English

Analytik: Izraelská média záměrně neukazují záběry z Gazy

Seznam Zprávy

Zničit Hamás a přivést domů zbylá rukojmí. To jsou dva hlavní cíle, kterých chce izraelská vláda dosáhnout ve válce v Pásmu Gazy. Jenže spolu neladí. „Od počátku je mezi nimi rozpor,“ říká novinář a analytik Neri Zilber.

More from Seznam Zprávy

Jun 25

Izraelská armáda zabila v Gaze sestru šéfa hnutí Hamás Ismáíla Haníji

www.seznamzpravy.cz

Při útoku izraelské armády, ke kterému došlo v noci na úterý zemřela sestra šéfa hnutí Hamás a s ní nejméně dalších 12 lidí.

May 17

Izraelská armáda v Pásmu Gazy našla těla tří rukojmí, včetně Shani Loukové

www.seznamzpravy.cz

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes zopakoval závazek vrátit všechna rukojmí do Izraele a smrt tří nalezených rukojmí označil za srdcervoucí. Mezi nalezenými byla i izraelsko-německá žena.

May 6

Hamás přistoupil na dohodu o příměří, podle Izraele je to lest

Seznam Zprávy

Palestinské hnutí Hamás přistoupilo na návrh dohody o příměří s Izraelem. Ten ale varuje, že jde o „lest“.

Apr 28

Izraelská armáda oznámila zásahy desítek cílů v Pásmu Gazy

www.seznamzpravy.cz

Izrael v noci na neděli mířil na infrastrukturu i ozbrojence teroristického hnutí Hamás. Proti teroristům z jiné skupiny, Islámského džihádu, zasahovali vojáci židovského státu i na Západním břehu Jordánu.

Apr 27

Hamás obdržel izraelskou odpověď na podmínky o příměří. Studuje ji

www.seznamzpravy.cz

Představitel palestinského hnutí Hamás Chalíl Hajja dnes oznámil, že hnutí obdrželo reakci Izraele svůj postoj týkající se ukončení války v Pásmu Gazy.

Apr 8

Reuters: Hamás odmítl návrh dohody o příměří a rukojmích v Pásmu Gazy

www.seznamzpravy.cz

Agentura AFP však s odvoláním na svůj zdroj z Hamásu uvedla, že hnutí návrh dohody o příměří teprve zkoumá.

Mar 6

Hamás bude pokračovat v jednání o příměří v Pásmu Gazy

www.seznamzpravy.cz

Hnutí Hamás zřejmě odmítlo nejnovější návrh dohody o příměří, kterou dříve schválil Izrael. Ten prý nechce splnit požadavky, na kterých hnutí trvá. O příměří se jedná v Káhiře, izraelská delegace tam ale není.

Feb 27

Biden věří v brzké příměří v Pásmu Gazy, Hamás již dostal nabídku

www.seznamzpravy.cz

Příměří ve válce v Gaze by mohlo začít již příští týden. Hnutí Hamás již obdrželo nabídku na přerušení bojů na 40 dní a výměnu 40 rukojmích.

Feb 12

Izraelská armáda osvobodila dva rukojmí v Pásmu Gazy

www.seznamzpravy.cz

Podle agentury AP jde o malý, ale symbolicky významný úspěch Izraele. Podle ministerstva zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaného islamistickým hnutím Hamás si nejnovější úder vyžádal stovky obětí.

Feb 9

Postup Izraele v Pásmu Gazy považuje Biden za přehnaný

www.seznamzpravy.cz

Americký prezident Biden během čtvrteční tiskové konference v Bílém domě kritizoval izraelskou ofenzivu v Pásmu Gazy. Zdůraznil také nutnost jednat o dalším příměří. Jeho slova v týdnu podpořil americký ministr zahraničí Blinken.

Jan 23

Izraelská armáda: V Pásmu Gazy zemřelo v pondělí 21 izraelských vojáků

www.seznamzpravy.cz

V pondělí zemřelo v Pásmu Gazy 21 izraelských vojáků. Celkový počet padlých izraelských vojáků v Gaze se tak od začátku listopadu vyšplhal na 219.

Dec 15

Izraelská armáda v Pásmu Gazy omylem zastřelila tři rukojmí

Seznam Zprávy

Izraelská armáda v severní čtvrti města Gaza omylem zastřelila tři rukojmí, které chybně identifikovala jako hrozbu. Podle zpravodajského serveru The Times of Israel to dnes uvedl armádní mluvčí Daniel Hagari.

Dec 8

Rada bezpečnosti OSN po vetu USA nepřijala rezoluce o příměří v Pásmu Gazy

Seznam Zprávy

OSN se neshodla na podepsání rezoluce, která chtěla zavedení okamžitého humanitárního příměří v Pásmu Gazy a pozastavení bojů mezi Izraelem a hnutím Hamás. Protinávrh totiž stáhly Spojené státy. Rusko, Británie a Čína se zdržely.

Dec 6

Izrael zahájil dosud největší útoky v Pásmu Gazy

www.seznamzpravy.cz

Téměř po dvou měsících trvání konfliktu v Izraeli a po pěti týdnech pozemní operace provedl židovský stát zatím největší útok na cíle v Pásmu Gazy, napsala agentura Reuters.

Nov 27

Příměří v Pásmu Gazy se prodlouží o dva dny

www.seznamzpravy.cz

Výsledkem dnešního jednání mezi Egyptem a Katarem je prodloužení příměří v Pásmu Gazy o dva dny. Součástí dohody je i propuštění 20 izraelských rukojmích výměnou za 60 palestinských vězňů držených v Izraeli.

Nov 26

Příměří může pokračovat, když pustíte více Palestinců, vzkázal Hamás Izraeli

www.seznamzpravy.cz

Palestinské radikální hnutí Hamás v prohlášení uvedlo, že je ochotné prodloužit stávající čtyřdenní příměří ve válce s Izraelem, pokud se zvýší počet propuštěných palestinských vězňů.

Nov 24

V Pásmu Gazy začalo čtyřdenní příměří mezi Izraelem a Hamásem, píší média

www.seznamzpravy.cz

V hodinách, které předcházely začátku klidu zbraní, varovaly sirény před raketami izraelské obce sousedící s Pásmem Gazy. Server BBC News také informoval o izraelském náletu podniknutém méně než hodinu před ohlášeným příměřím.

Nov 20

Arabské země v Pekingu vyzvaly k uzavření okamžitého příměří v Pásmu Gazy

www.seznamzpravy.cz

Podle agentury Reuters čínský ministr zahraničí Wang I při setkání vyjádřil přesvědčení, že Čína je dobrým přítelem muslimských a arabských zemí.

Oct 23

Izrael provádí omezené pozemní útoky v Pásmu Gazy

www.seznamzpravy.cz

Izraelští vojáci v Pásmu Gazy zasahují proti „teroristům, kteří se připravují na další fázi války“, oznámila armáda. Od začátku aktuální eskalace konfliktu to není poprvé, kdy izraelští vojáci vstoupili přímo do oblasti.

May 20

Izrael jednostranně schválil příměří. Přidal se i Hamás

Seznam Zprávy

Boje mezi Izraelem a Palestinci se odehrávají již druhým týdnem. Konflikt a dění s ním spojené sledujeme v online reportáži.