English

TMBK: Ficova náklonnost k Rusku už zasáhla i nejmladší generaci

Seznam Zprávy

Je až k nevíře, kolik romantických gest lze během jednoho týdne Putinovi předvést. Slovenská vláda se činí a ta česká se s ní kvůli tomu nechce kamarádit. TMBK pro Seznam Zprávy.

More from Seznam Zprávy

Jun 19

Ruský soud zakázal české innogy Energie vést arbitráž mimo Rusko

www.seznamzpravy.cz

Ruský soud zakázal české innogy Energie a francouzské Engie vést arbitráž proti Gazpromu v zahraničí. Při neuposlechnutí hrozí firmám pokuty.

Jun 12

Novinář k sabotážím s ruskou stopou: Není to česká hysterie

Seznam Zprávy

V souvislosti s případem muže, který je kvůli pokusu o žhářský útok v Praze, obviněn z terorismu se objevují další podrobnosti. Cizinec podle zjištění SZ po zadržení řekl, že si ho najali za peníze. Stopy vedou až do Ruska.

Dec 5

Konec výjimky pro ruskou ropu ze Slovenska. České pumpy se bát nemusí

Seznam Zprávy

Ode dneška platí zákaz exportu výrobků z ruské ropy. Česko, Slovensko a Maďarsko měly doposud výjimku. Slováci a Maďaři se bez ní musí poohlédnout po nových zákaznících, Česko naopak po dodavatelích.

Oct 2

Komentář: Hloupé české chyby. Velvyslance v Rusku potřebujeme

www.seznamzpravy.cz

Měli bychom vztahy s Ruskem držet ve svých rukou, nevzdávat se nástrojů a možností. A také si zbytečně nekomplikovat život.

Jun 9

České sankce proti Rusku se zadrhly

Seznam Zprávy

Ministerstvu zahraničních věcí se zatím nepodařilo obsadit oddělení, které se má věnovat sankční politice. Agendu „dočasně“ řeší úředníci z jiných pracovišť. A na českém sankčním seznamu zůstává od jeho spuštění jediná položka.

Oct 3

Ministerstvo zahraničí vyzvalo české občany, aby opustili Rusko

www.seznamzpravy.cz

Ministerstvo zahraničí vyzvalo české občany, aby opustili Rusko kvůli hrozbě zhoršení bezpečnosti v zemi v souvislosti s invazí na Ukrajinu. Česká diplomacie zároveň varovala před cestami na ruské území.

Jul 22

Rusko má nové nepřátele. Na seznamu přibylo i Slovensko

www.seznamzpravy.cz

Rusko rozšířilo seznam zemí, které jsou vůči němu nepřátelské. Listinu začali v Moskvě vést loni v květnu, kdy na ní byly pouze Česko a Spojené státy.

Mar 25

Končí váhání. České firmy v Rusku už řeší, jak odejít a zachránit, co se dá

Seznam Zprávy

„Dokud přes hranice proudí vojáci, nemůže tam proudit zboží,“ říká k obchodní situaci českých firem Radomil Doležal, generální ředitel agentury CzechTrade. Ta ke konci března vypoví smlouvu na pronájem kanceláří v Kyjevě.

Mar 10

Co píší v Rusku: Z pultů mizí české pivo

www.seznamzpravy.cz

Nehledejte hlubokou analýzu ruských stanic, zpravodajských webů, novin či agentur. Nabízíme jen drobný vhled do toho, na jaké zprávy narazí ruský čtenář, když otevře domácí zdroje. Ukázku, jak pracuje ruská propaganda.

Mar 2

Do Ruska přestává téct české pivo

www.seznamzpravy.cz

Nesouhlas se zabíjením na Ukrajině vyjádřil lídr Plzeňský Prazdroj, dvojka trhu Pivovary Staropramen, Budějovický Budvar nebo Bernard. České pivovary se tak v reakci na válku odstřihávají od dodávek do Ruska.

Feb 28

Chaos teprve začne. Otázky a odpovědi, co bude s ruskou a českou ekonomikou

Seznam Zprávy

Přes víkend uvalily západní mocnosti v čele se Spojenými státy a Evropskou unií na Rusko další sankce. Už teď je jisté, že ruské hospodářství zažije finanční a ekonomickou krizi.

Oct 10

Při nehodě letadla české výroby zahynulo v Rusku 19 lidí, tři se zranili

Seznam Zprávy

Stroj české výroby L-410 se zřítil bezprostředně po startu z letiště ve městě Menzelinsk v Tatarstánu.

Apr 22

Rusko-česká roztržka lidi v Rusku nezajímá. Ani v byznysu, říká podnikatel

Seznam Zprávy

„Pokud by došlo k další eskalaci, může to mít vliv na akceptaci českého zboží ruskými orgány při dovozu – změnou výše cla nebo různými žertíky se zadržováním kamiónů,“ říká o byznysu s Ruskem Jan Petrák, která tam působí už 7 let.

Apr 18

Rusko vyhostí 20 českých diplomatů, vyslechl si český velvyslanec

Seznam Zprávy

Rusko přichystalo odvetu za vyhoštění svých 18 diplomatů z pražské ambasády. Prvním krokem bylo předvolání českého velvyslance Vítězslava Pivoňky na ministerstvo zahraničí.

Oct 9

Hledaný finančník s českými kořeny může mít vazby na ruskou FSB

www.seznamzpravy.cz

Vypátrala to skupina Bellingcat, když začala zkoumat pád finanční skupiny Wirecard. Právě v té byl finančník manažerem. Společnost padla, když se ukázalo, že jí chybí téměř 50 miliard korun, které vykazovala ve svém účetnictví.

Jun 15

Rusko vyhostilo dva české diplomaty, ČR má problém za vyřešený

Seznam Zprávy

Rusko dnes informovalo českého velvyslance Vítězslava Pivoňku o vyhoštění dvou českých diplomatů. ČTK to sdělila mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová.

Jun 4

Rychlý restart české Fortuna:Ligy pomohl prodeji přenosů do Ruska

Seznam Zprávy

Ruská stanice Sila TV si od Pragosportu koupila přenosy ze zbytku probíhající sezony české fotbalové Fortuna:Ligy. Ta byla dosud k vidění zejména na Balkáně a v Polsku.

May 19

Prymula sehrál „křoví“ u rusko-českých obchodů. Signatáře smluv dobře znal

Seznam Zprávy

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula cestoval loni na přednášku o centrové péči. Mimo oficiální původní plán však podpořil i podnikatele, jemuž dříve prodala firmu jeho dcera.

Apr 30

Zprávy o plánu zabít české politiky jsou nemyslitelné, reaguje Rusko

Seznam Zprávy

Zprávu o plánu zabít české politiky, která se objevila v týdeníku Respekt, označil dnes ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov za „nemyslitelnou“.

Apr 28

Rusko na české politiky nikoho neposlalo. I mně lidé vyhrožují, říká komunista

Seznam Zprávy

Nouzový stav bych o celý měsíc neprodlužoval, říká ve Výzvě předseda KSČM Vojtěch Filip. Nepovažuje také za reálné, že by tři pražští politici byli v ohrožení ze strany Ruska i přesto, že jsou pod policejní ochranou.