English

Schvalte pomoc Ukrajině a zabraňte destrukci, píší čeští politici do Kongresu

Seznam Zprávy

Další balíček pomoci pro Ukrajinu blokují už několik měsíců zejména američtí republikáni. Předsedové české Sněmovny a Senátu spolu s šéfy dalších evropských parlamentů vyzývají k urychlení procesu.

More from Seznam Zprávy

Jun 16

Musí se to zastavit, řekl Trump ve vyjádření k americké pomoci Ukrajině

www.seznamzpravy.cz

Trump řekl, že ukrajinské žádosti o pomoc „neberou konce“. Dle něj, je potřeba „situaci“ zarazit, není však jasné, jestli myslí pomoc Ukrajině, či Ruskou agresi. Slibuje, že situaci urovná ještě před tím, než usedne v Bílém domě.

May 13

Vojenská pomoc z amerického balíku je na Ukrajině, potvrdil Bílý dům

www.seznamzpravy.cz

USA podle bezpečnostního poradce Jakea Sullivana učiní „vše, co je v lidských silách“, aby i další dodávky doputovaly do bránící se země co nejrychleji.

Apr 21

„Rusko dostalo signál, že nemůže uspět.“ Expert o americké pomoci Ukrajině

Seznam Zprávy

„V první fázi by americká pomoc měla vést ke stabilizování fronty, v delším horizontu by pak mohla umožnit Ukrajincům provádět nejen defenzivní operace, ale přejít do protiútoku,“ říká k sobotnímu rozhodnutí politolog Jan Šír.

Apr 7

Zelenskyj: Jestli americký Kongres neschválí novou pomoc, prohrajeme

www.seznamzpravy.cz

Pokud USA neposkytnou Ukrajině nový balík pomoci, země prohraje válku, řekl tamní prezident Volodymyr Zelenskyj. Podporu ve výši 60 miliard dolarů už několik měsíců blokují v americkém Kongresu republikáni.

Mar 12

Dánsko oznámilo druhý balík pomoci Ukrajině za poslední měsíc

www.seznamzpravy.cz

Další balík vojenské pomoci má obsahovat houfnice Caesar a munici. Tu Dánsko dodá ve spolupráci s Českou republikou.

Jan 7

Americký Kongres o krok blíž k odvrácení rozpočtové krize

www.seznamzpravy.cz

V americkém Kongresu došlo k dohodě ohledně horní hranice federálních výdajů, oznámil republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Mike Johnson. Podle něj je to nejpříznivější rozpočtová dohoda za poslední dekádu.

Sep 11

Spojené státy těží z podpory Ukrajiny. Část Kongresu už ale pomáhat nechce

www.seznamzpravy.cz

Americká snaha podporovat Ukrajinu vytvořila velké ekonomické příležitosti nejen pro město Mesquite v Texasu, ale i další města po celé zemi. Ale někteří z jejich kongresmanů chtějí s pomocí skoncovat.

May 13

Německo chystá největší balík vojenské pomoci Ukrajině za 2,7 miliardy eur

www.seznamzpravy.cz

Zásilka bude obsahovat bojové vozy Marder, tanky Leopard 1, systémy protiletecké obrany i průzkumné drony.

Feb 24

Americká novinářka: Když Putin prohraje, hrozí, že všechny vezme s sebou

www.seznamzpravy.cz

Rok po začátku války na Ukrajině je její konec v nedohlednu. Vladimir Putin naopak spřádá plány na ovládnutí dalších zemí a vyhrožuje jadernými zbraněmi. „Když prohraje, všechny vezme s sebou,“ říká americká novinářka Julia Ioffe.

Nov 2

Miloš Vystrčil opět předsedou Senátu

www.seznamzpravy.cz

Senát se dnes poprvé sešel v novém složení po podzimních volbách. Senátoři jako svého předsedu zvolili Miloše Vystrčila. Rozhoduje se také o místopředsedech a o novém složení výborů a komisí.

Jun 26

Odpradávna radí králům i prezidentům. Populistům ale není pomoci

Seznam Zprávy

Srílanští mniši jsou nejen nedílnou součástí místní kultury a společnosti. Odpradávna platí také za věrné poradce vůdců. V krizi, která ostrov pohltila, je každá rada nad zlato. Jenže populisté rady poslouchají, ale nenásledují.

Jan 23

Do Kyjeva dorazila druhá zásilka americké vojenské pomoci

Seznam Zprávy

Jde o součást americké vojenské pomoci Ukrajině schválené v prosinci, která má hodnotu 200 milionů dolarů (4,3 miliardy Kč). První část do země dorazila v sobotu.

Jan 18

Ve vatě díky S&P 500? Jak spořit na důchod pomocí amerických akcií

Seznam Zprávy

Redakce SZ Byznys na základě dotazů posluchačů podcastu Ve vatě připravila detailnější pohled na burzovně obchodované fondy (ETF), které kopírují vývoj amerického akciového indexu S&P 500.

Mar 6

Až 31 tisíc korun pro každého. Americký Senát schválil rekordní pomoc

Seznam Zprávy

Jeden z největších záchranných balíků v historii USA je krok od schválení. V sobotu opatření o objemu 2 miliard dolarů přijal americký Senát, nyní půjde do Sněmovny reprezentantů, kde by měl také uspět.

Mar 3

Jack Ma se znelíbil úřadům. Díky pomoci chudým si ho ale oblíbil prezident

Seznam Zprávy

Jack Ma udělal s Alibabou dojem na Komunistickou stranu Číny. Prodejem plodin a podporou vzdělání žen pomáhá odstraňovat chudobu v zemi. Druhá strana jeho byznysu ale znepokojuje tamní regulační orgány.

Feb 26

Firmy jako Google a T-Mobile oslovily Kongres USA. Žádají záchranný balík

Seznam Zprávy

Přes 150 šéfů velkých firem vyzvalo americký Kongres, aby schválil balík v hodnotě 1,9 bilionu dolarů na podporu Američanů zasažených pandemií. Největší bitva se odehraje v Senátu, kde mají Bidenovi demokraté jen těsnou většinu.

Feb 16

Americká Sněmovna zřídí komisi pro vyšetření nepokojů v Kongresu

www.seznamzpravy.cz

Americká Sněmovna reprezentantů zřídí nezávislou komisi pro vyšetření násilného vniknutí podporovatelů republikánského exprezidenta Donalda Trumpa do sídla Kongresu ze začátku ledna.

Jan 6

Rozhodnuto. Demokraté ovládli obě komory amerického Kongresu

Seznam Zprávy

Ostře sledované senátní volby v Georgii mají své vítěze. Ve hře byla dvě křesla v americkém Senátu i budoucnost vlády Joea Bidena. Nyní je už jisté, že oba mandáty získali demokraté Jon Ossoff i Raphael Warnock.

Dec 22

Americký Kongres schválil krizový balík, má téměř 5 600 stran

Seznam Zprávy

Obě komory amerického Kongresu v pondělí večer tamního času schválily soubor opatření v objemu téměř 900 miliard dolarů (asi 19,4 bilionu korun), jehož cílem je podpořit hospodářství zasažené pandemií covidu-19.

Oct 14

Lavička Jaroslava Kubery je poctou bývalému předsedovi Senátu

www.seznamzpravy.cz

Senát zdobí Lavička Jaroslava Kubery. Je poctou tomuto bývalému předsedovi Senátu z ODS, který v lednu náhle zemřel.