English

Fotky: Zvolte svého okupanta. Rusko pořádá prezidentské volby i na Ukrajině

Seznam Zprávy

Lidé v okupovaných oblastech Ukrajiny už mají možnost volit ruského prezidenta. Volby přitom oficiálně začínají až 15. března. Ruský prezident Vladimir Putin v hlasování nemá reálnou konkurenci.

More from Seznam Zprávy

Jun 14

Na Ukrajině bojuje na 700 000 ruských vojáků, prohlásil Putin

www.seznamzpravy.cz

Ruský prezident Vladimir Putin uvedl, že do války proti Ukrajině nasadilo Rusko téměř 700 000 vojáků. Ukrajinský generální štáb ale odhaduje ruské ztráty na více než 524 000 vojáků. Tato tvrzení nelze nezávisle ověřit.

Apr 26

V Rusku zadrželi další osobu zapletenou do teroristického útoku v Moskvě

www.seznamzpravy.cz

Bezpečnostní síly zadržely občana Tádžikistánu Džumochona Kurbonova. Má být zapleten do březnového teroristického útoku v Moskvě, při kterém útočníci zabili více než 140 lidí.

Mar 28

Video: Dva Britové bojují na Ukrajině – za Rusko. A ještě se tím chlubí

www.seznamzpravy.cz

Jeden z nich, Ben Stimson, byl v roce 2015 uvězněn ve Velké Británii za to, že se připojil k proruským separatistům na východě Ukrajiny.

Mar 14

Putin v proslovu vyzval voliče, aby určili, jaká bude budoucnost Ruska

www.seznamzpravy.cz

V předem nahraném projevu, ve kterém apeloval i na ukrajinské voliče v okupovaných regionech Ukrajiny, Putin uvedl, že účast ve volbách „je projevem vlasteneckého cítění“.

Feb 9

„Je nemožné, aby Rusko na Ukrajině prohrálo,“ řekl v rozhovoru Putin

www.seznamzpravy.cz

V rozhovoru s kontroverzním americkým moderátorem Tuckerem Carlsonem prezident Putin uvedl, že strategická porážka Ruska ve válce na Ukrajině je nemožná. Mluvil také o tom, že Moskva nemá zájem napadnout Polsko ani Pobaltí.

Dec 10

Svoboda, ale i vlastenectví a peníze. Proč ruští vězni bojují na Ukrajině

Seznam Zprávy

Dostali příležitost opustit přísně střeženou ruskou věznici a jít bojovat na Ukrajinu. Hnalo je vlastenectví, peníze, získání ztraceného uznání rodiny nebo společnosti. Vrátila se jen část.

Jan 17

Putin pochválil ruskou ekonomiku a nařídil zvednout platy

www.seznamzpravy.cz

Hrubý domácí produkt (HDP) Ruska se loni podle předběžných údajů snížil pouze o 2,5 procenta, ačkoliv mnozí ruské ekonomice předpovídali pád o 20 procent. Na poradě o stavu hospodářství to řekl ruský prezident Vladimir Putin.

Nov 15

Putin otevřel ruskou armádu cizincům. Přitom už za Rusko padli

www.seznamzpravy.cz

Ruský prezident podepsal průlomový dekret, který umožňuje cizincům sloužit v ruské armádě. Existují přitom důkazy, že za Rusko bojovali už dřív. Aktuálně po Kremlu žádá Zambie, aby vysvětlil, jak mohl ve válce padnout její občan.

Oct 15

Děsím se toho, co v Rusku nastane, až Putin zmizí, varuje expertka

Seznam Zprávy

Západní státy mají respekt k životu a mezinárodní stabilitě. Od současného Ruska nelze tuto hodnotu očekávat, varuje izraelská odbornice na mezinárodní bezpečnost. Ani Putinův konec podle ní krizi nevyřeší. Alespoň ne okamžitě.

Oct 1

Ruský raper spáchal sebevraždu. Odmítl bojovat na Ukrajině

Seznam Zprávy

Ruský raper Ivan Petunin spáchal sebevraždu, aby nemusel narukovat do války na Ukrajině. Krátce předtím, než si sáhl na život, zveřejnil video na rozloučenou, ve kterém říká, že odmítá vraždit pro ideály.

Aug 25

Putin nařídil zvětšit ruskou armádu

www.seznamzpravy.cz

Rusko má dlouhodobě problémy s nedostatkem personálu na ukrajinské frontě, přesto se pravděpodobně z politických důvodů zdráhá vyhlásit mobilizaci. Putin tak rozhodl o zvětšení armády poprvé od roku 2017.

Jul 7

Západ chce bojovat proti Rusku do posledního Ukrajince, řekl Putin

www.seznamzpravy.cz

Před schůzkou s prezidentem ruští poslanci odhlasovali několik zákazů a „zvláštních opatření“.

Apr 13

Rusko vyhostilo zástupce českého velvyslance v Moskvě

www.seznamzpravy.cz

Rusko dnes vyhostilo zástupce českého velvyslance v Moskvě. České ministerstvo zahraničí označilo krok Moskvy za neadekvátní.

Mar 16

Video: Čečenci ukázali, jak bojují za ruskou věc na Ukrajině

www.seznamzpravy.cz

Čečenský vůdce a přítel prezidenta Vladimira Putina Ramzan Kadyrov tvrdí, že je na Ukrajině. Na svém kanálu na síti Telegram v úterý vyvěsil další videa, která ukazují jeho jednotky na ukrajinské půdě.

Mar 11

Dobrovolníci se hlásí i Rusku, bojovat na Ukrajině chtějí Syřané i Afričani

www.seznamzpravy.cz

Bojovníci ze Středoafrické republiky slíbili věrnost Kremlu. Chystají se vstoupit do války na Ukrajině a bojovat po boku ruských jednotek. Podle ruských státních médií se do bojů ve velkém hlásí také Syřani.

Mar 3

Komentář: Putin válčí za minulost, protože jeho Rusko nemá budoucnost

www.seznamzpravy.cz

Záběry kremelského prezidenta obklopeného archaickými stolními telefony – samozřejmě hned několika, jde přece o mocného vůdce! – vydají za stovky analýz.

Feb 24

Mapa: Kde Rusko udeřilo proti Ukrajině

Seznam Zprávy

Města na východě jako Kramatorsk a Charkov, ale i Kyjev a Ivano-Frankivsk asi 160 kilometrů od ukrajinských hranic. To všechno jsou cíle, na které se Rusko zaměřilo.

Feb 2

Putin: USA chtějí vtáhnout Rusko do války

Seznam Zprávy

Američané se podle ruského prezidenta Vladimira Putina snaží Moskvu vyprovokovat. Putin je ale ochotný dál jednat. Podle agentury Bloomberg nabídly USA Rusku možnost inspekcí na základnách NATO v Rumunsku a Polsku.

Apr 18

„Putin je vrah,“ křičeli lidé před ruskou ambasádou v Praze

Seznam Zprávy

Desítky lidí demonstrují před budovou ruské ambasády v Praze. Demonstranti tak reagovali na důvodné podezření, že do výbuchu v muničním areálu ve Vrběticích v roce 2014 jsou zapleteni ruští agenti.

Jul 2

Putin Forever. Rusko dává prezidentovi bianko šek na dalších 16 let

Seznam Zprávy

Vladimir Putin v čele Ruska až do roku 2036. O tom, ale také o dalších ústavních změnách se rozhodlo v celostátním referendu. O co všechno v hlasování šlo a jakou roli Putin v dnešním Rusku má?