English

Fiala jede do Paříže prodat český plán, jak dodat Ukrajině munici

Seznam Zprávy

Summit byl svolaný narychlo. Podle francouzských diplomatů se má hlavně postavit kremelskému narativu, že Putin válku na Ukrajině v těchto týdnech otáčí a pokládá základy svému budoucímu vítězství.

More from Seznam Zprávy

Apr 16

Putin ne, ale Rusko ano. Paříž pošle do Moskvy pozvánku na oslavy Dne D

www.seznamzpravy.cz

Organizátoři zdůvodnili pozvánku pro Rusko mimo jiné důležitostí uznat příspěvek sovětských národů k vítězství nad nacistickým Německem v roce 1945.

Feb 26

Fiala jede do Paříže prodat český plán, jak dodat Ukrajině munici

Seznam Zprávy

Summit byl svolaný narychlo. Podle francouzských diplomatů se má hlavně postavit kremelskému narativu, že Putin válku na Ukrajině v těchto týdnech otáčí a pokládá základy svému budoucímu vítězství.

Feb 23

Fiala jede do Paříže na válečný summit. Jde o český plán vyzbrojit Ukrajinu

Seznam Zprávy

Česká republika v Evropě vede iniciativu usilující o shromáždění 1,5 miliardy dolarů (35 miliard korun) na munici pro Ukrajinu, napsal v pátek deník Financial Times.

Feb 9

„Je nemožné, aby Rusko na Ukrajině prohrálo,“ řekl v rozhovoru Putin

www.seznamzpravy.cz

V rozhovoru s kontroverzním americkým moderátorem Tuckerem Carlsonem prezident Putin uvedl, že strategická porážka Ruska ve válce na Ukrajině je nemožná. Mluvil také o tom, že Moskva nemá zájem napadnout Polsko ani Pobaltí.

Aug 25

Putin jako vládce antického Říma. Bez ochutnavače v Rusku ani rána

www.seznamzpravy.cz

Vladimir Putin se už mnohokrát pomstil svým kritikům. Nechal zavraždit i Jevgenije Prigožina? Nebo je smrt šéfa žoldnéřské armády jen brilantně připravenou dezinformační kampaní? Boj o moc, vraždy a dezinformace. Současný Kreml.

Jan 17

Putin pochválil ruskou ekonomiku a nařídil zvednout platy

www.seznamzpravy.cz

Hrubý domácí produkt (HDP) Ruska se loni podle předběžných údajů snížil pouze o 2,5 procenta, ačkoliv mnozí ruské ekonomice předpovídali pád o 20 procent. Na poradě o stavu hospodářství to řekl ruský prezident Vladimir Putin.

Dec 13

Podpora Západu Ukrajině je klíčová, aby zvládla zimu a odolala Rusku, míní Fiala

www.seznamzpravy.cz

Premiér Petr Fiala řekl, že společná a koordinovaná pomoc západních zemí je zásadní pro to, aby Ukrajina mohla zvládnout zimu a ubránila se ruské agresi. Další vývoj na Ukrajině podle něj ovlivní i život ve zbytku Evropy.

Dec 6

Fiala letí na summit do Albánie. Nakonec dorazí i srbský prezident

Seznam Zprávy

Český premiér se dnes zúčastní summitu unijních lídrů s reprezentanty západního Balkánu. Řešit budou migraci skrz region, projednají i rozšiřování EU. Summit se poprvé uskuteční v kandidátské zemi.

Nov 15

Putin otevřel ruskou armádu cizincům. Přitom už za Rusko padli

www.seznamzpravy.cz

Ruský prezident podepsal průlomový dekret, který umožňuje cizincům sloužit v ruské armádě. Existují přitom důkazy, že za Rusko bojovali už dřív. Aktuálně po Kremlu žádá Zambie, aby vysvětlil, jak mohl ve válce padnout její občan.

Oct 15

Děsím se toho, co v Rusku nastane, až Putin zmizí, varuje expertka

Seznam Zprávy

Západní státy mají respekt k životu a mezinárodní stabilitě. Od současného Ruska nelze tuto hodnotu očekávat, varuje izraelská odbornice na mezinárodní bezpečnost. Ani Putinův konec podle ní krizi nevyřeší. Alespoň ne okamžitě.

Aug 25

Putin nařídil zvětšit ruskou armádu

www.seznamzpravy.cz

Rusko má dlouhodobě problémy s nedostatkem personálu na ukrajinské frontě, přesto se pravděpodobně z politických důvodů zdráhá vyhlásit mobilizaci. Putin tak rozhodl o zvětšení armády poprvé od roku 2017.

Jun 30

Fiala po summitu NATO: Západ teď víc naslouchá naší zkušenosti s Ruskem

Seznam Zprávy

Můj pocit během půl roku, co jsem ve funkci předsedy vlády, je takový, že Česká republika je na mezinárodní scéně vnímaná stále lépe a jako stále silnější hráč, říká premiér v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Jun 29

První den summitu NATO: ruský salát i zájem Gruzínců o Fialu

Seznam Zprávy

Do Madridu se sjely hlavy států či představitelé vlád členských zemí NATO. Třídenní summit má označit Rusko za přímou hrozbu, posílit východní křídlo Severoatlantické aliance a schválit pokračování podpory napadené Ukrajině.

Jun 1

Fiala míří do Paříže za Macronem. Jednat bude o Ukrajině i Dukovanech

Seznam Zprávy

Česko po Francii 1. července převezme předsednictví Evropské unii. Návštěva Paříže nemá ale jen evropský rozměr. Francouzská státní společnost EDF patří k zájemcům o dostavbu Jaderné elektrárny Dukovany.

Mar 3

Komentář: Putin válčí za minulost, protože jeho Rusko nemá budoucnost

www.seznamzpravy.cz

Záběry kremelského prezidenta obklopeného archaickými stolními telefony – samozřejmě hned několika, jde přece o mocného vůdce! – vydají za stovky analýz.

Feb 25

Fiala po summitu NATO oznamuje, jak ostré budou sankce proti Rusku

www.seznamzpravy.cz

AKTUALIZUJEME. Petr Fiala sděluje, jaké jsou výsledky summitu NATO k situaci na Ukrajině. Seznam Zprávy tiskovou konferenci přenášejí živě.

Feb 24

Mapa: Kde Rusko udeřilo proti Ukrajině

Seznam Zprávy

Města na východě jako Kramatorsk a Charkov, ale i Kyjev a Ivano-Frankivsk asi 160 kilometrů od ukrajinských hranic. To všechno jsou cíle, na které se Rusko zaměřilo.

Feb 2

Putin: USA chtějí vtáhnout Rusko do války

Seznam Zprávy

Američané se podle ruského prezidenta Vladimira Putina snaží Moskvu vyprovokovat. Putin je ale ochotný dál jednat. Podle agentury Bloomberg nabídly USA Rusku možnost inspekcí na základnách NATO v Rumunsku a Polsku.

Apr 18

„Putin je vrah,“ křičeli lidé před ruskou ambasádou v Praze

Seznam Zprávy

Desítky lidí demonstrují před budovou ruské ambasády v Praze. Demonstranti tak reagovali na důvodné podezření, že do výbuchu v muničním areálu ve Vrběticích v roce 2014 jsou zapleteni ruští agenti.

Jul 2

Putin Forever. Rusko dává prezidentovi bianko šek na dalších 16 let

Seznam Zprávy

Vladimir Putin v čele Ruska až do roku 2036. O tom, ale také o dalších ústavních změnách se rozhodlo v celostátním referendu. O co všechno v hlasování šlo a jakou roli Putin v dnešním Rusku má?