daně

Seznam Zprávy

Vláda podle předsedy KDU-ČSL a ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky chystá na červen mimořádnou valorizaci důchodů kvůli inflaci. Úpravy čekají také spotřební daně z tabáku či alkoholu.

Jul 7

Snižme důchody komunistickým pohlavárům, vyzvali lidovci

Seznam Zprávy

Lidem, kteří před rokem 1989 aktivně sloužili komunistickému režimu, by se měl snížit vyměřovací základ důchodu. Navrhují to lidovci, kteří se inspirovali v ostatních zemích východního bloku.